Megroppanthatja a kínai gazdaságot, hogy visszatért az élet a normál kerékvágásba

2022. december 18. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az, hogy a kínai állami vezetés hirtelen enyhített a karanténszabályokon, épp akkor, amikor a koronavírus újabb járványhulláma alakult ki az országban, együttesen azt eredményezheti, hogy megbénul a kínai munkaerő jelentős tömege, valamint ezáltal a rendkívül érzékeny ellátási lánc sérülései miatt az egész kínai gazdaság – írja a Financial Times.

Peking december elején lazított a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett szigorú korlátozásokon, például a karanténkötelezettségen és a zárlatokon is, valamint törölték a lakosság mozgásának követését szolgáló alkalmazást is. Ennek előzménye az volt, hogy országszerte több helyen, egyre szélesebb körű tiltakozáshullám bontakozott ki az ország évek óta tartó, szigorú zéró-Covid-politikája ellen. A helyzetről, a tüntetésekről és a zéró-Covid-politikáról itt írtunk részletesen.

Az enyhítés azonban nem volt túl jól időzítve, mivel egy újabb járványhullám felfutásának időszakában vannak. Sanghajban szombaton jelentették be, hogy miután ugrásszerűen megnőtt a koronavírusos esetek száma, hétfőtől ismét bezárják az iskolákat, és visszaállnak online oktatásra.

De nemcsak az iskolák szenvedik meg a növekvő esetszámot. Egyre több felnőtt is karanténba kényszerül, és az, hogy a munkások nagy számban esnek ki a termelésből, az FT szerint súlyos károkat okozhat a kínai gyártókapacitásban. Például sok kamionsofőr került az elmúlt időszakban karanténban, és mivel ők az ellátási láncban kulcsfontosságúak, a tömeges kiesésük lényegében megbénítja az ország gazdasági vérkeringését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!