Amerikában egyszer létrehoztak egy megyén belül egy másik megyét, hogy legyen hova rakni a radioaktív hulladékot

2022. április 16. – 15:16

Amerikában egyszer létrehoztak egy megyén belül egy másik megyét, hogy legyen hova rakni a radioaktív hulladékot
Egy, a korábbi Bullfrog megye területén található kiürült bányászváros romjai – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A rövid életű amerikai megyét, Bullfrogot, a nyolcvanas években hozták létre Nevadában, mégpedig azért, hogy legyen hova lerakni a nukleáris hulladékot. Bullfrog lényegében a több száz négyzetkilométeren elterülő vulkanikus Yucca-hegyből állt, ahova mai napig nem sikerült megépíteni a tárolót.

A Nevada állambeli Bullfrog megye története akkor kezdődött, amikor az 1980-as évek végén Amerika azon kezdett el tanakodni, hova tegyék az ország atomerőműveinek radioaktív hulladékát. Az amerikai energiaügyi minisztérium listáján három hely is szerepelt: a texasi Panhandle régióban található Deaf Smith megye, a washingtoni Hanford nukleáris rezervátum, valamint a nevadai sivatagban, Las Vegastól északra fekvő Yucca-hegy. A választás végül Nevadára esett, és a történet itt kezd érdekessé válni.

Nevada lakossága erősen ellenállt annak, hogy az otthonuk hivatalosan az Egyesült Államok radioaktívszemétlerakó-helyévé váljon. A minisztérium tervének ellehetetlenítése érdekében a nevadai politikusok, összejátszva a szövetségi kormány embereivel, azt találták ki, hogy a 372 négyzetkilométeres területen létrehoznak egy új megyét, Bullfrogot. Ehhez a nevadai Nye megyéből kellett lecsippenteni egy 12 mérföld hosszú és széles sivatagi földrészt, ahol néhány csörgőkígyót, nyulat vagy gyíkot leszámítva, senki és semmi nem élt. Ám az új megyében, ahol a tervek szerint a radioaktív szemetet gyűjtötték volna, „váratlanul” egekbe szökött az ingatlanadó mértéke, így a projekt túl költségesnek tűnt. (A megyében az ingatlanadó mértékét 5 százalékban határozták meg, ami meghaladta a törvényileg megengedett legmagasabb értéket.) Ha sikerül Bullfrog területén megépíteni a hulladéktárolót, az évi 25 millió dollár bevételt jelentett volna Nevada állam kormányának. Ilyen feltételekkel jött létre az új megye a megyében, 1987. június 18-án. A törvény, amit néhány nappal később a nevadai kormányzó, Richard Bryan is jóváhagyott, azt is előírta, hogy ha a tároló nem épül meg a megyében, akkor visszacsatolják Nye megyéhez.

De milyen volt az élet a Bullfrogban? Valószínűleg semmilyen, se egy út, épület, emberek, de még egy kaszinója sem volt. A nevét az itt bányászott zöldessárga aranyérc után kapta, aminek a színe hasonló volt az ökörbékáéhoz (angolul bullfrog). Még egy tábla sem jelezte a megyehatárokat. A megyeszékhely nem a megyében, hanem annak határain kívül, 270 mérfölddel arrébb, Carson Cityben volt, ami egyben az állam fővárosa is. Ez volt az egyetlen megye, amelyben választás helyett a kormányzó nevezte ki a tisztségviselőket és a seriffet.

A megyét az állam kilenc kerületi bíróságának egyikébe sem osztották be, így nem volt kerületi ügyésze és bírói hivatala, ahogy lehetősége sem az esküdtszék összehívására. Ez azonban további problémákat vetett fel, ugyanis Nevada alkotmánya szerint, ha valaki elkövet egy bűncselekményt, azt annak a megyének a határain belül kell tárgyalni, bíróság elé vinni és esküdtszéket összehívni, amelyben a bűntény történt. Ebben az esetben Bullfrog a bűnözők paradicsomává válhatott volna a senki földjén, bíró és esküdtszék nélkül, hiszen senki sincs, aki törvényesen felelősségre vonhatna bárkit.

Nem sokkal a létrehozása után Nye megye lakói pert indítottak a fantommegye intézménye ellen, az ott élők ugyanis nehezen viselték azt, hogy a megyébe költöztetett veszélyesanyag-telepből nem ők, hanem a nevadai államkassza profitál. 1988. február 11-én a nevadai legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírója, David Zenoff, rendkívüli tárgyaláson mondta ki, alkotmányellenes, hogy bárki is megyét létesítsen lakók nélkül, ezután a területet visszacsatolták Nye megyéhez. A Yucca-hegyre több mint kilencmilliárd dollárt költöttek, hogy alkalmas legyen radioaktív hulladék tárolására, eddig eredménytelenül. 1989-ben a Yucca-hegyet jelölték ki a hulladéktároló helyeként, de az állam ellenállása miatt a mai napig késik az építése.

Bullfrog megye az egyetlen enklávé megye volt az Egyesült Államokban, az egyetlen lakatlan megye, és ha még mindig létezne, akkor a második legfiatalabb megye lenne az Egyesült Államokban a Kentucky állambeli Beckham megye után. Beckham megye mindössze nyolcvan napig létezett 1904. február 9. és április 24. között, mivel a rövid életű megye sem méreteiben, sem a népességszámban nem érte el az alkotmányosan előírt minimumot. Beckham megye hivatalos dokumentumait, a postai és a házassági nyilvántartásokat a mai napig a Carter megyei bíróságon őrzik.

(Források: The New York Times, Los Angeles Times, Wikipédia-Bullfrog County, Nevada, Half as Interesting, Wikipédia-Beckham County, Kentucky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!