Tervezhető menetrendet kér a kormánytól a zeneipar, hogy túl tudják élni a járványt

2021. március 30. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Újranyitási tervre van szükség, tervezhetőség, segítség és kulturális áfa: ezeket kéri a kormánytól nyílt levelében a Music Hungary Szövetség.

Ahogy írják, a lezárások óta 52 ezer zenei rendezvény maradt el, ami miatt sok zenész és szakember vesztette el megélhetését részben vagy egészben. Hozzáteszik, a nyár még messze van, addig várhatóan további 40 ezer zenei rendezvény marad el.

„A kulturális szektor és a vendéglátás már olyannyira végveszélyben van, hogy nem az a kérdés, mikor nyithatnak, hanem az, ki lesz, aki még nyitni tud.”

-írják. Weyer Balázs, a Music Hunary Szövetség elnöke szerint a kultúra megmentéséhez három dologra van szükség,

  • tervezhetőségre,
  • azonnali és hatékony állami segítségre,
  • és az 5%-os kulturális áfa bevezetésére.

Közleményükben kiemelik, a tervezhetőséghez konkrétumok kellenének, azonban „hosszú idő után az első konkrétum” az volt, hogy 2,5 millió beoltottig nem lesz itthon nyitás – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be. Hozzátette, április 12-én, vagy 19-én lehet először nyitás például a közoktatásban, hangsúlyozta, ezekről egy héttel korábban igyekeznek tájékoztatást adni.

A Music Hungary szerint a tervezhetőséggel nyárig 40 ezerből 20 ezer rendezvény megmenthető lenne. A korábbi évekhez képest az átlag 60 ezer zenei rendezvény helyett tavaly csak 8 ezer valósulhatott meg az év első három hónapjában, ami 87%-os visszaesést jelent a zeneiparnak.

A szférában dolgozók érdekvédelmi szervezete, a Music Hungary ezért arra kéri a kormányt, hogy hozzon nyilvánosságra egy tervezhető menetrendet a rendezvények számára. Hasonlóan úgy, ahogy az Egyesült Királyság is bemutatott egy ütemtervet három héttel ezelőtt.

„A Music Hungary Szövetség külön munkacsoportot alakított, és együttműködik a kormányzati szervekkel, hogy egy hatékony és biztonságos zenei-kulturális újranyitási tervet dolgozzanak ki. Három fő hívószóként a tervezhetőséget, a kulturális piac szereplőinek nyújtott azonnali állami segítséget és a kulturális áfa bevezetését határozták meg.”

-írják. A közleményben hozzáteszik, Demeter Szilárd is támogatja az áfacsökkentés kérdését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!