A strasbourgi bíróság vizsgálja a magyar pedagógusok sztrájkjogának kiüresítését, a kormánytól magyarázatot várnak

2024. szeptember 25. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar pedagógusok sztrájkjogának kiüresítését vizsgálja a strasbourgi bíróság, az eljárásban a kormánynak magyarázatot kell adnia arra, mi szükség volt a pedagógusok egyesülési jogának és bírósághoz fordulás jogának szélsőséges korlátozására – írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével még 2022 szeptemberében fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, amiért a kormány megvonta a pedagógusok sztrájkjogát.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva 2022. február 11-én rendeletben határozta meg a minimálisan kötelező szabályokat, ami azt jelenti, hogy az iskolákban és óvodákban akkor is biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, és meg kell tartani bizonyos tanórákat, ha a pedagógusok sztrájkolnak.

A pedagógusok szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozták a sztrájk alatti tanítás elrendelésével, egy esetleges sztrájk ugyanis így a munkáltató működésében legfeljebb minimális fennakadást okoz, a sztrájkjog nyomásgyakorló, ellenállási funkcióját nem tudja betölteni.

A PSZ és PDSZ először ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, de formai okokra hivatkozva elutasították a keresetüket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága viszont befogadta a hazai pedagógus- szakszervezetek közös panaszát. A szakszervezetek panaszukban azt írják: a sztrájk láthatatlanná tételével a kormány maga hajszolta bele polgári engedetlenségi akciókba a pedagógusokat. Ennek lett az a következménye, hogy kirúgtak tanárokat.

A közlemény szerint „új, biztató fejlemény, hogy a strasbourgi bíróság most kommunikálta a panaszt a magyar államnak”. Ez azt jelenti, hogy megküldte a szakszervezetek beadványát a kormánynak észrevételezésre, így az állam képviselőinek egy független nemzetközi fórum előtt kell megindokolniuk, mi szükség volt a pedagógusok egyesülési jogának és a bírósághoz fordulás jogának szélsőséges korlátozására. A panaszosok erre reagálhatnak, és ezek után dönt majd a strasbourgi bíróság a magyar pedagógusok kiüresített sztrájkjogáról.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!