Történelmi szint a devizapiacon: 1 dollár = 1 euró

2022. július 13. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dollár az utóbbi pár napban és a múlt héten is közel került a paritáshoz az euróval szemben, 1,01 alatt is járt a jegyzés. Majd ez a tendencia folytatódott, tulajdonképpen bekövetkezett az, amire legutóbb húsz éve, 2002 őszén volt példa:

1 euró 1 dollárt ér,

pontosabban kedd este egészen 1,0002-ig erősödött az amerikai dollár. Szerdán 9 óra után nem sokkal az euró ismét gyengülni kezdett a dollárral szemben és elérte az 1,0010-es szintet.

Közben az euró a svájci frankkal szemben is alulmarad, körülbelül tíz napja került paritásba a két fizetőeszköz, azóta a frankkal szemben is zuhan az euró.

Az euró gyengülésének a dollárhoz képest három fő oka van:

  • Egyre rosszabbak a világgazdaság kilátásai, a legtöbb országban ősztől vagy jövőre válság jön. A válságok elején „a tőke hazamenekül”, azaz a befektetők a pénzüket a legmegbízhatóbb valutába, a dollárba váltják át. Az USA jegybanki feladatait ellátó Fed ráadásul kiáll kamatemelési politikája mellett, ami tovább erősíti a dollárt minden máshoz képest.
  • Egyre világosabbak az Európai Unió problémái mind az energiaszektort, mind a gazdaság kilátásait tekintve. Az Oroszország elleni hatodik szankciós csomaggal az unió lábon lőtte magát, és a korábban is drága energia így tovább drágulhat, ráadásul a gázellátás teljes egészében Putyin döntéseitől függ.
  • Az Európai Központi Bank nem tud a Fedhez vagy az MNB-hez hasonlóan kamatot emelni, ez ugyanis a csőd felé lökné az eladósodott dél-európai országokat. Emiatt az eurózóna nem nagyon tud mit kezdeni az inflációval, ami tovább rontja az eurót.

A három hatás miatt, amíg 2021-ben még 1,2 dollárba került egy euró, mostanra a két legnagyobb valuta értéke elérte a paritást, így húsz év után egy dollár ismét egy euróba kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!