A hazatérő egyik leggazdagabb bolgárt a reptéren kommandósok fogták el, de ő még nem terítette ki lapjait

Legfontosabb

2023. szeptember 3. – 20:06

A hazatérő egyik leggazdagabb bolgárt a reptéren kommandósok fogták el, de ő még nem terítette ki lapjait
Vaszil Bozskovot kísérik a hatóságok az elfogás után – Forrás: Nova

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik Bulgáriában a politikai és a gazdasági elit, valamint a velük összefonódó maffia nagy háborúja. A legfőbb ügyész lemondása, majd egy brutális gyilkosság után most dubaji száműzetéséből hazamerészkedett az egyik leggazdagabb bolgár, Vaszil Bozskov, a szerencsejáték-pápa is, akit azonnal kommandósok vettek őrizetbe. Ez számára sem lehetett meglepő ugyan, de az elfogott oligarcha nem üres kézzel érkezett, eurómilliós korrupcióval vádolja politikai ellenfeleit.

Bulgáriában zajlanak az események az elmúlt időszakban. A politikailag újabban meglehetősen instabil országban két korábbi miniszterelnök, két amolyan erős ember, vagyis Bojko Boriszov jobboldali és Kiril Petkov reformer politikus kényszerházasságra lépett, egy koalíciós kormányt alapítottak. Abban azonban nem tudtak megegyezni, hogy ki legyen a főnök, így az embereik rotációs rendszerben váltják majd egymást a miniszterelnöki poszton.

Igen ám, de a két oldal tárgyalásait a hírek szerint összehozó, dúsgazdag oligarchát, Alekszej Petrovot brutálisan kivégezték, erről itt írtunk bővebben. Eközben Boriszov régi embere, a korrupt rendszer talán leggyűlöltebb figurája, Ivan Gesev legfőbb ügyész lemondott. Ennek annyira megörült az ország egyik leggazdagabb embere, Vaszil Bozskov szerencsejáték-pápa, hogy ez ellene kiadott körözés ellenére hazamerészkedett Dubajból.

Előre jelezte, hogy védett tanúként szeretne Bojko Boriszov viselt dolgairól nyilatkozni. Igen ám, de

amikor hazatért a szófiai reptérre, azonnal elfogták a kommandósok.

Ráadásul, mint arról a Politico is beszámolt, a Laura Codruța Kövesi vezette Európai Ügyészség is mozgolódik, ha nem is nagyon nagy skalpokat gyűjtöget, de kisebb települések korrupt polgármestereit már letartóztatták uniós forrásokat érintő visszaélések miatt.

Azt már megszokhattuk, hogy a bűnözés, az üzlet és a politika hármasának összefonódásától terhelt Bulgáriában nem unalmasak a hétköznapok, de most talán tényleg még a megszokottnál is sokkal mozgalmasabb időszak van.

Ki az a Vaszil Bozskov?

Vaszil Bozskov a 226 ezer követős Fb-oldalán rendszeres posztokban tudatta, hogy repülőre fog szállni, és Bulgária egyik leggazdagabb embereként hazatér Szófiába. Mint a Balkan Insight is írja, az egykori dollármilliárdos 1956-ban született Velingrádban, Szófiában matematika szakon végzett, a kommunista titkosszolgálatok már a rendszerváltás előtt is jól ismerték, 1985-ben még illegális szerencsejáték-szervezés miatt figyelték.

Forrás: Vaszil Bozskov / Facebook
Forrás: Vaszil Bozskov / Facebook

A rendszerváltás után aztán rakétaként ívelt felfelé a pályája, előbb pénzváltóhálózatot indított, majd elsősorban a szerencsejáték-iparban volt sikeres. Ezek után három évtizeden át volt kikezdhetetlennek tűnő nagykutya, aki elsősorban a szerencsejátékból szedte meg magát, mert ott különböző kizárólagos koncessziókat szerzett. Mindez aligha ment teljesen tisztán, és aztán ahogy egyfajta „állam lett az államban”, egyre nagyobb lett a hatalma, a birodalma.

  • Vagyonát jól mutatta hatalmas régiséggyűjteménye;
  • társadalmi fontosságát az, hogy mindkét nagy szófiai focicsapatnak (CSKA és Levszki Szófia) volt a tulajdonosa, igaz, nem egyszerre;
  • gazdasági befolyását pedig az, hogy a hajóiparban, az építőiparban, az energetikában is sikeresen terjeszkedett.

Ám Bulgária politikai hatalommal is bíró erős emberei összefogtak vele szemben. Köztük volt Bojko Boriszov exminiszterelnök, a GERB nevű unióbarát és jobboldali párt vezetője, Vladiszlav Goranov pénzügyminiszter, Ivan Gesev főügyész, illetve a velük gyakran érdekszövetségben álló Ahmed Doğan, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért elnevezésű török párt első embere, valamint Deljan Peevszki, egy fiatal, szintén törökpárti, de Boriszovval is nagyon sok mindenben együttműködő, agresszív oligarcha.

A parlament különböző döntéseivel gyengíteni kezdték az üzleti pozícióit, elvették a kizárólagosságait, sőt, 18-20 vádpont alapján elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ennek az ügyészségi akciónak volt a motorja Ivan Gesev főügyész, aki sok mindenben kiszolgálta politikai támogatóinak igényeit.

Dubaj

Bozskov azonban Dubajba tudott menekülni, aminek vicces pikantériája volt, hogy egy idő után a halálos ellenség Peevszki is ott húzta meg magát. Bozskovot körözték, ő így nem járt haza, Peevszki pedig merénylettől tartott. Ő azért néha hazatért, amit a bolgár sajtó mindig kiszúrt, mert Peevszki a saját szállodájában, a Hotel Berlinben húzta meg magát, ahol három szinten is fegyveres őrség védte, de a civilek, a fiatalok így is tiltakoztak ilyenkor ellene.

Egyikük sem ártatlan bárány, például amikor az Egyesült Államok 2021. június 2-án súlyos korrupciós vádak miatt szankcionálta a bolgár gazdasági és politikai közélet több tagját, a két ismert oligarchát, Peevszkit és Bozskovot egyaránt feltette a listára. De a célpontok között volt több, őket kiszolgáló korrupt állami alkalmazott is, például a szerencsejáték-vállalat volt vezetője.

Az Egyesült Államok úgy érvelt, hogy bár sok köze nincs a bolgár ügyekhez, de mivel Amerika sokat áldoz az emberi jogok, a szabad kereskedelem, az igazságos verseny céljaira, aki ezeket veszélyezteti, az az Egyesült Államok érdekeit sérti, anyagi kárt okoz neki. Erről részletesen itt írtunk.

Kenőpénz

Az hamar kiderült, hogy Bozskov semmiképpen sem könnyű ellenfél. Miközben Boriszovék Bulgáriában zárolták sok száz millió eurós vagyonát (nemcsak a szerencsejáték-üzletet, de a műgyűjteményét is), sőt, ki is csavarták a kezéből üzletei egy részét, ő ellentámadásba lendült. Visszatérően arról beszélt, hogy Boriszov pénzügyminiszterének, az említett Vladiszlav Goranovnak 30 millió eurónyi (kb. 11,7 milliárd forint) kenőpénzt kellett átadnia, mert megzsarolták, olyan jogszabályi változásokat helyeztek kilátásba, ami ellehetetlenítette volna az üzletét. Azóta

Bozskov politikai revansra is készült, Bolgár Nyár néven pártot alapított, de nem érte el a parlamentbe jutás küszöbét.

Közben viszont Ivan Gesev főügyész, aki ellen május elején merényletet is megkíséreltek, két hónapja lemondott. Hogy pontosan miért, azt nehéz megmondani. Bulgáriában az állam szeretne előrébb lépni, mert vannak jogállamisági ügyei, schengeni határt szeretnének, a korrupciót szelektíven üldöző főügyész ebben már fék lehetett.

Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök távozik az ügyészségről a kihallgatás után, 2022. március 28-án, Szófiában – Fotó: Georgi Paleykov / NurPhoto / AFP
Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök távozik az ügyészségről a kihallgatás után, 2022. március 28-án, Szófiában – Fotó: Georgi Paleykov / NurPhoto / AFP

A száműzött Bozskov, akit az Interpol is keresett, erre a hírre bejelentette, hogy akkor ő hazatér, és később valóban felült egy Fly Dubai-járatra, és hazament. Bozskov jelezte, tud róla, hogy Bulgária kérte a kiadatását, de azt is bizonygatta, hogy nem emiatt ment haza, hiszen iratokat publikált arról, hogy szándékosan, vagy nem, de a bolgár kiadatási papírok egyáltalán nem voltak megfelelőek, az alapján nem adta volna ki őt az Egyesült Arab Emírségek.

Zsákos Frodó

Bozskov már egy ideje tehát arról beszélt, hogy a kormány zsarolással kb. 11,7 milliárd forintnyi pénzt szedett el tőle, amit ő egy bankban felvett, és zsákokban átadott a miniszternek.

Goranov szerint ha ez így történt volna, akkor biztosan lenne róla felvétel. Maga a „zsarolás” is kétséges, az állam olykor változtat jogszabályokon, ha tetszik, ez szíve joga. A kérdés így inkább az, hogy volt-e tényleges zsarolás, és ha igen, akkor Bozskov nem nyomta-e fel magát, hiszen ha valakit fenyegetnek, attól még nem kell feltétlenül elkövetnie egy korrupciós bűncselekményt. Miközben az is igaz, hogy amennyiben volt pénzmozgás, általában jobban büntethető az, aki kapja, mint az, aki adja.

Mindenesetre Bozskov ellen tényleg sok a vádpont, például az, hogy egy szervezett bűnözői csoport vezetője volt, jogtalanul gazdagodott meg, de még gyilkossággal fenyegetőzéseket és merényletek szervezését is felróják neki. Ám a bolgár közvélemény szerint aligha tért volna haza, ha nem lett volna pontos terve. Hamarosan kiderülhet, hogy a nagy összecsapásban mit tud lépni, és végül ki húzza a rövidebbet.

Frissítés: Olvasói jelzés alapján pontosítottuk, hogy Bulgáriában Vaszil Bozskovot Kiril Domuszcsiev, a Ludogorec focicsapat tulajdonosa és testvére megelőzte a Forbes gazdaglistáján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!