Bemutatták a Trefort Gimnázium szellemiségéről szóló könyvet

2024. október 4. – 18:41

Bemutatták a Trefort Gimnázium szellemiségéről szóló könyvet
Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken, az iskola tornatermében mutatták be az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium történetéről szóló, A Trefort szellemisége című könyvet. Az 576 oldalas kötetben a gimnázium teljes történetét átfogó, trefortos öregdiákoktól, tanároktól és tanárjelöltektől származó visszaemlékezések kaptak helyet. Az 1872-től az 1940-es évekig tartó időszakot a szerzők által írt fogalmazások mutatják be. A későbbi évekből interjúk nyomán szerkesztett szövegek kerültek a könyvbe. Voltak, akik tanárokról meséltek, mások érdekes történetekkel mutatták be az iskola szellemiségét.

Csapodi Zoltán igazgató szerint a kötet megjelenése bizonyítja, hogy az iskola valamiben különbözik az összes többi másiktól, ez pedig a Trefort szellemisége. Fizel Natasa, a Szegedi Tudományegyetem docense szerint újszerű, egyedülálló a kötet, mert eddig egy könyv se vizsgálta meg mélyebben egy adott iskola klímáját, értékrendszerét, normavilágát úgy, mint A Trefort szellemisége. Ugyan ő maga nem volt trefortos diák, úgy gondolja, a könyv elolvasásával ő is át tudta érezni az iskola szellemiségét.

Vörös Boldizsár történész, a könyv lektora egykori trefortos diákként beszélt arról, hogy a könyvben nagyon sokszínű szövegek vannak, rengeteg interjúalany osztotta meg benne azt, hogy mit is gondol a Trefortról. A lektor azt is elmondta, hogy a kötet semmiképpen sem csak pozitív beszámolókat tartalmaz. Itt kiemelte Teller Edét, az iskola egyik leghíresebb öregdiákját, aki életében főleg negatív trefortos élményekről számolt be, ennek ellenére az ő mondatai is bekerültek a könyvbe.

Mohay Péter matematikatanár, a könyv szerkesztője a könyvbemutatón azt mondta el, hogy A Trefort szellemiségét több módon is lehet olvasni. Szerinte azoknak is nyújthat jó élményt, adhat új információkat a kötet, akik csak felületesen olvassák majd. Mivel mindenféle korokból, diákoktól és tanároktól származó beszámolók vannak benne, nem muszáj egyben az egészet végigolvasni. Ugyanakkor Mohay arról is beszélt, hogy A Trefort szellemiségének lehet mélyebb olvasata is: a szélesebb pedagógustársadalom tagjai például beleláthatják a diákjaikba az évekkel később visszaemlékező felnőttet a kötet olvasásakor.

A könyv az iskola titkárságán, illetve a Flaccus Kiadó Vas utcai könyvesboltjában is kapható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!