Észak-Korea vasútról indítható rakétával válaszolt a déliek tengeralattjárós rakétatesztjére

2021. szeptember 16. – 22:04

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön az észak-koreai rezsim is megmutatta a világnak az új csodafegyverét: a vasútról indítható rakétarendszert. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA beszámolója szerint egy nappal korábban ezt a rendszert tesztelték. A vasúti kocsiból kilőtt rakéták 800 kilométert repültek, mielőtt a Japán-tengerbe csapódtak – írja a Reuters.

Egy nappal korábban néhány óra eltéréssel Észak-Korea és Dél-Korea is ballisztikus rakétákat tesztelt. A dél-koreai rakétakísérletet egy saját gyártmányú tengeralattjáróról hajtották végre, ezzel Dél-Korea a hetedik olyan ország lett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és India után, amely rendelkezik saját gyártmányú, nagy stratégiai értékkel bíró SLBM-rakétával, és az első nem atomhatalom, amelyik ilyen fegyvert fejlesztett.

A KCNA jelentése szerint a vasúti rakétaezredet az év elején szerelte fel az észak-koreai hadsereg. „A vasúti indítású rakétarendszer hatékony ellentámadási eszköz, amely egyidejűleg képes több csapást is mérni a fenyegető erőkre” – mondta Pak Dzsongcson marsall, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, aki a KCNA beszámolója szerint a tesztet felügyelte.

A fegyverrendszerről közzétett felvételeken egy láng- és füstoszlopon felemelkedő rakétát lehetett látni, amely egy síneken álló szerelvényről indult. Dél-koreai források szerint a vonat Észak-Korea középső, hegyvidéki részén, Jangdok térségében állomásozott. „A vasútról indítható, mobil rakéták viszonylag olcsó és megbízható megoldást jelentenek olyan államok számára, amelyek javítani szeretnék nukleáris erőik túlélési esélyeit” – kommentálta a hírt Adam Mount, az Amerikai Tudósok Szövetségének vezető kutatója Twitter-oldalán. „Oroszország már csinált ilyet. Az Egyesült Államok is fontolgatta. Észak-Korea számára pedig rengeteg értelme van” – tette hozzá.

Phenjan múlt hétvégén nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket is tesztelt, amelyek elemzők szerint akár nukleáris robbanófejek hordozására is képesek lehetnek. Az észak-koreai fegyverkísérletek a nemzetközi közösség éles bírálatát, illetve aggodalmát váltották ki. Washington hangsúlyozta, hogy mindez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és fenyegetést jelent a kommunista ország szomszédaira – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!