A világ fele vagy éhezik, vagy túlsúlyos

2021. november 23. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészséget és a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás – derül ki a táplálkozásáról szóló globális jelentésből (Global Nutrition Report, GNR), amelyet kedden tettek közzé. A jelentés szerint a világ lakosságának majdnem fele szenved a helytelen étrend miatt, ami a túl sok vagy a túl kevés étel következménye – írja az MTI.

A táplálkozási adatok évenkénti áttekintése és elemzése alapján a jelentés megállapítja, hogy a globális népesség 48 százaléka a túl kevés étel miatt alultáplált, a túl sok étel miatt túlsúlyos vagy elhízott. Majdnem 150 millió a növekedésben elmaradt öt év alatti gyerekek száma, több mint 45 millió kórosan sovány, és majdnem 40 millió túlsúlyos. A felnőttek több mint 40 százaléka (2,2 milliárd ember) túlsúlyos vagy elhízott.

„2010 óta 15 százalékkal nőtt a rossz táplálkozással kapcsolatos, elkerülhető halálozások száma, jelenleg a helytelen étrend számlájára írható az összes felnőttkori halálozás negyede. Világjelentésünk alapján az utóbbi évtizedben nem javult az emberiség étkezése, ez ma az emberek és a bolygó egészségét is fenyegeti”

– mondta az AFP-nek Renata Micha, a GNR független szakértői csoport elnöke.

A jelentés szerint az emberek nem fogyasztanak elég egészséget támogató ételt – köztük gyümölcsöt és zöldséget –, különösen az alacsony jövedelmű országokban. A magasabb jövedelmű országok lakói eszik viszont a legtöbbet az egészségre károsan ható ételekből: a vörös húsokból, a tejtermékekből és a cukros italokból. Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nő, a vörös hús és a feldolgozott húsáru már most az ajánlott heti maximális bevitel majdnem ötszöröse.

Az egészségre káros táplálkozási szokások a környezetre is veszélyesek: más becslésekkel összhangban a GNR számításai szerint 2018-ban a világ élelemigénye okozta az üvegházhatású gázok kibocsátásának 35 százalékát.

„Az állati eredetű ételeknek termékenként általában nagyobb a környezeti lábnyomuk, mint a növényi alapúaknak, így az élelemtermelés gázkibocsátása és földhasználata az előbbiek, különösen a marha, a bárány és a tejtermékek számlájára írható” – írja a jelentés.

A jelenlegi arányok mellett nyolc nem fog teljesülni az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által 2025-re kitűzött kilenc, táplálkozással kapcsolatos célból. Szerepel köztük a gyerekek kóros soványsága és a növekedésmegállás arányának csökkentése, de a felnőttkori elhízás visszaszorítása is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!