Az Everest Hópárducának jó eséllyel senki sem fog a nyomába érni

2024. október 24. – 04:58

Az Everest Hópárducának jó eséllyel senki sem fog a nyomába érni
Ang Rita 2003-ban – Fotó: John van Hasselt / Corbis / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ang Rita serpa 1996. május 23-án mászta meg utoljára a Mount Everestet, Göran Kropp svéd hegymászó társaságában, mindössze néhány nappal azután, hogy nyolc hegymászó életét vesztette a hegyen. A serpa ezzel összesen tíz alkalommal mászta meg a Föld legmagasabb pontját, minden esetben oxigénpalack használata nélkül ért fel a csúcsra.

Ang Rita 1948-ban született egy Yillajung nevű nepáli faluban, ahol arra sem volt lehetősége, hogy iskolába járjon, így a családja jakjait gondozta. 15 évesen portásként kezdett dolgozni, hogy pénzzel is besegítsen otthon, de hamar ráébredt, hogy van tehetsége a hegymászáshoz. Ebben az időben csatlakozott hegymászó expedíciókhoz, mindenféle formális képzés nélkül. Első nagyobb sikerét azzal érte el, hogy felszerelés nélkül mászott fel a Dhaulagiri-hegy egyik táboráig. Ekkor kezdték Hópárducnak hívni, mivel ruganyos mozgásával rövid idő alatt elképesztő magasságokba tudott emelkedni, emellett emberfeletti bátorságról is tanúbizonyságot tett.

Annak ellenére, hogy már fiatal korában kiderült a tehetsége, először 1983-ban, azaz 35 évesen mászta meg az Everestet oxigénpalack nélkül. 1985 áprilisában a hóvihar ellenére is sikeresen felvitte az általa vezetett norvég csapat vezetőjét a csúcsára, 1987 telén pedig egy dél-koreai csapatot segített. Az egyik dél-koreai hegymászó elmondása szerint miután egy éjszaka Ang Ritával elkeveredtek a csapattól, mindketten egész éjszaka aerob gyakorlatokat végeztek, hogy melegen tartsák magukat, és ne fagyjanak meg. 1990-ben a nepáli hadsereg egyik elit csapatának segített az Everest-expedícióban, a felkészülés után a csaknem ötvenfős csapatból mindössze négyen jutottak fel a csúcsra, az egyik közülük a serpa volt.

Karrierje során más hegyeket is megmászott, például a Dhaulagirit és a Cso-Ojút. A világ harmadik legmagasabb csúcsát, a Kancsendzöngát pedig első nekifutásra, szintén oxigénpalack nélkül, télen mászta meg.

Ang Rita tizedik és egyben utolsó expedíciója az Everesten 1996. május 23-án történt, mindössze tizenkét nappal azután, hogy egy tragikus expedíció során nyolc hegymászó életét vesztette a hegyen. Még ebben az évben megbetegedett és súlyos depresszióba esett.

Sher Bahadur Deuba korábbi miniszterelnök (jobbra) a Himalája hőse elnevezésű emléktáblával tünteti ki Ang Rita serpát a Turizmus Világnapja alkalmából Katmanduban 1998. szeptember 27-én – Fotó: Devendra Man Singh / AFP
Sher Bahadur Deuba korábbi miniszterelnök (jobbra) a Himalája hőse elnevezésű emléktáblával tünteti ki Ang Rita serpát a Turizmus Világnapja alkalmából Katmanduban 1998. szeptember 27-én – Fotó: Devendra Man Singh / AFP

Sokszor csak a híres, jellemzően nyugati hegymászókról esik szó, de rengeteg kevésbé ismert serpa is meghalt az expedíciók során. Ang Ritának is sok barátját elvette az Everest abban az időszakban. Családja elmondása szerint Birendra király Dipendra koronaherceget küldte hozzá, hogy kérje meg, vonuljon vissza a hegymászástól egészségi állapota miatt. Ennek végül Ang Rita eleget is tett, de az élete további részében is a sport közelében maradt: saját trekkingcéget alapított, és a fiatal hegymászók pályáját egyengette, javarészt tanácsokkal és intelmekkel. Nemcsak a barátai, hanem később az egyik fia, Karsang Namgyal serpa is odaveszett az Everesten, ő 2012-ben halt meg egy csúcstámadás során.

Ang Rita minden idők második legismertebb serpája Tendzing Norgaj után, aki 1953-ban Sir Edmund Hillaryvel együtt először ért fel az Everest csúcsára. Ez némiképp igazságtalanság, mivel Ang Rita tízszer mászta meg az Everestet, míg Norgaj egyszer. Ang Rita rekordja valószínűleg sokáig fennmarad majd, mivel manapság a serpa mászóknak kötelező oxigént használniuk ügyfeleik biztonsága érdekében. A legendás hegymászó családja körében, 2020 szeptemberében halt meg Katmanduban.

(Források: New York Times, Adventure Journal)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!