A vidéki szállodák forgalma visszaesett, a fővárosiaké megugrott júliusban

2022. szeptember 6. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb belföldi, jóval több külföldi turista, a budapesti vendégforgalom duplázódása – tőszavakban ezt hozta a július a tavaly júliushoz képest az idegenforgalomban a KSH által kedden közzétett adatok szerint. A szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma összességében 15 százalékkal nőtt 2021 júliusához képest (a vendégeké pedig 17 százalékkal), e mögött a változás mögött viszont komoly átrendeződés látható.

A külföldi vendégéjszakák száma 80 százalékkal emelkedett, a belföldieké viszont 10 százalékkal csökkent – ez részben a gazdasági helyzet romlásával lehet összefüggésben, részben azzal, hogy a tavalyi nyárival szemben lényegében sehol nincsenek, nem voltak Covid-korlátozások, így aki megtehette, hogy nyaral, a könnyebben utazhatott külföldre.

Mivel a külföldiek elsősorban a fővárosba jönnek – júliusban 47 százalékuk a Budapest-Dunakanyar régióba érkezett –, a budapesti szállodák kihasználtsága nagyot ugrott, a tavalyi 349 ezerről 730 ezerre nőtt. A vidéki szálláshelyeken viszont nemcsak a belföldi, hanem a külföldi vendégek száma is csökkent, előbbieké 11 százalékkal – ez bő 200 ezer vendégéjszakát jelent –, míg utóbbiaké majdnem 20 százalékkal, 235 ezer vendégéjszakáról 191 ezerre.

Miközben a szállodák forgalma nőtt, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 19, illetve 3,1 százalékkal mérséklődött a tavaly júliusihoz képest.

Figyelemreméltó adat, hogy a 15-17 százalékkal növekvő vendégforgalom 33,6 százalékos árbevétel-növekedést jelentett a szálláshelyeken. A visszaeső vendégszám ellenére a közösségi szálláshelyek bevétele 74,8 százalékkal nőtt, míg a szállodáké 34,7 százalékkal emelkedett. De még a panziók árbevétele is az inflációt meghaladó mértékben, 14,4 százalékkal nőtt – annak ellenére, hogy a vendégforgalmuk ötödével csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!