Biden csökkentené a benzinárakat, és most találkozna a korábban páriának tartott Szaúd-Arábia trónörökösével

2022. június 4. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök és Szaúd-Arábia tényleges uralkodója, Mohammed bin Szalmán koronaherceg várhatóan még júniusban találkozni fog egymással. Az amerikai elnök egy pénteki beszédében megerősítette, hogy a következő hetekben lehetséges egy találkozó a szaúdi koronaherceggel és az arab világ más vezetőivel – írja a CNN.

„Megpróbálok azon dolgozni, hogyan tudnánk nagyobb stabilitást és békét teremteni a Közel-Keleten, és fennáll a lehetősége annak, hogy találkozom mind az izraeliekkel, mind pedig néhány arab országgal – beleértve Szaúd-Arábiát is” – mondta Biden.

Egy szaúd-arábiai látogatás határozott szakítást jelentene Biden egykori törekvésétől, hogy elszigetelje a királyságot és annak nagyhatalmú trónörökösét. „Nem fogok változtatni az emberi jogokról alkotott véleményemen” – mondta Biden – „de az Egyesült Államok elnökeként az a feladatom, hogy békét teremtsek, ha tudok, és ezt fogom megpróbálni” – tette hozzá. Biden megvédte a szaúdi trónörökössel való találkozás lehetőségét, és hangsúlyozta, hogy ez nem jelentene fordulatot a korábbi álláspontjához képest, miszerint Szaúd-Arábiát „páriává kell válnia” az emberi jogok megsértése miatt.

A Reuters azt írja, hogy a folyamatot ismerő források szerint Biden a június végi európai és izraeli útjával együtt tervezi a szaúd-arábiai utazást. A látogatás célja a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok javítása lenne egy olyan időszakban, amikor Biden megpróbálja megtalálni az amerikai benzinárak csökkentésének módját.

Joe Biden amerikai elnök 2022. június 3-án, Delaware államban – Fotó: Mandel Ngan / AFP
Joe Biden amerikai elnök 2022. június 3-án, Delaware államban – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Az amerikai és a szaúdi vezetők találkozója egykor rutinszerűnek számított, ám a közelmúltbeli feszültségek miatt jelentős változás állt be a két ország kapcsolatában. Biden hivatalba lépése óta nem tárgyalt közvetlenül Bin Szalmánnal, helyette inkább a trónörökös apjával, Szalmán királlyal, a betegeskedő 86 éves uralkodóval beszélt.

Biden korábban élesen bírálta a szaúdi emberi jogi helyzetet, a jemeni háborút és azt, hogy a szaúdi kormány szerepet játszott Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolásában. Egy amerikai hírszerzői jelentés szerint egyértelmű, hogy a koronaherceg a felelős a brutális gyiloklásságért. Ugyanakkor a szaúdi kormány tagadja, hogy bármi közük lenne az ügyhöz.

Biden 2019-es megjegyzéseivel kapcsolatban, miszerint Szaúd-Arábiának „páriává” kellene válnia, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára a hét elején azt mondta, hogy az elnök „szavai még mindig helytállóak”.

Mivel jelenleg Szaúd-Arábia tölti be az Öböl Menti Együttműködési Tanács elnöki tisztét, Biden és a trónörökös közötti bármilyen kapcsolatfelvétel valószínűleg egybeesik a tanács júniusi, Rijádban tartandó ülésével. A Fehér Ház egyik tisztségviselője a CNN-nek azt mondta, hogy a találkozó még nincs véglegesítve, de ha az elnök „úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok érdeke, hogy egy külföldi vezetővel tárgyaljon, és hogy egy ilyen kapcsolatfelvétel eredményeket hozhat, akkor ezt fogja tenni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!