Az amerikai és kínai elnök megállapodott a katonai kommunikáció folytatásáról

2023. november 16. – 05:58

Az amerikai és kínai elnök megállapodott a katonai kommunikáció folytatásáról
Joe Biden amerikai elnök fogadja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC csúcstalálkozójára érkező Hszi Csin-ping kínai elnököt – Fotó: Doug Mills / MTI/AP/Pool/The New York Times

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai és a kínai elnök egy kihagyás év után újra tárgyaltak egymással: a találkozó egyik legfontosabb eredménye, hogy a két ország folytatja a magas szintű katonai kommunikációt, azonban továbbra is sok a vitás kérdés – írja a Guardian.

Az egyeztetésen a kínai elnök, Hszi Csin-ping részéről elhangzott, hogy „irreális”, hogy a két legnagyobb gazdasági és katonai szuperhatalom bármelyike elvárja, hogy „átalakítsa a másikat”, a kínai elnök viszont hozzátette: a Föld elegendően nagy Amerika és Kína számára is. Biden az eddigi legkonstruktívabb és legtermékenyebb megbeszélésüknek nevezte a találkozót, de továbbra is diktátornak tartja Hszi Csin-pinget.

A találkozó egyik legfontosabb eredménye, hogy a két nagyhatalom a jövőben folytatja majd a katonai kommunikációt. Kína 2022 augusztusában megszakította Amerikával a katonai kapcsolatokat, miután Nancy Pelosi, a képviselőház akkori elnöke 2022 augusztusában Tajvanra látogatott.

Ez azt jelenti, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egyeztetni fog kínai kollégájával, amint kineveznek valakit a posztra

– mondta egy amerikai tisztségviselő. Hasonló megbeszélésekre kerül majd sor a katonai parancsnoki lánc más szintjein is. Tajvannal kapcsolatban Biden azt mondta az egyeztetés után, hogy megerősítette országa eddigi politikáját, és leszögezte, hogy bármilyen megoldás csak békésén úton érhető el a kérdésben. Szóba került a tajvani választás is, az amerikai elnök azt mondta, hogy egyeztetésünk alapján nem számít kínai beavatkozásra. Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok továbbra is ellátja fegyverekkel Tajvant, hogy elrettentse Kínát az erőszakos egyesítési kísérletektől.

Arra most sem született egyértelmű válasz, hogy az USA egy esetleges pekingi invázió esetén beavatkozna-e a konfliktusba. A kínai külügyminisztérium utólag azt írta, hogy a kínai elnök a csúcstalálkozón figyelmeztette Joe Biden amerikai elnököt, hogy hagyjon fel Tajvan felfegyverzésével.

A kínai elnök egyes szankciók feloldását és az exportellenőrzés megváltoztatását is kérte Bidentől. A kínai hivatalos kommunikáció szerint Kína technológiai fejlődésének „elfojtása” nem más, mint Kína fejlődésének fékezése. Arra egyébként semmi jel nem utal, hogy az amerikai elnök rábólintana egy ilyen enyhítésre.

A két elnök négyszemközti beszélgetésén szóba került Irán és Oroszország is: Biden arra kérte Hszit, hogy használja befolyását a globális feszültségek csillapítására. Külön hangsúlyt kapott Irán, Biden azt szeretné elérni, hogy az ország ne szélesítse ki az Izrael és a Hamász közötti konfliktust. Oroszország esetében pedig azt kérte az amerikai elnök, hogy Kína továbbra se támogassa az oroszokat fegyverekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!