A hongkongi önállóságot leépítő Peking robbantásra készülő diákcsoportot talált Hongkongban

2021. július 6. – 15:09

frissítve

A hongkongi önállóságot leépítő Peking robbantásra készülő diákcsoportot talált Hongkongban
Fotó: Jerome Favre / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Robbantások előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe egy csoportot Hongkongban, ahol a rendőrség egy bombakészítő laboratóriumot is felderített – írta kedden a South China Morning Post. Steve Li, a hongkongi rendőrség nemzetbiztonsági osztályának vezető főfelügyelője kedden arról számolt be, hogy a kilenc, hétfőn elfogott gyanúsított közül hatan gimnazista diákok voltak, de a gyanúsítottak között volt tanár is, egyetemi munkatárs és egy munkanélküli személy is.

A történteket Kína vélhetően a különleges státuszú város autonómiájának további szűkítésére használja fel.

A gyanúsítottak között öt férfi és négy nő van, 15 és 39 év közöttiek. Az MTI szemléje szerint a diákokat egy csoport azzal az ígérettel szervezte be a tervezett akcióba, hogy a robbantások után segítenek nekik megszökni Hongkongból. Li szerint a csoport elsősorban olyan diákokat toborzott, akik egyébként is a város elhagyását tervezték.

A Sky News hírei szerint a fiatalokat a Returning Valiant csoport szervezte be. A rendőrség felderített egy bombakészítő laboratóriumot is, amit egy, a város forgalmas vásárlónegyedében található motelben hoztak létre, a szobát kb. egy hónapja bérelték a diákok. Itt a hatóságok olyan laboratóriumi felszereléseket és robbanóanyag nyomait találták, amik a nagy hatóerejű triaceton-peroxid (TATP) nevű robbanóanyag előállítására alkalmasak. Az akció során olyan leírásokat is lefoglaltak, melyek a bombák elhelyezését, valamint a szökési terveket részletezték. Li elmondta: a csoport a robbanószert egyebek mellett alagutak, vasutak, illetve bírósági üléstermek elleni támadásokhoz akarta felhasználni.

Hongkongban egy héten belül ez volt a második alkalom, hogy a hatóságok robbanóanyagokat foglaltak le. Múlt kedden a rendőrök két férfit vettek őrizetbe nagy mennyiségű, robbanóanyagok és lőfegyverek előállításához szükséges alapanyagok birtoklása miatt. A gyanúsítottak otthonait azt követően kutatták át, hogy az interneten állítólag ismert személyek megöléséről, valamint rendőrőrsök elleni támadásokról szóló terveikről tettek közzé bejegyzéseket.

Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a tanárokat, szülőket, valamint vallási vezetőket, hogy figyeljék a fiatalkorúak viselkedését, és jelentsék a hatóságoknak, ha törvénybe ütközőt tapasztalnak.

Pekingnek kapóra jön az ügy

Hongkong 1997-ben tért vissza Kína fennhatsága alá az Egyesült Királyságtól, azzal, hogy a város a következő ötven évre széleskörű autonómiát kap, az „egy ország, két rendszer” elv jegyében.

Peking azonban az utóbbi években aktívan fellépett, hogy a hétmilliós Hongkong mozgásterét szűkítse. A 2014-es esernyős forradalom megmozdulásait Kína felőrölte,

  • a választási törvény módosításával biztosította, hogy a Pekinghez lojális erők többségben legyenek,
  • elfogadták a kínai vezetésnek kedvező hongkongi kiadatási törvény módosítását,
  • idén júniusban pedig megszűnt Hongkong legkormánykritikusabb lapja, az angol nevén Apple Dailyként ismert újság is, miután többszáz rendőr razziázott a szerkesztőségnél és őrizetbe vették a lap több vezetőjét is.

Hogy a robbantásra készülő csoport ügyét a város önállóságának elsorvasztására használhatják fel, az már kitűnik Liam kormányzó nyilatkozatából is, amely szerint „a különböző kormányzati szerveknek nem szabad hagyniuk, hogy az oktatáson, a médián, illetve a művészeteken keresztül illegális gondolatok terjedjenek” a Kínához tartozó városban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!