A rendszerváltás óta nem volt ilyen: egy magyar cég Olaszországban indít gyárat

2023. november 30. – 05:10

A rendszerváltás óta nem volt ilyen: egy magyar cég Olaszországban indít gyárat
Üzemindulásra várva, a Masterplast calernói gyárában – Fotó: Brückner Gergely / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A rendszerváltás óta nem fordult elő olyan, hogy egy magyar cég Olaszországban hozott volna létre gyártókapacitást. A könnyű, ugyanakkor nagy térfogatú polisztirol szigetelőanyagot nem lenne érdemes Magyarországról messzi exportpiacokra szállítani, így a tőzsdén jegyzett Masterplast Nyrt. úgy döntött, hogy mivel ígéretes neki az olasz piac, a helyi vevőket olasz gyártásból fogja kiszolgálni.

A Masterplast Nyrt. tőzsdén jegyzett építőanyag-gyártó és kereskedőcég nagy fába vágta a fejszéjét. Észak-Olaszországban, Calerno városába hosszú távra kibérelt egy üres gyártócsarnokot, és ultramodern polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemet telepített oda.

Tibor Dávid Masterplast-elnök szerint mindez tényleg egyedülálló, hiszen

a rendszerváltás óta nem volt olyan magyar vállalat, amely piaci alapon, csak saját pénzből olasz gyártóvállalatot indított volna.

Felmerülhet a kérdés, hogy ott nincsenek szigetelőanyag-gyártók. Mi lehet a magyar cég előnye úttörőként az olasz piacon? Természetesen az ár, a cég ugyanis úgy számol, hogy az automatizált modern cégben 20 fővel állítja elő azt az éves szinten 15 millió euró értékű árut, amit egy hagyományos mai gyár 80 fővel képes előállítani. A munkaerő pedig drága, vagyis a 3 millió euróból létrehozott gyár 3-4 éven belül behozhatja a pénzét.

Szuper és nem is olyan szuper olasz programok

A mediterrán országok, elsősorban Olaszország a legrosszabbul szigetelt ingatlanparkokkal rendelkeznek, részben az amúgy valóban kedvezőbb időjárás miatt, részben a sok nagyon régi, már-már historikus épület miatt. Ugyanakkor az energiahatékonyság egyre fontosabb az EU-ban, a jobb szigetelés nemcsak a bevezetőben említett hidegebb telek, de a forró nyarak miatt is indokolt lenne. Bármennyire meglepő, éppen ezekben a meleg országokban várható a közeljövőben a legnagyobb szigetelési boom.

Olaszországban a kormány felismerte, hogy jelentős elmaradása van a szigetelésben, és elindított egy „Superbonus” nevű hőszigetelési programot, amely egészen szokatlan ösztönzőt vezetett be. Az a cég, amelyik élt vele, a beruházása 110 százalékát igényelhette vissza a társasági adójából, az a magánszemély, aki vállalta a kívánt szigetelést, pedig ugyanúgy 110 százalékot írhatott le a személyi jövedelemadójából.

Mindez az uniós forrásból finanszírozott feltételrendszer talán magában hordozza, hogy óriási kereslet támadt a szigetelés iránt, visszaélések is voltak, így a kormány ezt a programot átírta, de a Casa Verde, vagyis a zöld otthonok elnevezésű 10 éves program keretében még maradnak ösztönzők. A Masterplast ezért élénk keresletet vár azon az olasz piacon, ahol az épületállomány jelentős része még mindig szigeteletlen és alacsony energiahatékonyságú.

Próbakoncepció

A Masterplast felmérte, hogy sok olyan öreg üzem dolgozik az országban, amelyik nem eléggé energiahatékony. És mivel ezek az üzemek nagyon munkaerő-intenzívek is, a teljesen automatizált üzemben, ahol négy ember elvisz egy teljes műszakot, nagyon meg lehet verni költségekben a többieket is.

Mint Tibor Dávid elmondta,

ez egy amolyan belépő beruházás, amellyel Észak-Olaszországot lehet kiszolgálni, nagyjából Rómáig, de ha beválik, akkor a második ilyen Beneventóban, Nápoly mellett is megnyílhat. Ez pedig már Rómától Leccéig a déli országrészt látná el.

Az ország olyan hosszú csizma, hogy még országon belül is vannak olyan távolságok, ahol nem éri meg „habot” szállítani.

A polisztirolgyártás ugyanis annyit tesz, hogy a cég az egész világra gazdaságosan szállítható műanyag-granulátumot megveszi Kínából, Iránból vagy éppen Németországból, az pentánnal „felüti”, vagyis habosítja, az így elkészült polisztirol gyöngyöt kisüti, a tömbök kisütése, vágása, illetve felszeletelése után a végterméket, vagyis a polisztirol lapokat eladja.

Mindenesetre a magyar cégnek ez már az ötödik polisztirolgyára, de az eddigi négy, vagyis Kál, Zalaegerszeg, illetve Hajdúszoboszló, de még a szerbiai Szabadka is elsősorban a magyar piacot látta el. Calerno lesz az egyetlen, amely nem termel majd a magyar piacra. Ottjártunkkor még nem termelt a gyár, de minden kész van, az avatás és az utolsó engedélyek után elindulhat a termelés, amely várhatóan 2026-ra futhat fel teljes kapacitásra.

Potenciális támogatások

Calerno nem kapott állami „kifektetési” támogatást, de egy olasz sztenderd adó-visszatérítési rendszert igénybe vehet (ez egy 40 százalékos adókedvezmény), a fejletlenebb Dél-Olaszországban ennél több támogatás is elérhető lesz.

Orbán Viktor kormányfő Kötcsén úgy fogalmazott, hogy

azt szeretné, ha a magyar cégek több osztalékot hoznának haza külföldről, mint amennyit a külföldiek elvisznek innen.

Vagyis arra is lehet számítani, hogy a magyar állam, elsősorban a külügyi és gazdaságfejlesztési tárca is előszeretettel ösztönzi majd ezt a programot,

A cég ugyanis most azt fürkészi, hogy az EU energiahatékonysági célkitűzései után mely európai piacok fellendülése várható. A Masterplast amúgy kifejezetten jól teljesített mostanában a tőzsdén, az elmúlt 5 évben évente átlagosan 32 százalékot hozott a részvény, igaz, ez elsősorban az 2019–2022-es időszaknak köszönhető, amióta az idén az uniós források hiánya és a hazai költségvetési beruházások kihúzása miatt az építőipar visszaesett, a részvény is 30 százalékot korrigált lefelé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!