A tízéves gyerekek punkzenekarának alapítói rövid ideig sztárok voltak, de végül a 40-et sem érték meg

2021. szeptember 23. – 05:03

frissítve

A tízéves gyerekek punkzenekarának alapítói rövid ideig sztárok voltak, de végül a 40-et sem érték meg
Fotó: furious.com

Másolás

Vágólapra másolva

A popzenében egyáltalán nem ismeretlen jelenség, hogy egészen fiatal gyerekek tűnnek fel a színpadon, vagy alapítanak zenekart. Michael Jackson 8 évesen kezdte a Jackson 5-ban, de Justin Biebernek is előbb volt több millió megtekintése a YouTube-on, mint hogy pelyhesedni kezdett volna az arca. Ezekben az esetekben azonban főleg popzenéről beszélünk, a kevésbé mainstream műfajok esetében azért jóval ritkább, hogy 8-10 éves gyerekek a színpadra álljanak. Az egyik, egészen bizarr kivételt az Old Skull nevű amerikai hardcore punk zenekart jelentette a '80-as évek végén, amit egy 10 éves srác alapított a 9 éves öccsével. Nagy jövőt jósoltak nekik, de a punk gyerekek végül nem érték meg az öregkort.

Az Old Skull zenekart a Wisconsin állambeli Madison városában alapította Jean-Paul „J. P.” és Jamie Toulon, előbbi 10, utóbbi mindössze 9 éves volt ekkor. A két srác úgy került a zene közelébe, hogy édesapjuk, Vern Toulon, a helyi punkszíntér egyik ismert alakja volt, illetve megfordult a német alapítású Missing Foundation industrial zenekarban is. A két srác gitáron és szintin kezdett el játszani, dobokon később csatlakozott hozzájuk apjuk jó barátjának, J. P. keresztapjának a fia, Jesse. Jesse apja, Robin Davies szintén zenész volt, a Tar Babies nevű helyi hardcore punk zenekarban játszott.

A szülők támogatásával és hangszereivel jött létre 1987-ben az Old Skull, amely olyan gyorsan ismert lett, hogy 1989-ben már lemezszerződést is kaptak a Restless Recordstől, ahol egykoron olyan meghatározó punkzenekarok fordultak meg, mint az Agent Orange, a Dead Milkmen, a Social Distortion vagy éppen a Danzig. Még ebben az évben meg is jelent a srácok első nagylemeze, a Get Outta School, vagyis „elhúzni a suliból” címmel.

Fotó: Discogs.com
Fotó: Discogs.com

A srácokra nem csak a fiatal koruk és az ahhoz képest meglehetősen kemény punkzenéjük miatt figyeltek fel, hanem azért is, mert a dalszövegeikben olyan témákat is érintettek, mint a hajléktalanság kérdése vagy az AIDS, ami nem feltétlenül gyakori beszédtéma 10 évesek között. Persze valószínű, hogy a srácok dalszövegeit valamelyik punkzenész apuka írhatta. De ha megnézi valaki az első klipjüket, akár azt is hihetné, hogy egy rakás nagyon koraérett punkról van szó.

A srácokat annyira felkapták, hogy még középiskola előtt felléptek például a Flaming Lips, a Butthole Surfers, a Sonic Youth és a GWAR előtt előzenekarként. De alig egy év kellett csak hozzá, hogy szétessen a zenekar, pedig addigra már a Rolling Stone-tól a People magazinig mindenhol írtak róluk, és több tévéstáb is foglalkozott velük, még az MTV is. Jesse kiszállt, a két testvér pedig visszament az iskolába. Aztán pár év csönd után 1992-ben újjáalakultak, a két testvér mellé beszállt egy másik testvérpár, Chris és Josh Scott, és kiadták a tinikhez képest erősen hangzó CIA Drugfest című második albumukat Verne Toulon produceri munkájával. Ezen a lemezen szerepel a Pizza Man című számuk is, amelyben Jamie fejhangon üvölti, hogy extra sajtot kér a pizzájára, a klipben pedig négy felnyírt hajú, bőrdzsekis suhanc egy pizzafutárt vegzál, fellökik, leöntik vízzel, aztán betuszkolják egy garázsba, megkötözik, és megdobálják pizzával.

A második lemez után a srácok még egy kicsit turnéztak, aztán ismét feloszlottak, immár véglegesen. A tagok évekre eltűntek, és csak jóval később derült ki, hogy később mennyire tragikusan alakult az életük.

A Scott testvérekről azóta sem tudni semmit, viszont J. P. és Jamie sokáig aktív figurái voltak az amerikai punk és hardcore underground színtérnek. A szüleik elváltak, édesanyjukat halálra gázolta egy vonat, édesapjuk 2001-ben halt meg. Verne annyira leépült addigra az alkoholizmusa miatt, hogy gyakran lehetett látni kéregetni Madison utcáin. A két testvér a szüleik halála után pár évvel bukkant fel New Yorkban a helyi crust punk közösség részeként, akikkel különböző foglalt házakban vagy éppen az utcán húzták meg magukat. Mindketten zenekart alapítottak, Jamie a Star Fucking Hipsters gitárosa lett, J. P. pedig elindította a Planned Collapse együttest, amelyben egyébként megfordult a testvére is. Utoljára akkor látták kettőjüket együtt fellépni, amikor 2005-ben a legendás CBGB-ben újra összeálltak háttérzenészekkel mint Old Skull.

J. P. a 2000-es évektől drogproblémákkal küzdött, emiatt börtönbe, majd elvonóra is került, de amikor a fia születése miatt elkezdte összeszedni magát, váratlanul meghalt 2010-ben. Egyes hírek szerint hasnyálmirigy-gyulladásban halt meg, méghozzá pont a testvére, Jamie születésnapján, de később kiderült, hogy a halálát valójában speedball-túladagolás (kokain és heroin vagy morfium kombinációja befecskendezve) okozta. Jamie ekkoriban már folyamatosan mély depresszióval küzdött, és az utcán élt. Végül 2011-ben, a Virginia állambeli Lynchburg városában öngyilkos lett.

Jamie Toulon valamikor a 2000-es években – Fotó: denniscooperblog.com
Jamie Toulon valamikor a 2000-es években – Fotó: denniscooperblog.com

Az Old Skull eredeti felállásában doboló Jesse viszont ismert drum and bass DJ lett Wisconsinban, és Dennis Cooper blogján készült is vele egy interjú, amelyből sok részlet kiderül a tragikus sorsú zenekarról. Jesse idősebb bátyja hatására már 10 évesen megismerte a Minor Threat vagy a Dead Kennedys zenekarokat. Később is jóban maradt a testvérekkel, akikhez később csatlakozott New Yorkban. Állítása szerint apjuk halála miatt kaptak rá durván a drogokra, volt olyan alkalom, hogy J. P. már a nyakába szúrta a heroint, annyira nem voltak jók a többi vénái. Jesse bátyját, aki különösen jóban volt a testvérekkel, holtan találták egy mosdó padlóján.

Számos olyan gyereksztárról tudunk, akinek kisiklott az élete felnőttkorára. Az Old Skull története azonban mégiscsak egy nagyon underground punkzenekaré, akikkel ugyan sokat foglalkozott a sajtó, de inkább érdekességként, nem mint potenciális világsztárokként. Ettől függetlenül nagyon szomorú a történet, hogy egy szülők által összerakott, 9-10 évesekből álló punkzenekar tagjai felnőttkorukra még jobban belecsúsztak ebbe az életformába, olyannyira, hogy az alapító testvérpár meg sem érte a 40 éves kort. Maga az Old Skull viszont örökké ott lesz amolyan figyelmeztetésként a punk és hardcore történelemkönyveiben, hogy miért nem érdemes olyan életstílust népszerűsíteni még kamasznak sem nevezhető gyerekeknek, amelybe felnőttek is belehaltak már. Az Old Skull két megjelent albuma egyébként máig elérhető a YouTube-on.

A cikkhez használt források: Dennis Cooper blogja, Metafilter, Dangerous Minds

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!