Gyorsabban növekednek a bérek itthon, de még mindig nagyon messze vagyunk a nyugati országoktól

2024. június 18. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

Uniós összevetésben az ötödik legnagyobb mértékben emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek 2024 első negyedében az előző év azonos időszakához képest – írja a Portfolio az Eurostat frissen közölt adatai alapján.

Az EU-ban átlagosan 5,5 százalékkal nőttek az óránkénti bérköltségek 2024 első negyedében, a munkaerőköltségek két összetevője közül a bérek 5,8 százalékkkal, míg a béren kívüli költségek (munkáltatói tb-járulékok, foglalkoztatási adók) 4,8 százalékkal emelkedtek. Magyarországon a munkaerőköltségek és a béren kívüli költségek is 13,7 százalékkal emelkedtek.

Ennél nagyobb mértékben csak Lengyelországban, Horvátországban, Bulgáriában és Romániában emelkedtek a bérköltségek.

Legnagyobb mértékben az építőiparban emelkedtek a bérköltségek, 16,9 százalékkal. Az uniós átlag 6,1 százalék volt 2024 első negyedévében.

2023 második negyedében éves összehasonlításban, az infláció hatásának köszönhetően, Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a bérek az EU-n belül, 17,3 százalékkal, de a lendület év végéig kitartott, az utolsó negyedévben 16,4 százalékkal emelkedtek a magyar bérek, akkor csak Románia előzött minket.

Márciusban a hazai bruttó bérek 13,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ez a Portfolio elemzése szerint azt jelenti, hogy az év elején látott gyors, 14,6 százalékos béremelkedési ütem továbbra is kitart.

Bár a bérköltségek emelkedése tekintetében az élvonalban vagyunk, az órabérek tekintetében már nem állunk annyira jól. Az Eurostat tavalyi adatai szerint Magyarországon 11 eurót tett ki az óránkénti órabér, ami a negyedik legalacsonyabb érték az EU-n belül, csak Lettország, Románia és Bulgária „előzött” minket.

Az óránkénti munkaerőköltség tavalyi 12,8 eurót tett ki Magyarországon, ez a harmadik legalacsonyabbnak számított az EU-ban, csak Bulgáriában és Romániában volt kisebb ennek mértéke.

A Portfolio elemzése szerint ebből látszódik, hogy bár jellemzően gyorsabban, az EU átlagát is meghaladva nőnek a bérek a kelet-európai régióban, még így is messze elmaradnak a nyugati országok bérszintjétől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!