KKM: Nem a Külügyminisztérium fizette Novák Katalin távol-keleti utazását

2024. szeptember 13. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a Külügyminisztérium fizette az utazást”

– ezt válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya péntek délután arra a kérdésünkre, hogy pontosan ki finanszírozta Novák Katalin volt köztársasági elnök távol-keleti utazását. A kegyelmi ügybe belebukott volt elnök hét hónap hallgatás után kezd új életet, hétfőn az X-oldalán jelentette be, hogy egy új civil szervezet, az XY Worldwide vezérigazgatójaként dolgozik tovább „a demográfiai válság kezelésén”, a beszámolók szerint Dél-Koreába azért ment, mert ott a legalacsonyabb a születési ráta a világon.

Mivel a hazai jogszabályok szerint a volt köztársasági elnökök hivatalos utazásait a magyar állam fizeti, és Novák államilag fizetett, élete végéig járó titkársága is azt írta a Hvg.hu-nak, hogy volt köztársasági elnökként kapott hivatalos meghívást Dél-Koreába és Japánba, megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, mennyibe került az utazás, és hány fős kísérettel utazott a volt elnök. Szijjártó Péter külügyminiszter sajtóosztályától a fenti, szűkszavú választ kaptuk, a tárca szerint tehát nem a külügy finanszírozta az utat.

Ha nem a KKM, akkor ki?

Információink szerint az XY Worldwide állhatta az utazást, a posztokból és az időzítésből az tűnik ki, hogy Novák az új civil szervezetének képviseletében utazott Délkelet-Ázsiába, titkársága mégis azt válaszolta, hogy volt elnökként kapta a meghívást, de az nem derült ki a válaszból, hogy ki fizette az utat.

A magyar jogszabályok alapján az állam a volt köztársasági elnököknek nemcsak többmilliós havi fizetést, lakást, titkárságot, egészségügyi ellátást és autót ad életük végéig, de azokat a hivatalos külföldi programjaikat is fizeti, amelyeken Magyarországot képviselik. Novák Katalint valószínűleg a Terrorelhárítási Központ munkatársa is elkísérte az ázsiai útra, a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet alapján ugyanis utóbiztosításra jogosult, egészen jövő februárig a TEK védi a testi épségét és az otthonát is.

A volt köztársasági elnök a törvény alapján élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, térítésmentes egészségügyi ellátás és autó jár neki sofőrrel. Májusban derült ki, hogy Novák Katalin három titkára a Szabad György Irodaházban kapott három külön szobát, titkárságvezetője havi bruttó 2,4 millió forintot, a két titkársági munkatársa 1 millió, illetve 850 ezer bruttót, gazdasszonya pedig havi bruttó 700 ezer forintot keres. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők, ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, Novák esetében ez jelenleg bruttó 5,2 millió forint havonta.

Novák Katalin február 10-én mondott le köztársasági elnöki pozíciójáról, mert kiderült: tavaly áprilisban a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki segítette a pedofil igazgatót a rá terhelő vallomást tévő gyerekek kényszerítésében. Az ügybe belebukott Novák mellett a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit, valamint lemondott a református egyház zsinati elnökségéről a K. Endre kegyelmét javasló Balog Zoltán, aki viszont a püspöki címét megtartotta. További cikkeinket a K. Endre-ügyben itt olvashatják.

A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak. Vásárhelyi Jánost később 9 év 6 hónap fegyházra ítélte a Székesfehérvári Törvényszék, eddig összesen 7 évet és 3 hónapot töltött börtönben, legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhatott volna, de a bíró nem engedte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!