Orvosegyetemistaként segítettem a tesztelésben, aztán én is megfertőződtem

Legfontosabb

2020. december 11. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orvosi pálya iránti elhivatottságból szívesen részt vett egyetemistaként az oktatási intézmények dolgozóinak tesztelésén a Telex névtelenséget kérő forrása, aki az előírt mintavételek után esténként vagy a számonkérésekre készült, vagy éppen vizsgázott, aztán egyszer csak neki is pozitív lett a koronavírustesztje.

Nemrég írtunk arról, hogy november 23. óta az orvosi egyetemek hallgatói már nemcsak a rendkívül leterhelt Országos Mentőszolgálat tesztelőmunkájában segíthetnek önkéntesen, hanem a kormányhivatalok kötelezően kirendelték őket, hogy részt vegyenek az oktatási és nevelési intézmények dolgozóinak szűrésében.

Akkor sikerült beszélnünk egy orvostanhallgatóval, aki egy Békés megyei járásban végzi a tesztelős munkát. Eleinte sok volt benne a bizonytalanság, hallgatótársaival nem igazán kaptak választ a kérdéseikre az egyetemtől, de a tesztelés első napjainak tapasztalatai pozitívak voltak számára. Fontosnak tartotta elmondani, hogy orvosi hivatást választó emberként „két hétre nagyon szívesen bekapcsolódik a járvány elleni védekezésbe”.

Mintavételi csapatokat alakítottak ki, a négyfős teamekben a sofőrt és az adminisztrátort a kormányhivatalok biztosították, mellettük pedig volt még két, valamilyen egészségügyi képzésre járó hallgató is. Őt is meglepte, de mindenféle felszereléssel nagyon jól el voltak látva.

A kijelölt évfolyamokból nem mindenkit hívtak be

Az eredeti koncepció szerint a III-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos-, III-V. évfolyamos gyógyszerész- és I.-II. évfolyamos egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók bevonásával akarták tesztelni az oktatási, nevelési intézmények dolgozóit, de forrásunk szerint nem mindenkit hívtak be ezekből az évfolyamokból.

Az összes járásnál megállapították, hogy mennyi tesztelőre van szükség, majd a hivatalos lakcímek alapján kirendelték a hallgatókat. A legsűrűbben lakott, legfejlettebb körzetekben (Budapest, Pécs, Szeged stb.) fel tudták tölteni a helyeket úgy, hogy a felsorolt évfolyamoknak csak egy részét kötelezték tesztelőmunkára, olvasónk szerint az évfolyamtársainak körülbelül 40-50 százalékát hívták be így.

A ritkábban lakott járásokban azonban előfordulhatott, hogy nem volt elegendő onnan származó hallgató az adott évfolyamokon, ezért az ország távolabbi pontjain lakó vagy más, adott esetben alacsonyabb évfolyamokra járó egyetemistákat rendeltek ki ezekbe a körzetekbe. (A mentőszolgálatnál önkéntes alapon vesznek részt a tesztelésben a hallgatók, az ottani munkára más feltételek vonatkoznak, ők például hétvégén is dolgoznak.)

A pedagógusok közül sokan visszautasították a tesztet

Országszerte mintegy ezer csapat több mint tízezer helyszínen tesztelt, ahol összesen 181 506-an teszteltették magukat. A minták 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 főt jelent összesen.

Forrásunk azonban már korábban is említette, hogy a tanárok és más iskolai dolgozók meglepően gyakran visszautasították a tesztet. A tömeges tesztelés eredményeinek ismertetésekor ki is derült, hogy a köznevelési intézmények dolgozóinak nagyjából negyede nem vett részt a tesztelésen. Az illetékes államtitkár ki is mondta, hogy nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs.

A Békés megyében tesztelő egyetemista tapasztalatai szerint a dolgozók sokszor tájékozatlanság vagy bizalmatlanság miatt utasították vissza a tesztelési lehetőséget.

„Volt olyan tanár, aki azzal érvelt nekünk, hogy pont a teszttel fertőzzük meg őket, hogy maguk a tesztelők se tudják, de valójában ők fertőzik meg az időseket is”

– mesélte az orvostanhallgató, aki hangsúlyozta: természetesen ez nem így van, mindig a tesztalany előtt bontják ki a vadonatúj pálcát, illetve pufferoldatot, „de ezt hiába magyaráztuk nekik”.

Egy óvodában nyolcból hat pedagógus megtagadta a mintavételt, ők azt mondták, magától a teszteléstől félnek, mert azt hallották, hogy vérzik tőle az emberek orra. Forrásunk szerint az orrvérzésre nagyon minimális az esély, nem találkozott még ilyen problémával.

Volt olyan iskola is, ahol nyolcból mindössze egyetlen embert tudtak tesztelni, a többiek azt mondták, visszautasítják, mert például egy hamis pozitív eredmény miatt is feleslegesen kiesnek a munkából.

„Próbáltunk érvelni, hogy az még nagyobb baj lenne, ha valóban bennük lenne a vírus, és megfertőznék a gyerekeket. Bólogattak, hogy hát igen, lehet. De nem mentek bele”

– emlékezett vissza.

Nem akarnak táppénzre menni

Olvasónk szerint a teszt visszautasításának másik jellemző indoka volt, hogy ilyenkor ha táppénzre kerül valaki, nem biztos, hogy a fizetése 100 százalékát megkapja. Könnyen elképzelhető, hogy csak az 50-60 százalékával kell beérnie, ami mindenkinek nagy kiesés, egy minimálbért kereső menzásnál vagy takarítónál azonban az is kérdéses, hogy meg tud-e élni annyiból.

Itt írtunk arról, hogy mennyi pénzt kapunk, ha koronavírus miatt esünk ki a munkából. A lényeg az, hogy bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma már korábban bejelentette, hogy teljes táppénz jár a munkahelyükön megfertőződő pedagógusoknak, nem jellemző, hogy ezt a gyakorlatban a munkavállalók érvényesíteni tudják, hiszen ehhez minden kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy az iskolában, tehát a munkahelyükön kapták el a vírust.

Napközben tesztelőmunka, esténként tanulás és vizsgázás

A tesztelőcsapatok tagjaitól minden reggel vettek mintát, hogy ellenőrizzék, nem fertőződött-e meg valaki. Az egyik napon olvasónk csapatának sofőrje pozitív mintát produkált, így őt azonnal hazaküldték, onnantól az adminisztrátor vezette az autót.

A tesztelés idejére a hallgatók nem mentesülnek a tanulmányi kötelezettségeik alól, reggeltől délutánig járják a számukra kijelölt körzetet, esténként pedig készülnek a számonkérésekre. Forrásunknak például az egyik napon este hétkor volt online szóbeli zh-ja, de „sokkal rendesebbek voltak a tanárok, mint szoktak, senki nem bukott meg”.

A tesztelés ideje alatt vannak kifejezetten nehéz vizsgák is negyedéves anyagokból. A számonkérések rendszerét a hallgatók megváltozott időbeosztásához igazították: lehet például délután 4 után és hétvégén is vizsgázni, utóvizsgahéten is lehet sima vizsgát tenni, és a tesztelés beleszámít majd a nyári gyakorlatba.

A tanárok hozzáállása változó, van olyan szabadon választható (könnyebb) tárgy, amelyiknél már előre beírták az ötöst, de akadt olyan oktató is, aki azt mondta, ő nem lesz rugalmasabb, mert „nem most kellene elkezdeni tanulni”, meg különben is, oké, hogy most nyolc órában tesztelnek, de ha az egyetemre járnának, akkor is ugyanúgy nyolc órát bent lennének. De aztán egy másik tanár „leszerelte” ezt az oktatót – mesélte olvasónk.

Ő is megfertőződött

Két nappal azután, hogy a csapatukból a sofőrnek pozitív lett a tesztje, olvasónk belázasodott, a szobatársának pedig hőemelkedése lett. Az ízületeit is érezte, nagyon fájt a térde, válla, csípője, és nagyon fáradt volt. A járási hivatal vezetője vitt a szállásukra tesztet, de az első minta mindkettőjüknél negatív lett.

Másnap már pozitív lett a teszt, az állapota pedig sokat romlott, a láza feljebb ment, rázta a hideg. Az ízületei már nagyon fájtak:

Mintha 80 éves lennék, és csípőprotézisre várnék. Megpróbáltam tanulni, de aztán inkább hagytam, mert ilyen állapotban nincs értelme

– mondta. Egy idő után már a torkát is egyre jobban érezte, jött a kaparó érzés, és a köhögés is.

Arra tippelnek, hogy a sofőrtől kapták el a vírust, mert bár csak öt perceket voltak együtt az autóban az állomások között, de ott nem volt rajtuk maszk. Mindenhol máshol viszont teljes védőfelszerelésben voltak, minden előírást szigorúan betartottak. Mindenesetre a tesztelés számára ezen a ponton véget ért, hazaküldték őket, a szobájukat pedig ózongenerátorral fertőtlenítették.

„Ha csak ennyit hozzá tudunk tenni, már az is sokat segíthet”

Szerencsére viszonylag rövid idő alatt jobban lett, két-három nap múlva már nem volt láza, és az ízületei se fájtak, csak a torokfájás maradt meg még pár napig. Az ő megbetegedése után a csapatuk adminisztrátorának is pozitív lett a tesztje. Olvasónk szerint a járásukban a tesztelő hallgatók, a sofőrök és az adminisztrátorok közül is többen elkapták a vírust.

Ez a kör ugyan a tervezettnél előbb ért véget számára, de januárban, ha az operatív törzs úgy dönt, hogy folytatják, akkor egy-két hétre visszamegy majd tesztelni, és a tömeges oltásban is szívesen segítene.

„Ha csak ennyit hozzá tudunk tenni a járvány elleni védekezéshez, az már sokat segíthet”

– mondta.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!