Hvg: A kormány bevándorlásellenessége miatt hiúsult meg egy nagy afrikai üzlet

2020. december 1. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem volt semmilyen komoly mezőgazdasági üzleti lehetősége a magyar államnak Angolában, amit a portugálok és a spanyolok meg akartak volna akadályozni, ahogy azt az Index állította, viszont létrejöhetett volna egy üzlet az afrikai ország áramszolgáltatójával, azonban az Orbán-kormány idegenellenes politikája miatt ez meghiúsult, írja tényfeltáró cikkében a Hvg.

Az Ende nevű angolai áramszolgáltató vállalattal köthetett volna üzletet néhány évvel ezelőtt a CG Electric System Hungary Zrt. nevű magyar cég, amely a Ganz Villamossági Művek utódcége. Az Ende transzformátorokat és más kiegészítő berendezéseket akart vásárolni a CG Hungarytől, eleinte egy 60 millió euró értékű szerződés keretében, de a lap kormányzati forrásai szerint ez az összeg akár 110-120 millió euróra (közel 40 milliárd forintra) is megemelkedhetett volna.

Az Index egyik, korábban a kormányközeli Magyar Nemzetnél publikáló újságírója arról írt, hogy az üzletet Portugália és Spanyolország fúrta meg. Az indexes cikk közvetlenül az után jelent meg, hogy Orbán Viktor blokkolta a szavazást az EU-s költségvetés tervezetéről és az elsősorban a déli államokat segítő – ugyanakkor Magyarország számára is 2600 milliárd forintnyi támogatást jelentő –, a koronavírus okozta válság utáni helyreállítást segítő pénzügyi csomagról.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig „időpont-egyeztetési problémákkal” magyarázta annak idején Orbán afrikai útjának elmaradását, de a Hvg forrásai szerint valójában politikai okai voltak annak, hogy a magyar államot kikosarazták Afrikában, „az egyik szövetséges állam valóban ráerősített arra, hogy ”felnyissa„ az angolai vezetés szemét” – írja a lap.

Ez az állam Németország volt, mert ők is szemet vetettek az Ende-üzletre. A lap szerint a német ipari lobbi dolgát megkönnyítette a magyar politikai vezetés. 2018-ban ugyanis a magyar kormányt képviselő Szijjártó Péter – az uniós országok képviselői közül egyedüliként – támadta a marrákesi nyilatkozatot, amellyel jó helyzetbe hozta az afrikai üzletre ácsingózókat.

„Onnantól kezdve idegengyűlölőnek, rasszistának lehetett beállítani az egyébként nyíltan bevándorlóellenes Magyarországot” – emlékeztet a lap. A marrákesi nyilatkozat arról szólt, hogy az EU pénzt ad az afrikaiaknak, és ők cserébe igyekeznek gátolni a migrációt.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!