A bankszövetség szerint ki kéne vezetni a pont két napja meghosszabbított kamatstopot

2022. szeptember 19. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal azután, hogy a szokatlan időpontban, szombaton tartott legutóbbi kormányinfón bejelentették, hogy újabb fél évvel kitolták a kamatstopot, közleményben jelezte a Magyar Bankszövetség, hogy az általa piactorzítónak tartott hosszabbítás helyett a fokozatos kivezetést tartja az egyedüli megfelelő szakmai megoldásnak – írja az MTI.

A szövetség szerint az európai és a magyar gazdaságnak minden korábbinál több gazdaságfejlesztési és likviditást biztosító kölcsönre van szüksége a háborús recessziós hatás leküzdésére, a megváltozott piaci körülményekhez pedig mindenkinek alkalmazkodnia kell. Mint írták, a lakossági jelzáloghitelekre meghirdetett kamatstop háztartások ezreinek ad stabilitást kiszámíthatatlan időkben, de több tízezer olyan hitelfelvevő is részesül a bankok kárára a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre.

Hozzátették, hogy a kamatstop féléves hosszabbítása megközelíti egy teljes évi bankadó összegét, nagyjából 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a jelenlegi kamatokkal számítva. Az extra adóval együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot, ami nagyságrendileg azonos a bankszektor tavalyi teljes évi eredményével, holott a gazdasági nehézségek a pénzintézeteket is sújtják. Arra is rámutattak, hogy a felsorolt extra terhek viselése mintegy 4000 milliárd forintnyi hitellehetőség kihelyezését hiúsítja meg, ami végső soron a hazai gazdaság teljesítményét is visszafogja.

Ahogy azt korábbi cikkünkben is írtuk, a hazai változó kamatok a budapesti irányadó kamathoz képest mérődnek (ez a BUBOR), ami két év alatt (2021 elejétől, 2022 végéig) nagyjából 1 és 15 százalék között fog mozogni (most 11-13 százalékos szinten áll). A válság alatt indokolt ez a változás, hiszen az alapkamat és az infláció is elszállt, az állam viszont már tavaly decemberben, 2 százalékos BUBOR-nál (!!!) befixálta az adósok kamatait – ez olyan, mintha a benzin 300 forintról 800 forintra drágult volna eközben a piacon, de a kormány már 330-nál megállította volna az áremelkedést. Amint pedig azt elemzésünk, illetve a szervezet mostani közleménye is kiemelte, mindez leginkább azoknak segít, akik mostanában vettek fel minden figyelmeztetés ellenére változó kamatozású hitelt. Ez a gyakorlat pedig nem erősíti az ügyfelek pénzügyi tudatosságát

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!