Memória

RSS

Magyar kutató ért el fontos mérföldkövet a memória kialakulásának megértésében

Nagy Gergely Nándor, a BME kutatója a Koppenhágai Egyetem és a Michigani Egyetem munkatársaival együtt vizsgálta a memória kialakításért felelős agyi területen jelen levő fehérjemolekulát.

Kiderült, hogyan dönti el az agyunk, mire emlékszünk, és mire nem

A Buzsáki György magyar agykutató vezette csoport rájött, hogyan jelöli meg az agy napközben azokat a történéseket, amelyekből aztán később alvás közben emlék képződik.

A különleges ügyész szerint csak a munkáját végezte, mikor „rossz memóriájú idős embernek” nevezte...

Meghallgatásán a demokraták és a republikánusok is számonkérték az ügyészt.

Vannak emberek, akik az életük minden napjára emlékeznek

A hipermnéziásoknak ijesztően jó a memóriájuk, szinte mindent részletesen fel tudnak idézni, ami valaha velük történt. Ez az állapot azonban inkább átok, mint áldás, mert irányíthatatlan, és akár a...

Lehet, hogy nincs is olyan, hogy egészséges öregedés

Az egészséges időseknek jellemzően jobb a memóriájuk, mint ahogy azt magukról gondolják, a demencia viszont képes csecsemőkori szintig visszavinni az emberi pszichét. Jelenleg legalább kétszer annyi...

Az agy memóriája olyan nagy, hogy szinte lehetetlen lenne megtölteni

Nincs tudományos konszenzus arról, hogy pontosan hány gigabyte-nyi adat fér el az emberi agyban, de az egész biztos, hogy nem tudjuk túltölteni.

Ugyanolyan megbízhatatlan lehet a rövid távú memóriánk, mint a hosszú

Egy friss kutatás szerint a rövid távú memóriában sem érdemes megbízni, már néhány tizednyi másodperc után rosszul emlékezhetünk a dolgokra.

Tilda Swinton egy napon arra ébred, hogy a feje ágyúvá változott

A robbanó fej szindróma tényleg létezik, de ha valaki szeretne megtudni mindent róla, akkor ne ezzel a szuperlassú, de semmihez sem fogható filmmel kezdje.

Kövess minket Facebookon is!