Közel 1,5 millió ukrán háztartás maradt áram nélkül az orosz rakétatámadások miatt

2022. október 23. – 08:26

frissítve

Közel 1,5 millió ukrán háztartás maradt áram nélkül az orosz rakétatámadások miatt
Ukrán fiatalok és családjaik egy atombunkerben megrendezett kézitusa-versenyen október 22-én – Fotó: Bulent Kilic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz oktatási miniszter, Szergej Kravcov felszólította a megszállt ukrajnai Herszon lakosait, hogy ha kedves az életük, akkor hagyják el a várost.

„A mai helyzet nehéz. Életbevágóan fontos, hogy megmentsük az életeteket... Nem tart sokáig. Biztosan vissza fogtok térni” – mondta a miniszter egy videóüzenetben)

Herszonban körülbelül 60 ezer ember él még, őket próbálná meg evakuálni a várható ukrán ellentámadás elől az orosz vezetés. A hatóságok vasárnap arról számoltak be, hogy megnőtt a várost elhagyók száma, a Dnyipro folyón nem igazán lehetett már hajókat találni az átkeléshez.

Kedd óta mintegy 25 ezer embert evakuáltak – idézte az Interfax hírügynökség a régió oroszok által kinevezett helyettes vezetőjét, Kirill Sztremuszovot.

(via Guardian)

Veszélyesnek és abszurdnak nevezte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap azt az orosz vádat, amely szerint Ukrajna radioaktív tartalmú, úgynevezett piszkos bombát készülne bevetni.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter francia és török hivatali kollégáival folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során állította: fennáll a veszély, hogy Ukrajna piszkos bombát vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében.

Kuleba a Twitteren azt írta: „Oroszország hazugságai arról, hogy állítólag Ukrajna piszkos bomba bevetését tervezi, éppoly abszurdak, mint amennyire veszélyesek”. „Először is, Ukrajna az atomsorompó-szerződés elkötelezett részese. Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani. Másodszor, az oroszok gyakran másokat vádolnak olyasmivel, amit ők maguk készülnek elkövetni” – írta a miniszter. (MTI)

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap őrizetbe vette Vjacseszlav Bohuszlajevet, a repülőgép- és helikoptermotorokat gyártó vállalat, a Motor Szics a tiszteletbeli elnökét és külgazdasági osztályvezetőjét.

Azzal gyanúsítják őket, hogy együttműködtek Oroszországgal és katonai felhasználású alkatrészeket szállítottak az orosz légierőnek. A nyomozati anyagok szerint több Ukrajnában lelőtt orosz helikopterben találtak a Motor Sics által gyártott hajtóművet.

A Krím félsziget 2014-es annexiójáig Oroszország volt a Motor Szics legnagyobb megrendelője. A vállalat gyára Ukrajna déli részén, az orosz erők által megszállt Zaporizzsja régióban működik. Az üzemet nyáron többször is lőtték az oroszok.

(MTI, Guardian)

Herman Haluscseno energetikai miniszter egy televíziós interjúban azt mondta, hogy Ukrajnában az orosz invázió miatt a szélenergia hasznosítása 90 százalékkal csökkent, a napenergiáé pedig 40-50 százalékkal. Emlékeztetett arra, hogy a zöld energiaforrások kiaknázása javarészt az ország déli részében folyt, most ezeket Ukrajna elveszítette. Hozzátette, hogy 2019-ben és 2020-ban Ukrajnában a zöld energiaforrások kihasználása gyors növekedésnek indult, részesedése Ukrajna energiarendszerében elérte a 10-11 százalékot. „Volt egy olyan stratégiánk, amely azt írta elő, hogy 2030-ban Ukrajnában a zöld energia részaránya legalább 25 százalék legyen” – jegyezte meg a miniszter. (MTI)

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap telefonon egyeztetett a brit, a francia és a török védelmi miniszterrel. A megbeszélések során azt állította, fennáll a veszélye annak, hogy Ukrajna radioaktív anyagot is tartalmazó piszkos bombát vet be a háborúban.

Erre vonatkozó bizonyítékot azonban eddig még nem mutatott be az orosz vezetés.

Egy korábbi megbeszélés során arra Sojgu arra figyelmeztette a francia védelmi minisztert, hogy az ukrajnai háború helyzet „ellenőrizetlen irányba eszkalálódhat.”

(Guardian)

Lezuhant egy orosz Szu-30-as Irkutszkban, mindkét pilóta életét vesztette. A repülőgép egy kétemeletes, fa lakóházba csapódott be, de a hivatalos források szerint a balesetnek nincs civil áldozata. Az esetről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Vlagyimir Putyin akár 20 millió oroszt is beáldozna, csak azért, hogy legyőzze Ukrajnát – mondta a Sky News-nak Borisz Bondarev, Oroszország ENSZ-képviseletének volt diplomatája, aki az invázió miatt mondott fel.

Bondarev szerint Putyin arra készült, hogy egy-két héten belül megnyeri a háborút, ami segített volna a köré kiépült kultusz megerősítésében. Ehhez képest az invázió nyolc hónapja tart, de nem engedheti meg magának, hogy veszítsen.

„Szerintem 20 év hatalom nagy szerencse volt számára. Nem okos, csak szerencsés. Úgy gondolom, hogy eddig tartott a szerencséje”

– mondta a volt diplomata.

Szerinte ha Putyin most veszít, akkor el kell magyaráznia a népnek és a politikai szövetségeseinek, hogy miért is alakult így, ami nem lenne könnyű. Utána elképzelhető, hogy az ellenzék megpróbálná félreállítani, de az is előfordulhat, hogy inkább beáldozna néhány alacsonyabb rangú hivatalnokot, ami belpolitikai káoszhoz vezethet. Épp ezért, a politikai túlélésért áldozna be 10-20 millió oroszt – mondta Bondarev.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Oroszország „masszív rakétatámadást” indított tegnap, fő célpontjuk a elektromos hálózat volt – olvasható az elnök szombat esti beszámolójában.

Arra kérte az ukránokat, hogy ha lehet, korlátozzák az energiafogyasztásukat, főleg a reggeli és esti csúcsidőkben. A főváros jelentése szerint másfél millió háztartás volt áram nélkül, de estére részben sikerült helyreállítani az ellátást. Zelenszkij kihangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű támadások nem fogják megtörni a védőket.

Sok rakétát kilőttek, de nem az összeset. Egyelőre nincs meg az ehhez szükséges felszerelés, de az elnök úgy látja, hogy más országok segítségével lassan eljuthatnak arra a szintre. A legtöbb rakétát és drónt már most le tudják lőni. Állítása szerint csak szombat reggel 20 rakétát lőttek le, ebből 10-ről azt írja, hogy iráni drón volt. Irán még mindig tagadja, hogy csapásmérő drónokat szállítana Oroszországnak, de iráni diplomaták mégis beismerték, hogy de. Adás közben egy orosz szakértő is elszólta magát.

A szeptember második felében Harkiv felszabadításáért indított hadműveletben részt vett a 68. kárpátaljai külön zászlóalj is – írja a zászlóalj egyik katonája, Fedir Sándor a Facebookon.

Fedir szerint a zászlóalj több települést is felszabadított, és az orosz-ukrán határhoz közel fekvő Ambarnébe elsőként három magyar katona, Laci, Áron és Bars hatoltak be. A bejegyzés szerint a magyarok voltak az ukrán fegyveres erők első katonái, akik „felszabadították és megtisztították ezt a települést az ellenségtől”.

A zászlóalj néhány napja „Ruszkik haza!” felirattal előre megemlékezett október 23-ról. Fedir egyébként az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora, és májusban még a lövészárokból tartott órát. Civilben turisztikai szakértő, szociológus, városi és regionális projekteken dolgozik.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Az ukrán hadsereg 24 óra alatt 400 orosz katonát likvidált, így már 67 470 orosz katona esett el – áll az ukrán vezérkar vasárnapi összesítőjében. Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a számokat független forrás nem erősítette meg, és Oroszország sem ad ki adatokat.

A jelentés szerint az ukránok kilőttek még 5 tankot és 2 katonai helikoptert, valamint 21 rakétát.

A Wagner-csoport védvonala lelassíthatja az ukrán erők luhanszki előrenyomulását – írja a brit védelmi minisztérium a vasárnapi beszámolójában. Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport alapítója még 19-én jelentette be, hogy a csapatai létrehoznak egy védvonalat, ami Luhanszkon és Donyecken át Oroszországig ér.

A projekt ugyan most akadozik, de a brit hírszerzés szerint Kreminnától délre már több lövészárok is elkészült. A védvonal gyakorlatilag a 2015-ös határ mentén húzódna.

A G7 közleményben ítélte el, hogy Oroszország elrabolta a zaporizzsjai atomerőmű vezetőit, és felszólította, hogy adja vissza az erőművet Ukrajnának – írja a Reuters.

Európa legnagyobb erőművét még márciusban foglalták el az oroszok. Azóta mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy lövi az erőművet, Oroszország fogságban tartja a dolgozókat, sőt, az üzemeltető cég azt írta, hogy az oroszok elrabolták és valószínűleg kínozzák az erőmű egyik vezetőjét, Valerij Martinyukot, akit azóta elengedtek.

Két vezetőről, Oleg Kostyukovól és Oleg Osekáról azonban a cég nem tud semmit, az oroszok ismeretlen helyre szállították őket.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai elemzőintézet vasárnap hajnali jelentése szerint az ukrán infrastruktúrát érintő orosz támadásoknak nincs jelentős hatásuk a védők moráljára, viszont jelentős gazdasági károkat okoznak.

A Herszonban visszavonuló orosz erők próbálják hátráltatni az ukránokat, de az intézet szerint ez csak részben hatásos. Herszon városának evakuálásából az ISW is arra következtet, hogy elképzelhető, hogy fel akarják robbantani a közeli gátat.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója korábban kitalálta, hogy Ukrajna északkeleti részén létrehoz egy úgynevezett Wagner-vonalat, amit az elfoglalt területek orosz vezetői most megállítottak. Prigozsin emiatt ellenségének nevezte a bürokráciát, és mindezzel szembe megy az állami retorikával, viszont szimpatizánsokat szerezhet vele az orosz nacionalisták közül, mert sokan elégedetlenek azzal, hogy a Kreml nem összpontosít több erőforrást és katonát a különleges műveletre.

Az ISW szerint az orosz mozgósítás és a tartalékosok behívása nem érte el a várt eredményeket, ezért a védelmi minisztériumnak más módszerekhez kell nyúlnia. Emellett az elfoglalt területek oroszok által kinevezett vezetői folytatják a helyiek Oroszországba való erőszakos átköltöztetését, és továbbra is korlátozzák a helyiek szabad mozgását.

  • Volodomir Zelenszkij hajlandó tárgyalni Oroszországgal, de csak ha visszaállítják az 1991-es határokat.
  • Az orozsok figyelmeztették a herszoni civileket, hogy hagyják el a várost, mert heves összecsapásokra számítanak.
  • Mihajlo Podoljak szerint az oroszok azért lövik az infrastruktúrát, hogy minél több ukrán meneküljön Európába.
  • Volodomir Zelenszkij gratulált Giorgia Meloninak, Olaszország első miniszterelnökének.

Jó reggelt, indul a háború vasárnapi állását követő hírfolyamunk. Ha a szombati eseményekre kíváncsi, a tegnapi hírfolyamot itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!