Több tízezer elefántot fenyeget egy afrikai olajmező feltárása

2021. június 20. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezer afrikai elefánt életét fenyegeti egy Afrikában újonnan felfedezett olajmező tervezett megművelése – írja a Guardian.

A Namíbia és Botswana területeire kiterjedő olajipari munkálatok káros hatással lennének a régió ökoszisztémájára, és a helyi közösségekre is. A régióban 130 ezer elefánt él. Az elmúlt egy évben egyre több egyed pusztult el ismeretlen okokból, a tudósok arra gyanakodnak, hogy a víztározókban eddig ismeretlen algafajták szaporodtak el a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Az olajmező forrásainak kitermelését a ReconAfrica nevű kanadai olaj- és gázipari vállalat tervezgeti. A namíbiai kormány egyenlőre csak a terület feltárására adott engedélyt a kitermelésre nem, ugyanakkor úgy vélik, hogy az olajkutak nem „környezeti szempontból érzékeny” területeket feküdnének. A ReconAfrica becslései szerint a kitermelhető olajkészlet 60 és 120 milliárd hordó között lehet, ami dollármilliókat jelentene a helyi gazdaság számára.

Azonban a tudósok, a környezetvédők és a helyi közösségek szerint a projekt veszélyeztetheti a vízellátást, illetve a botswanai Okavango-deltát, amely egy hatalmas érintetlen pusztaság és a világörökség része. Nnimmo Bassey, a Föld Anya Egészségéért Alapítvány igazgatója és az Oilwatch Africa elnöke szerint már a feltárási munkálatok is veszélyt jelentenek az elefántokra, miután az olajat kereső műszerek rezgései megzavarhatják az állatokat. Ebből kifolyólag megszaporodhatnak az elefántok és az emberek közti összetűzések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!