Új-Zélandon most fizetik meg a lezárások árát: egyre több a nem koronás gyerekbetegség

2021. július 8. – 23:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland a világ egyik legsikeresebbje volt a koronavírus elleni védekezésben: hatékony és gyors intézkedésekkel más országokhoz képest alig volt jelen a járvány, a szigetországban összesen 26-an haltak meg. Ennek is megvan azonban a böjtje: a lezárások miatt más kórokozók ellen sem immunizálódtak megfelelően, és most emiatt kerülhet egyre több gyerek kórházba. A mérleg összességében így is pozitív.

Új-Zéland fővárosában tele vannak a gyerekosztályok, több kisbaba oxigénen van, és Wellingtonon kívül van olyan kórház, ahol a játszószobába is ágyakat kellett betenni a túlterheltség miatt. Bár a helyzet messze nem olyan súlyos, mint a Covid nagyobb hullámai alatt, az intézkedések mégis a koronavírust idézik. Pedig nem arról van szó.

A gyerekek az RSV nevű, viszonylag ritka légzési betegséggel küzdenek, az azonban, hogy így megnőttek az esetszámok, a helyi egészségügyi szakemberek szerint közvetve a világjárvánnyal függ össze. Az elmúlt másfél év rendszeres lezárásai során Új-Zélandon sikerült igen korlátozott szinten tartani a Covidot, de ezalatt az emberek más kórokozóknak is sokkal kevésbé voltak kitéve a kontaktusok csökkentése miatt.

Ezzel függ össze, hogy tavaly télen lényegében elmaradt a szezonális influenzajárvány: Új-Zélandon 2020-ban 99,9 százalékkal esett vissza az influenzás megbetegedések száma a korábbi évekhez képest, és RSV-s megbetegedés is 98 százalékkal kevesebb volt. Az RSV-n egyébként lényegében mindenki keresztülmegy az élete során, a felnőttek sokszor észre sem veszik, a kisgyerekekre és főleg a kisbabákra azonban a fertőzés veszélyes lehet.

A gyanú szerint a lezárások miatt elmaradt esetek „jönnek most elő”. Azok a gyerekek, akik tavaly nem voltak kitéve a kórokozónak, és így nem szerezték meg a szükséges immunitást, most könnyebben megbetegednek: a rossz statisztikák annak köszönhetőek, hogy most két korcsoport egy időben esik át a betegségen. Hasonló jelenség más országokban is jelentkezhet, ahol valóban hatékony volt a járvány elleni védekezés: ha az immunstimuláció az egyik évben elmarad, a következőben itt az „immunitásadósság”, mint most Új-Zélandon. Összességében a mérleg nem feltétlenül rosszabb ettől, csak azok a megbetegedések, amik máskor több évre elszórva alakulnak ki, most egy időben jelentkeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!