Három éve nem érezték olyan rossznak a pénzügyi helyzetüket az emberek, mint most

2022. július 25. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egyéves mélypontra esett júliusban a GKI Gazdaságkutató konjunktúraindexe, ami a gazdaságba vetett bizalmat mérő szám. Április óta az üzleti várakozások 8, a fogyasztóiak több mint 20 ponttal estek, júliusban viszont a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben erősödött – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

A gazdasági bizalmi index az előző havi mínusz 7,5 pontról tovább, mínusz 9,4 pontra romlott. Az üzleti bizalmi index értéke 3,7 pontról 2 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index a júniusban mért mínusz 39,4 pontról mínusz 41,7 pontra romlott júliusban. Jelezték: a lakossági felmérésre még a rezsiemelés bejelentése előtt került sor. A cégek áremelési törekvése összességében nem változott, a magyar gazdaság helyzetének megítélése tovább romlott.

Az ipari bizalmi index júliusban a tavaly áprilisi szintre esett. Romlott az elmúlt időszaki és a várható termelés, a rendelésállomány – ezen belül az export – és a készletek megítélése. Az építőipari termelők hangulata – két hónapos romlás után – júliusban pozitívan módosult.

A kereskedelmi bizalmi index kissé emelkedett júniushoz képest, de így sem sokkal magasabb a koronavírus-járvány idején tapasztaltnál. Az üzleti szférában sokan szeretnének létszámot növelni (az építőiparban pl. nem), a tevékenységük bővítéséhez ugyanis ez kellene.

Érdekes kontraszt, hogy közben a lakosság munkanélküliségtől való félelme április óta erősödik, bár egyre kisebb mértékben.

Jön az áremelés

A júliusi felmérés szerint a cégek továbbra is áremelésben gondolkodnak, „nagyobb felük kifejezetten áremelésre készül”, kivéve a szolgáltatókat. Az árak növelését főleg a kereskedelmi és az építőipari cégek tervezik.

És akkor a lakosság:

Az ún. fogyasztói bizalmi index (átlagemberek gazdasági közérzete) a május-júniusi jelentős romlást után tovább romlott, bár nem olyan nagyot, mint előtte, de azért eredményes lett, mert az elmúlt három év minimumára csökkent.

A lakosság három hónapja egyre rosszabbnak érzi saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségét, valamint a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét – közölte a GKI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!