Leprára akarják tesztelni a külföldieket Oroszországban

2021. december 18. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az év végétől az Oroszországban élő külföldiek háromhavonta kötelesek szifilisz-, lepra- és drogteszten részt venni és ujjlenyomatot adni, különben nem hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyüket. Az abszurdnak hangzó szigorítás ellen hevesen tiltakoznak a külföldi kereskedelmi szervezetek.

Koronavírus, HIV, tuberkulózis, szifilisz és lepra: többek között ezekre fogják december 29-től kötelező jelleggel tesztelni minden három hónapban az Oroszországban dolgozó külföldieket, az ő családtagjaikat és a többi, tartósan ott élő idegen állampolgárokat. A COVID-teszt a jelenlegi járványhelyzetben akár még érthető is lehetne, de hogy például a lepra miért tűnik közegészségügyi szempontból ennyire érdekesnek, eléggé kérdéses: 2020-ban egész Oroszországban összesen hat leprás megbetegedés volt.

Az erről szóló törvényt még júniusban szavazták meg, a hivatalos indoklás szerint a rendszeres tesztek azért szükségesek, mert máskülönben félő, hogy a külföldiek „becsempészik és szétterjesztik a veszélyes fertőző betegségeket Oroszországban”. A vírustesztek mellett a külföldieknek rendszeresen kell majd drogtesztet, valamint ujjlenyomatot és biometrikus fotót is adniuk. Akinek bármelyik tesztje pozitív lesz (vagyis a jelenlegi szabályozás szerint akár a Covid is), annak nem hosszabbítják meg a vízumát, a még érvényes vízumát felfüggesztik, és nemkívánatos személynek minősítik Oroszországban.

Oroszországban nagyjából két és félmillió külföldi él, a legtöbben más volt szovjet tagállamokból vannak. A törvény egy kivételt nevez meg: belorusz állampolgárokra a szabályozás nem vonatkozik – Belarusszal Moszkva egyre szorosabb államszövetséget igyekszik kialakítani.

A törvény ellen hónapok óta lobbiznak a külföldi gazdasági érdekképviseletek, de egyelőre hiába. A Deutsche Welle riportja szerint az Oroszországban tevékenykedő német üzletemberek fel vannak háborodva, arról beszélnek, hogy a tesztekhez szükséges ügyintézés legalább négy munkanapot vesz igénybe, és az orvosi vizsgálatokhoz több száz embernek kell együtt várakoznia a bevándorlási hivatalban. Egyikük szerint éppen a szűrővizsgálatok jelentenek egészségügyi veszélyt: „Nem lennék meglepve, ha elkaptam volna a koronát; alig volt valakin rendes maszk, távolságtartás nem volt” – mondta. Német hangok szerint a szigorítás a külföldi beruházásoknak és a szakképzett külföldi munkaerő oroszországi jelenlétének is rosszat tehet. Hogy a gyakorlatban a szabályozás mivel jár a szakképzett nyugatiakhoz képest sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben lévő üzbég, kirgiz, tadzsik vendégmunkásokkal, nincs hír.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!