Azt mondta az orvosom, hogy ne mondjam el senkinek, mert hogy majd úgy néznek rám

2024. július 20. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha nem szokja meg az ember, akkor beleőrül” – mondta Andrassew Dávid Igor kommunikációs szakember a Deutsche Welle videójában, amiben két sclerosis multiplexben szenvedő magyart mutatnak be. Andrassew mellett Balázsi Katalin fizikus-kutató is igyekszik együtt élni az idegrendszer gyulladásával járó autoimmun betegséggel. Utóbbi szerint fő céljuk az orvosával az, hogy a rokkantságot elkerüljék.

Andrassew 2005-ben érezte először a gyógyíthatatlan betegség egyik tünetét, a zsibbadást, de utána évekig nem jött elő. Csak 2012-ben diagnosztizálták, amikor azután fordult orvoshoz, hogy futás közben elesett. Az orvos a diagnózis mellett olyan tanácsokkal látta el, mint hogy „ne stresszeljen”, mert az ronthatja az állapotát.

„Azt mondta az orvosom, hogy ne mondjam el senkinek, mert hogy majd úgy néznek rám. Hát ez aztán egy különösen durva stresszfaktor” – mondta, de ezt a tanácsot végül nem tartotta be, kiírta a Facebookra, hogy ilyen betegséggel diagnosztizálták. Szerinte ez volt a legjobb dolog, amit tehetett, hiszen emiatt több ismerőséről kiderült, hogy ugyanezzel a betegséggel küzd, és velük megoszthatja a tapasztalatait.

Balázsi Katalinnál az egész azzal kezdődött, hogy autójával nekiment a kertkapunak, emiatt kiderült, hogy oldalra rosszul lát. Szemésze küldte el neurológushoz, aki aztán diagnosztizálta.

„Az első két hónapban a mosdóig nem tudtam kimenni, nem láttam, nem tudtam járni, nem tudtam rendesen beszélni” – mesélte a DW-nek, de hozzátette, két-három hónap múlva hatni kezdtek a gyógyszerek, és javult az állapota.

Balázsi nemzetközi szinten elismert anyagkutató, kollégáival tojáshéjből fejlesztenek csontpótló anyagot, ami rákos betegeknek is segíthet. Diagnózisa után viszont be akarta adni a felmondását. „Azt mondták, most megfordulsz, és mész, amerre látsz, és ha majd fél év múlva is így gondolod, akkor újratárgyaljuk a dolgot. Nem hagyták, hogy beadjam a felmondásom” – idézte fel a videóban, hogyan tartotta meg mégis az állását. Jelenleg is dolgozik, de állandó kezelés alatt áll, már a harmadikféle gyógyszert kapja, tornázik, diétázik.

Világszerte, így Magyarországon is egyre több a diagnosztizált beteg, itthon 10 ezerre teszik a számukat, de sokan titkolják betegségüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!