Az Egyesült Államok félti az amerikaiak adatait, ezért betiltaná a kínai elektromos autókat

2024. szeptember 23. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Biden-adminisztráció attól tart, hogy Kína hozzáférhet az amerikai autósok adataihoz, ezért betiltaná a kínai szoftverek és alkatrészek forgalmazását az Egyesült Államokban – írja a Financial Times.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn nyújtotta be javaslatát a beépített internetkapcsolattal rendelkező járművek kínai szoftverének és hardverének betiltásáról, amivel gyakorlatilag kizárnák a kínai autókat az amerikai piacról. A javaslat azért született, mert a Biden-adminisztráció szerint a kínaiak begyűjthetik az amerikai autósok adatait, és feltörhetik járműveiket.

A javaslat is része az Egyesült Államok azon törekvésének, hogy visszaszorítsa a kínai járműveket, szoftvereket és alkatrészeket az amerikai piacon. Az USA idén már megemelte a kínai importvámokat, az elektromos autókra például 100 százalékos vámot vetett ki. Az új szabályozás értelmében a cégek akkor bújhatnak ki a tilalom alól, ha a piacra dobás előtt ellenőrzik a járműveket. Bidenék az orosz szoftvereket és hardvereket is betiltanák.

Az amerikai elnök még februárban rendelt el vizsgálatot, hogy megállapítsák, biztonsági kockázatot jelentenek-e a kínai elektromos autók. Amerikai tisztviselők olyan biztonsági fenyegetéseket tártak fel, amelyek veszélyeztethetik a kínai autókat vezető sofőröket. Szerintük Kína például adatokat is gyűjthet arról, hogy a járművezetők hol laknak, és hová küldik a gyerekeiket iskolába. De olyan szélsőséges forgatókönyvet is felvázoltak, amelyben a kínaiak átveszik az irányítást az Egyesült Államok összes elektromos autója felett.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint azért volt szükség a javaslatra, hogy még a kínai és orosz járművek elterjedése előtt kezeljék a potenciális nemzetbiztonsági kockázatokat. A miniszter hozzátette, hogy Európában már elárasztották a piacot a kínai elektromos autók, és az Egyesült Államokban most ezt próbálják elkerülni.

A Biden-adminisztráció egy 30 napos véleményezési időszak után dolgozza ki a végleges szabálytervezetet. A Financial Times úgy tudja, hogy a szoftvertilalom 2027-től, míg a hardverekre vonatkozó korlátozás csak 2029 vagy 2030 januárjától lépne életbe. A kereskedelmi minisztérium más iparágakat is vizsgál, ahonnan ki lehetne tiltani a kínai és orosz termékeket. A lapnak nyilatkozó tisztviselők szerint a kínai és orosz szoftverek kivonása egyszerűbb lesz, mint a hardvereké.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!