Eszelős áremelkedés az ezüst piacán

2020. szeptember 26. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

60 százalékkal drágult fél év alatt az ezüst árfolyama, alighanem ez a termék lett a koronavírus egyik legnagyobb nyertese. De vajon miért pont az ezüst?

Kazinczy Ferencék valamit nagyon tudtak. Az ezüstöt ugyanis a nyelvújítás során ezüstanynak igyekeztek elnevezni. Ugyan ez nem lett széles körben sikeres, de a nyelvreformer ötlet lényege az volt, hogy az arany mintájára sokféle anyagot jellemeztek fő tulajdonságukkal, és tették volna hozzá az anyag szócska rövidítését. Az ezüstany tényleg nem terjedt el, de a „híg anyag”, vagyis a higany például sikeres lett a nyelvújításban, a ródium helyett a rózsaszín anyag, vagyis a rózsany megint csak nem törte át a társadalom ingerküszöbét. Bár talán azt sem tudnánk, ha igen, hiszen ki az, aki a ródiumról folytat beszélgetéseket?

De akkor miért mondjuk azt, hogy Kazincyéknak igazuk volt? Nos, elsősorban azért, mert az elmúlt félévben az ezüst, az ipar egyik legkedveltebb fémfajtája elkezdett pontosan úgy viselkedni, mint az arany, vagyis menekülő befektetési termékként.

Árugrás

Az ezüst világpiaci ára jelenleg 23 dollár körül van unciánként, magyar pénzben úgy 230 forint grammonként. Az ár jó 60 százalékkal magasabb, mint fél éve, vagyis március végén, amikor a koronavírus érdemben betört Európába és Észak-Amerikába is, és a legtöbb piac valósággal lefagyott.

Ahogy Buró Szilárd, az Equilor Zrt. pénzügyi innovációs vezetője meséli, a döbbenetes árugrásnak vannak fundamentális okai is, de most sokkal meghatározóbbak a befektetési okok.

Egyszerűen arról van szó, hogy az ezüst a befektetők szemében felzárkózott az arany mellé, és elkezdett menekülő befektetési termékként viselkedni.

Pénzpumpa

A világgazdaság visszaesése miatt a nagy jegybankok, különösen az amerikai Fed, de a japán Bank of Japan és az európai ECB gőzerővel nyomtatja a pénzt, úgynevezett eszközvásárlási programokba kezdett. A sok új likviditás helyet keres magának, de a kamatok olyan alacsonyak, hogy ez a hely főleg részvény lehet, esetleg ingatlan vagy árupiaci termék.

Az ezüstnek hiába volt korábban kifejezetten ipari jellege, most befektetési instrumentum lett, és szétkapkodják a befektetők. De teljes mértékben felült erre a lendületre, olyan áremelkedése van, amire nem volt példa korábban,

Alapanyagként sem az utolsó

Ráadásul, és ez külön szerencséjük az ezüstbe fektetőknek, az ezüstbe nemcsak a komolyabb befektetési alapok kezdtek el pénzt tenni, ami miatt még többet is drágult, mint az amúgy szintén szárnyaló arany, hanem az iparban is olyan területeken használják, amelyekre most is szükség van. Például elemek, akkumulátorok, napelempanelek készítésénél, amelyeknek a tényleges kereslete nem esett vissza annyira, mint más termékeknek.

A korábbi nagy felhasználási terület (fényképészet) ugyan a digitális masinák térhódításával okafogyottá vált, de az ezüst kiváló áramvezető képességét a megújuló technológiák is használják, és akkor a fogászatról, illetve a hangszeriparról nem is beszéltünk.

Természetesen nem azt állítjuk, hogy a vírus alatt a hangszerkereslet nőtt meg, de amit kevesen tudnak az ezüst kiváló fertőtlenítő, és mint ilyen, a gyógyszeriparban is van rá kereslet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!