Révész Máriusz: A liberális sajtó ürügyként használja a gyermekbántalmazási ügyet Böjte Csaba lejáratására

2022. július 1. – 18:39

frissítve

Révész Máriusz: A liberális sajtó ürügyként használja a gyermekbántalmazási ügyet Böjte Csaba lejáratására
Révész Máriusz egy áprilisi események – Forrás: Révész Máriusz / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex szerdán részletes cikkben számolt be arról, hogy harminc év börtönre ítélte alapfokon a csíkszeredai bíróság a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyerekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakásos otthonában.

A lap pénteken megkérdezte az ügyről Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt, a Miniszterelnökség államtitkárát, hogy a Magyarországon bejegyzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumi tagjaként mit gondol az ügyről. Révész szerint az ügyet a liberális sajtó ürügyként használja fel Böjte Csaba lejáratására, mert a szerzetes közismerten jó viszonyt ápol a magyar kormánnyal.

Révész Máriusz szerint a Szent Ferenc Alapítványnál több száz ember dolgozik, és több ezer gyereknek a sorsát fordították jobbra az elmúlt évek alatt, ez a „sajnálatos gyermekbántalmazásos ügy” pedig azért is nagyon szomorú, mert árnyékot vet arra az áldozatos munkára, amit az erdélyi és a budapesti alapítvány munkatársai a nehéz sorsú gyerekek esélyeinek javulásáért tettek:

„Amit a sajtó kiderített erről az ügyről, az valóban borzalmas, de nem szabad az egész alapítvány működésével összemosni.”

Azt is hozzátette, hogy az elítélt volt nevelő már több mint hat éve nem dolgozik az alapítványban, és amint felmerült a gyanú vele szemben, eltávolították a gyerekek közeléből. Arra a felvetésre, hogy az alapítvány nagyon későn vált meg a volt alkalmazottjától, mert a vádirat szerint addigra már tíz éven keresztül rendszeresen bántalmazta a rábízott fiúkat, Révész azt mondta, nem egyértelmű, hogy maguk a visszaélések tíz éve, azaz az illető odakerülése óta tartottak-e. Azt azonban ő is elismerte, hogy nem látta a vádiratot.

Révész szerint az alapítványnak lépéseket kellene tennie a gyermekbántalmazások megelőzésére és mielőbbi kiszűrésére. „Szerintem ezek a lépések meg is történtek” – tette hozzá, de azt nem részletezte, hogy milyen lépésekre utalt.

„Ön is pontosan tudja, hogy ha a romániai törvényeket megpróbálnák szó szerint betartani, akkor a Szent Ferenc Alapítvány el sem indulhatott volna”

– mondta Révész arra a felvetésre, hogy a Transtelex cikke rendszerszintű hiányosságokat tárt fel az alapítvány gyermekotthonainak működésében, és felmerült a gyanú, hogy az intézmények némelyike a törvényes követelményeknek sem felelt meg.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e foglalkozni a gyermekbántalmazási üggyel a magyarországi civil szervezetet irányító testület, Révész azt mondta, nem illetékesek: „Nem mi működtetjük a Böjte Csaba gyermekotthonait, mi csak adományokat gyűjtünk. Ezeknek az intézményeknek a működését közvetlenül semmilyen módon nem befolyásoljuk, a nevelők alkalmazásába sem szólunk bele.”

A gyermekbántalmazási ügyről szóló részletes Transtelex-cikk itt olvasható. Az ügy nyilvánosságra kerülése után az Erdélyi Ferences Rendtartomány belső vizsgálatot indított a történtek miatt. Böjte Csaba is megszólalt: „Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer” – mondta. Később azt írta, hat évvel ezelőtt maga is hallott „rossz dolgokat” az egyik gyerektől a nevelőjével kapcsolatban, és ő maga kérte a hatóság segítségét az ügy feltárásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!