Zelenszkij szerint lépésről lépésre szorítják majd vissza az orosz erőket, a finn külügyminiszter meg akarja őrizni a békét az orosz-finn határon

2022. május 14. – 07:15

frissítve

Zelenszkij szerint lépésről lépésre szorítják majd vissza az orosz erőket, a finn külügyminiszter meg akarja őrizni a békét az orosz-finn határon
Két ukrán fiatal egy kilőtt lakóházak előtti hintán ülve beszélget Borogyankában – Vladyslav Muslienko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai kongresszusi delegációt fogadott szombaton Kijevben, akiktől azt is kérte, vegyék fel Oroszországot a terrorállamok listájára. Zelenszkij szerint összesen már ezer települést foglaltak vissza 80 nap alatt, lépésről lépésre szorítják majd ki az orosz erőket.
  • Ukrajna „valószínűleg megnyerte a harkivi csatát” – közölte az egyik legjelentősebb elemzőközpont. Harkiv polgármestere is azt mondta, az oroszok visszavonultak a határ irányába.
  • A NATO-csatlakozás előtt álló Finnország elnöke felhívta Putyint. Az orosz elnök azt mondta, hiba lenne a finn semlegesség feladása.
  • A berlini NATO-találkozóra érkezve több külügyminiszter is támogatásáról biztosította a finnek és svédek várható csatlakozási kérelmét. A két északi ország külügyminisztere török kollégájával tárgyal a Recep Tayyip Erdoğan által felhozott ellenvetésekről.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta a Nyugatot, hogy hibrid háborút folytat Oroszország ellen.
  • Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint a nyár végére döntő fordulat várható a háború menetében, és a harcok az idei év végére Ukrajna győzelmével befejeződnek. Kirilo Budanov azt is mondta, hogy szerintük „Putyin nagyon rossz állapotban van lélektanilag és fizikailag, nagyon beteg”.
Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!