Több tízezer elefántot fenyeget egy afrikai olajmező feltárása

2021. június 20. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezer afrikai elefánt életét fenyegeti egy Afrikában újonnan felfedezett olajmező tervezett megművelése – írja a Guardian.

A Namíbia és Botswana területeire kiterjedő olajipari munkálatok káros hatással lennének a régió ökoszisztémájára, és a helyi közösségekre is. A régióban 130 ezer elefánt él. Az elmúlt egy évben egyre több egyed pusztult el ismeretlen okokból, a tudósok arra gyanakodnak, hogy a víztározókban eddig ismeretlen algafajták szaporodtak el a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Az olajmező forrásainak kitermelését a ReconAfrica nevű kanadai olaj- és gázipari vállalat tervezgeti. A namíbiai kormány egyenlőre csak a terület feltárására adott engedélyt a kitermelésre nem, ugyanakkor úgy vélik, hogy az olajkutak nem „környezeti szempontból érzékeny” területeket feküdnének. A ReconAfrica becslései szerint a kitermelhető olajkészlet 60 és 120 milliárd hordó között lehet, ami dollármilliókat jelentene a helyi gazdaság számára.

Azonban a tudósok, a környezetvédők és a helyi közösségek szerint a projekt veszélyeztetheti a vízellátást, illetve a botswanai Okavango-deltát, amely egy hatalmas érintetlen pusztaság és a világörökség része. Nnimmo Bassey, a Föld Anya Egészségéért Alapítvány igazgatója és az Oilwatch Africa elnöke szerint már a feltárási munkálatok is veszélyt jelentenek az elefántokra, miután az olajat kereső műszerek rezgései megzavarhatják az állatokat. Ebből kifolyólag megszaporodhatnak az elefántok és az emberek közti összetűzések.