Remek hírek a turizmusról – szeptemberben a 2019-es szint felett voltak a vendégéjszakák

2021. október 16. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Pedig ez volt az a hónap, amikor a csecsemőket is fényképes dokumentummal kellett igazolni.

Továbbra is a vidék húzza a hazai idegenforgalmi ágazatot, de azért aki péntek, vagy szombat este megpróbál például a Gozsdu-Udvar környékén mulatozni azt is tapasztalhatja, hogy a fővárosba is visszatértek a fiatalok. A családi és különösen a konferenciaturizmus a fővárosban azért még javulhatna, de Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója így is kedvező adatokat ismertethetett a szervezet hivatalos podcastjában, amit az MTI foglalt össze.

Szeptember a vártnál jobb lett

A kilencedik hónapban a vendégéjszakák száma már 65 százalékkal haladta meg a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is. Guller Zoltán elmondta, hogy a múlt hónapban 1,2 millió vendég, köztük 800 ezer magyar és több mint 360 ezer külföldi turista, 3 millió vendégéjszakát töltött el magyarországi szálláshelyeken.

A vendégéjszakák 62 százaléka a belföldiektől származott, és háromnegyede vidéken realizálódott, ami azt jelzi, hogy még mindig a vidék húzza a turisztikai mutatókat.

Mindez pengő forintokban

Kiemelte, szeptemberben a teljes szálláshely árbevétel megközelítette a 42 milliárd forintot, ami 86 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A vidéki szálláshelyek árbevétele pedig 55 százalékkal nőtt éves összevetésben és idén szeptemberben meghaladta a 30 milliárd forintot. Az összes szálláshelyi költés 11 százalékát a SZÉP-kártyával fizették ki.

Az MTÜ vezérigazgatója közölte,

szeptemberben a SZÉP-kártyákra 16 milliárd forintnyi forrás érkezett, a költések összege csaknem 30 milliárd forint volt.

Az év első kilenc hónapjában a SZÉP-kártyákra több mint 260 milliárd forint érkezett, miközben a belföldi turisták 282 milliárd forintot fizettek a kártyák segítségével. Mindez azért is fantasztikus, mert szeptemberben – egyelőre csak ideiglenesen – élt az a szabály, hogy még a csecsemőknek is fényképes igazolvány ellett a bejelentkezéshez. Természetesen kedves emlék lesz egy 3 hónapos gyermek fényképes igazolványa a kerek pofikájával, de ez azért sok családot elriasztott az utazástól, aki pedig megfelelő dokumentumok nélkül próbálta meg elfoglalni a szálláshelyét azt elküldték és a pénzét sem kaphatta vissza.

Közeli helyekről

A külföldi turisták, akik közül a legtöbben a visegrádi országokból, valamint Ausztriából, Németországból és Romániából érkeztek, 21 milliárd forintot költöttek el Magyarországon, ez az összeg több mint háromszorosa a 2020 szeptemberében mért adatnak.

Guller Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben a vendéglátás árbevétele több mint 100 milliárd forint volt, ez 30 százalékkal magasabb mint a tavalyi. Napi bontásban 3 milliárd forint volt egy átlagos nap árbevétele az összes vendéglátóhelyet figyelembe véve, szombatonként ez a szám elérte a 4,5 milliárd forintot is, a rekordot pedig szeptember 11-én, a pápalátogatást megelőző napon mérték, amikor ez az összeg meghaladta az 5 milliárd forintot.

A szeptemberben történt fontosabb eseményekről közölte, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt a vendégéjszakák száma minden nap 20 ezer felett alakult, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnál pedig naponta 17 ezer ember vette igénybe a szálláshelyeket, míg egy évvel korábban ez a szám 5 ezer volt.

És a tervek

Guller Zoltán elmondta,

  • 2019-ben a magyar turizmus 41 millió vendégéjszakát számolt,
  • 2020-ban ez a szám 22-23 millió között alakult,
  • az idei cél pedig éves szinten a 30 millió elérése.

Jelenleg 22 millió vendégéjszakánál tartanak, de az MTÜ vezérigazgatója bizakodó, részben mert a következő időszakban 4,1 millió vendégéjszakát már lefoglaltak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!