Éveken keresztül turkálhattak kínai állami hekkerek a Volkswagen belső informatikai rendszerében

2024. április 21. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Éveken keresztül szabadon turkáltak a Volkswagen belső informatikai rendszerében kínai hekkerek, akik értékes tudáshoz juthattak hozzá – derítette ki a ZDF és a Spiegel közös oknyomozó projektje. Bár erre közvetlen bizonyíték nincsen, elképzelhető, hogy ezzel kínai autóipari cégek komoly versenyelőnyhöz jutottak.

A két újság munkatársai 40 belső dokumentumot szereztek meg, és több tucat, az ügyre rálátó forrással beszéltek. Eszerint kínai, nagy valószínűséggel közvetlenül a pekingi vezetéshez köthető hekkerek 2010-től kezdődően folyamatosan megpróbáltak bejutni a Volkswagen belső informatikai rendszerébe.

A támadások több hullámban zajlottak, 2011 és 2014 között pedig biztosan többször értékes adatokhoz jutottak hozzá. Ezalatt összesen 19 ezer dokumentumot lophattak el, amit a Microsoft egyszer egy belső levélben a világ legnagyobb kibertámadásának nevezett. A támadásokról a Volkswagen tudott, 2014 és 2015 között pedig sikerült úgy megerősíteni a rendszereiket, hogy abba többet nem jutottak be hekkerek.

A dokumentumok szerint a hekkerek nem véletlenszerűen, hanem bizonyos célpontokat követve lopták az adatokat, különösen érdekelte őket:

  • a benzinmotorok fejlesztése;
  • a sebességváltó-fejlesztés;
  • ezen belül is a duplakuplungos sebességváltók fejlesztése.

Hozzájutottak ezen kívül az elektromobilitással és alternatív meghajtási rendszerekkel kapcsolatos dokumentumokhoz.

A ZDF hangsúlyozza, hogy nem találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogy a támadásokat a kínai állam megbízásából hajtották volna végre, de sok jel erre mutat. A hackerek nyomai egy szakértő szerint Pekingig, azon belül is a kínai katonai hírszerzésig vezettek.

A kérdés azért is fontos, mert Kína és Németország az autógyártásban komoly versenyben van. Kína a Volkswagen fontos exportpiaca, ahol néhány évvel ezelőttig piacvezetők voltak, de mostanra a második helyre csúsztak vissza. Elképzelhető tehát, hogy a kínai cégek hozzájutottak a Volkswagen olyan fejlesztéseihez, amelyeket később a saját járműveiknél fel tudtak használni.

A berlini kínai nagykövetség szerint Kína elítéli a kiberkémkedés minden formáját, és nem igaz, hogy a kínai államnak köze lenne a támadásokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!