Nyírbátor polgármestere: Ha decemberig nem csökken az áram ára, nagyon sok önkormányzat megy tönkre

2022. szeptember 23. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelentősen megnövekedett áramköltségek miatt 2023 januárjától bezárják a város által üzemeltetett nyírbátori Sárkány Wellness és Strandfürdő bizonyos részeit, erről a hétfői képviselő-testületi ülésen született döntés – erősítette meg a Telex megkeresésére a Termál Online információit Nyírbátor Önkormányzata.

2022 végéig még biztosított a fürdő működése, de utána be kell zárni. A megnövekedett költség ugyanis nem plusz egy-két, hanem százmillió forintos nagyságrendű lenne. Arról, hogy a megnövekedett költségek miként érinthetik a fürdőket, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere, Máté Antal azt nem tudta megmondani, meddig marad zárva a fürdő, ehhez ismerniük kell az áramárak alakulását. Korábban egyébként pályáztak uniós forrásra az épület energetikai korszerűsítéséhez; ha azon nyernének, akkor forráshoz juthatnának.

A fürdő bizonyos funkcióit: a gyógyászati részleget, a gyógymasszázst, iszapkezelést, mágneses kezelést ezután is megpróbálnák biztosítani, és az úszóegyesület edzéseit is engedélyezik, ha megoldható a költségek kitermelése vagy az épületfűtés mérséklése, ám ehhez ismerni kell a hatóság pontos előírását a megengedett hőmérsékletre vonatkozóan. A fürdő kempingjében található apartmanokat ezután is kiadják majd, ha lesz rá igény.

Zárva is többe kerül, mint tavaly

A város ellenzéki polgármestere, Máté Antal a Telexnek azt mondta, nem a fürdő az egyetlen, amit az üzemeltetési költségek miatt teljesen vagy részlegesen korlátoznak. Döntöttek még a kulturális központ, az alkotóház, a multifunkcionális közösségi tér, a közösségi ház, illetve a várkastély épületének teljes vagy részleges bezárásáról is. Ezeknek ettől függetlenül lesznek költségeik, például a temperálásé vagy a páramentesítésé, hogy ne menjenek tönkre teljesen az épületek – anélkül, hogy ezeket használnák, a költségek kétszeresét fizetik majd rá.

A Fővárosi Önkormányzat rezsiköltségeiről gyakran hallani, de nemcsak itt, hanem vidéken is nagyon megterhelő a rezsidíjak mérhetetlen ugrása. Máté lapunknak azt mondta, a gáztenderen ők egy központosított közbeszerzéshez csatlakoztak, a kapott árajánlat köbméterre vetítve 100 forintról 1200 forintra, vagyis az eredeti mintegy 12-szeresére emelkedik.

„Ez azért nagy fejtörés, mert nagyon egyszerű bezárni, csakhogy számos intézményt nem zárhatunk be. Ott vannak a nevelési és szociális intézmények, a hivatalt működtetni kell. És a bentlakásos idősotthonban sem lehet azt mondta, hogy tartsanak 18–20 fokot” – magyarázta. Előre nem látható költséggel jár majd az áramvételezés. Az önkormányzatok különféle időszakokra kötöttek szerződést korábban: a nyírbátori önkormányzat egy-másfél éve még 20–60 forint közötti áron vételezte az áramot, ami mostanra a végső menedékes, idén év végével kifutó időszakban már 106 forint – és nem tudják, hogy mennyi lesz majd jövőre.

„November-decemberben kell majd közbeszerezni az áramot, reménykedünk a csodában” – mondta, és hozzátette, hogy ha az augusztusi és szeptemberi időszakot nézzük, akkor kb. 400 forintos áron ment az áram.

Közvilágítás: 80 millió helyett 350 millió forint

A város évente 3,5–4 milliárd forintos költségvetéssel számol, jövőre viszont csak a közüzemi költségük 2 milliárd lesz, miközben az államnak befizetendő szolidaritási hozzájárulásuk is további 250 millió forinttal emelkedik, a bevétel viszont közben nem változik – mondta a polgármester. Csak a közvilágítás költsége 80 millió forintról kb. 350 millió forintra emelkedik majd.

Máté Antal az önkormányzati közüzemi költségek tekintetében valami egységesített, hatósági maximumot tartana megoldásnak, mert mint mondja, jelen pillanatban abszolút nem érzi, hogy felelős polgármesterként alá tudna írni bármiféle szerződést a szolgáltatókkal ennyi ismeretlen változó mellett. Kérdésként fogalmazta meg az iskolákkal kapcsolatban, hogy vajon mi a helyzet olyankor, amikor az iskola nem a saját épületéből, hanem egy hőközpontból vételezi a fűtést: azt hogyan fogja majd finanszírozni a kormányzat? Máté tart ugyanis attól, hogy sehogyan. Hozzátette még: „Ha az áram ára nem csökken decemberig, akkor nagyon sok önkormányzat megy majd tönkre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!