Szijjártó: Jó eséllyel felelősségteljes döntés születik Ukrajna NATO-tagságáról

2023. július 11. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élőben jelentkezett be a vilniusi NATO-csúcstalálkozóról. A néhány perces videóban azt mondta, van egy tábor, amely az elmúlt hetekben határozottan érvelt amellett, hogy Ukrajnának ezen a csúcstalálkozón világos időpontot és menetrendet kell kapnia, hogy mikor és hogyan válhat a NATO tagjává. „Ezzel szemben azok, akik felelősségteljesen gondolkodnak, folyamatosan óvatosságra intettek. Így voltunk ezzel mi is” – mondta, hozzátéve, hogy egy háborúban álló ország nyilván nem válhat azonnal a NATO tagjává.

Szijjártó szerint jó esély kínálkozik arra, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagságáról „felelősségteljes döntés” szülessen. Azt mondta, a mostani csúcstalálkozó záródokumentumának aktuális tervezete sem időpont, sem időponthoz között menetrendet nem tartalmaz Ukrajna NATO-csatlakozására vonatkozóan. „Gyakorlatilag a 2008-ban, Bukarestben elfogadott nyilatkozatra utal vissza a mostani csúcs nyilatkozata, amelyben az állt, hogy Ukrajna majd, egyszer, valamikor a NATO-tagja lehet adott esetben” – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Ukrajnának éves nemzeti programokat kell készítenie, amiket aztán a NATO-külügyminiszterek értékelnek majd. „Az is világos, hogy a NATO nemcsak egy katonai szövetség, hanem egy értékalapú integráció is. Ilyen fontos érték például a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és ezen jogok folyamatos erősítése. Ukrajnának éves nemzeti programjában szerepel is ez a kitétel mint elvárás” – mondta.

„Ukrajna akkor kaphat meghívást a NATO-ba, hogy ha teljesítik a feltételeket, és a csatlakozásukkal minden szövetséges egyetért. Tehát itt semmifajta elköteleződés nem történik Ukrajna jövőbeni NATO-tagsága kapcsán” – mondta a külügyminiszter.

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban azt mondta, hogy a magyar kormány már „hosszú hónapokkal ezelőtt” benyújtotta a ratifikációról szóló előterjesztést az Országgyűlésnek. „Nyilvánvalóan ezt azért tettük, mert támogatjuk a ratifikációt. Hogy ha nem támogatnánk, akkor nem terjesztettük volna be. Tehát az egy technikai kérdés, hogy a ratifikációs folyamatot a parlament mikor zárja le.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!