Hatalmas ritkaföldfém-lelőhelyet találtak Svédországban

2023. január 12. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas ritkaföldfém-lelőhelyet találtak Svédországban, az Északi-sarkkörön túl, amely alkalmas lehet a későbbiekben, hogy csökkentse Európa függőségét a kínai importtól, írta a BBC.

Jelenleg nincs Európában üzemelő ritkaföldfém-bánya, pedig egyre nagyobb mennyiségben van szükség ezekre az anyagokra, mobiltelefonok, más informatikai eszközök, elektromos járművek és szélturbinák alkatrészei készülnek belőlük. A zöld gazdasági átmenetben ezért kulcsszerepük lesz, és a háborúkban is az lehet, mert rakéták irányítórendszereinél is használják ezeket.

De mik is azok a ritkaföldfémek? Először is érdemes kiemelni, hogy nevük becsapós, mert azért annyira nem ritkák, nagy mennyiségben fordulnak elő a földkéregben, de az igaz, hogy ritkán találhatók meg koncentrált és gazdaságosan kitermelhető ritkaföldfém-ásvány formájában. Összesen 17 ritkaföldfémet tartanak számon, ezek pedig: szkandium,ittrium, lantán, cérium, prazeodímium, neodímium, prométium, szamárium, európium, gadolínium, terbium, diszprózium, holmium, erbium, túlium, itterbium, lutécium. Még a nevükkel is ritkán találkozunk.

Svédországban a becslések szerint egymillió tonna a kitermelhető mennyiség, ami bizonyos szempontból csekély, mert amerikai becslések szerint a Földnek 120 millió tonnás a készlete.

A kirunai vasércbánya épületei – Fotó: Jonas Ekstromer / AFP
A kirunai vasércbánya épületei – Fotó: Jonas Ekstromer / AFP

Európa ma Kínától függ, a ritkaföldfémek 98 százalékát onnan importálja. Ezt nem máról holnapra fogják tudni kiváltani, mert ezeknek a fémeknek nagyon komplikált a bányászatuk. A svéd állami bányavállalat, az LKAB igazgatója, Jan Mostrom azt mondta, 10-15 év, míg a felfedezett nyersanyagok piacra kerülnek, mert az engedélyezési eljárások és környezeti kockázatértékelések is hosszú időt vesznek igénybe. Mostrom éppen ezért kérte a hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a folyamatot.

A lelőhelyet a sarkkörön túl fekvő Kiruna közelében találták. Ott erősek a bányászati hagyományok, de a fő nyersanyag eddig a vas volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!