Egy tragikus sorsú hawaii hercegnőnek köszönhetően maradt fenn a szörfözés, a deszkáját máig őrzik

2021. augusztus 17. – 23:30

frissítve

Egy tragikus sorsú hawaii hercegnőnek köszönhetően maradt fenn a szörfözés, a deszkáját máig őrzik
Hawaii szörfözés a 19. században. Charles Victor Crosnier De Varigny, 1829–1899, francia kalandor, diplomata és író, 1855-ös Hawaii-szigeteki utazásai során készült rajza után az El Mundo En La Mano 1878-as kiadásából – Fotó: Universal History Archive / Universal Images Group via Getty Image

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó hawaii hercegnő, a tróntól egy amerikai beavatkozás révén megfosztott Kaiulani tekinthető a modern szörf megmentőjének. A hatalomra soha nem kerülő trónörökösnek nagy szerepe volt abban, hogy a hullámlovaglás nem tűnt el a keresztény misszionáriusok szigorúsága miatt, és végül nemzetközileg is ismert sport lett belőle.

A Women on Waves (Nők a hullámokon) című idén megjelent könyv a szörfözés kultúrtörténetét meséli el az ősi istennőkről fennmaradt mítoszoktól kezdve, a hawaii uralkodócsalád szörföző tagjain át a hullámokon lovagló mai amerikai filmsztárokig.

Az első női szörfös Európában

Az 1875-ben született Kaiulani a hawaii uralkodócsalád sarja volt, és egy ideig úgy tűnt, apja után ő léphet majd a szigetország trónjára. Nem így lett, de erről majd később. 1897-ben, már elitiskolákban végzett arisztokrataként úgy nyilatkozott magáról egy amerikai újságnak, hogy ő valószínűleg egy másik univerzum szülötte, mert rendkívüli viszonya van a vízzel. „Anyám tanított meg úszni, szinte még azelőtt, hogy járni tudtam volna” – mondta.

Hawaii Waikiki nevű tengerpartján rengeteget szörfözött, és bár ez a strand több mint száz év alatt hatalmas átalakuláson ment át, máig nagyon népszerű hely a szörfösök körében.

Kaʻiulani hawaii hercegnő Elmer Chickering fotográfus királyi stúdiójában, 21 West Street, Boston, USA, 1893 körül – Fotó: Library of Congress / Corbis / VCG via Getty Images
Kaʻiulani hawaii hercegnő Elmer Chickering fotográfus királyi stúdiójában, 21 West Street, Boston, USA, 1893 körül – Fotó: Library of Congress / Corbis / VCG via Getty Images

A közhiedelem szerint Kaiulani lehetett az első női szörfös Európában. A korabeli uralkodócsemeték többségéhez hasonlóan ő is Nagy-Britanniában tanult, és nem kis feltűnést keltve az angliai Brighton strandján is gyakran szörfözött, így sok helybeli tulajdonképpen általa ismerte meg a sportot.

„A magas külföldi méltóság felegyenesedve állt egy vékony deszkán, haját a szél fújta, és meglovagolta a hűvös vizet” – olvasható a Brit Szörfmúzeum róla szóló, korabeli dokumentumaiban. Európa több előkelősége is kipróbálta az akkor újdonságnak számító sportot, miután elterjedt a híre, hogy a hawaii hercegnő a hullámokon lovagol.

Majdnem eltűnt a sportág

A hawaii monarchia tagjai szenvedélyesen szörföztek egészen az 1800-as évek végéig, amikor a sportág szinte teljesen eltűnt. Az evangélikus misszionáriusok szigorú vallási dogmái miatt ugyanis a szörfözés lényegében kikopott a hawaiiak mindennapjaiból. Kaiulani azonban figyelmen kívül hagyta a misszionáriusok előírásait, és továbbra is naponta szörfözött, dacolva a kultúrájukra erőltetett korlátozásokkal.

Sokak szerint a szörfözést lényegében ez a bátor, merész nő mentette meg az eltűnéstől.

A szélesebb tömegekkel később a hawaii olimpiai aranyérmes Duke Kahanamoku ismertette meg a szörfözést a 20. század elején, a hawaii tradíció fennmaradásához ragaszkodó Kaiulani hercegnő nélkül azonban lehet, hogy ez soha nem történhetett volna meg.

Az egyik első olyan fénykép, ami egy szörföst ábrázol. A kép a XIX. század végén készült Waikiki Beach-en – Fotó: Interim Archives/Getty Images
Az egyik első olyan fénykép, ami egy szörföst ábrázol. A kép a XIX. század végén készült Waikiki Beach-en – Fotó: Interim Archives/Getty Images

Soha nem léphetett a trónra

Kaiulaninak azért is kellett egy angliai magániskolában tanulnia, hogy felkészüljön arra az uralkodói pozícióra, amely a hawaii alkotmány szerint megillette.

Abban az évben azonban, amikor visszatért volna szülőföldjére, nagyot fordult körülötte a világ. 1893-ban ugyanis megpuccsolták a családját a csendes-óceáni szigeten, az akció mögött egy befolyásos amerikai üzletemberek alkotta kör állt. A hercegnőnek ezért 1893-ban Amerikába kellett mennie, hogy az Egyesült Államok akkori elnökével, Grover Clevelanddal találkozzon, hogy a segítségét kérje.

„Azért megyek Washingtonba, hogy a trónomért, a nemzetemért és a zászlómért könyörögjek. Vajon a nagy amerikai nép meghallgat engem?”

– írta az elnöknek címzett kérelmében. Cleveland elnök meghatódott a találkozástól, és megígérte, hogy a kongresszus elé viszi az ügyét, és követelni fogja, hogy tiszteljék a törvényes hawaii monarchiát, és tagadják meg a puccs elismerését. Ez végül nem jött össze, távollétében és akarata ellenére megalakult az új Hawaii Köztársaság.

A rokonai is népszerűsítették a szörfözést

Apja a család hatalmának elvesztése után is arra ösztönözte a hercegnőt, hogy folytassa a nyilvános szörfözéseket, de a puccs okozta pszichés terhek miatt Kaiulani zárkózottabbá és érzelmileg kimerültebbé vált. 1898 végén viharba került, majd belázasodott, ami tüdőgyulladáshoz vezetett, és a következő év márciusában halt meg. 23 éves volt.

Kaiulani nagyjából 220 centis, hawaii koa fából készült szörfdeszkáját máig őrzik a Bernice Pauahi Bishop Múzeumban. Apja hagyatékából szerezte meg a múzeum, azon kevés deszka közé tartozik, ami fennmaradt az 1800-as évekbeli hawaii szörfdeszkák közül. Korabeli írások szerint úszóruhája gyapjúból vagy pamutból készült, teljes testet fedő fürdőruha lehetett.

Három unokatestvére, Kawananakoa, Kuhio és Keliʻiahonui szintén a szörf úttörőinek számítanak, 1885-től Kaliforniában népszerűsítették a sportot, 1890-ben pedig – Kaiulani hercegnő után – ők lettek az első férfi szörfösök Nagy-Britanniában.

Forrás: Atlas Obscura / Starbulletin / Wikipedia

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!