Hadházy Ákos az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult a Gondosórák miatt

2024. március 26. – 07:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos az Integritás Hatósághoz és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult a Gondosóra programmal kapcsolatban, Zugló független országgyűlési képviselője az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzését és vizsgálatát kérte a hivataloktól – írta a Népszava.

A Gondosóra program 2022 tavaszán indult el Magyarországon. A 65 évesnél idősebb regisztrálók egy olyan, okosórához hasonló eszközt kapnak ingyen, amit nyakban vagy karon hordhatnak, és ami lehetővé teszi, hogy rosszullét vagy baleset esetén egyetlen gombnyomással segítséget hívjanak. A program 2025-ig mindenestül 107 milliárd forintba kerül. A kormány eredetileg az uniós helyreállítási alapból finanszírozta volna, de ez a forrás jelenleg nem hívható le a magyar kormány és az Európai Unió között fennálló vita miatt.

Hadházy szerint a látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz egyik propagandaeszköze. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy az óra a miniszterelnök levelével együtt érkezik meg az igénylőkhöz, és szociális szervezetek munkatársai helyett fideszes képviselők, aktivisták csöngetnek be az idős emberekhez. A rendszer informatikai hátterét a NER csúcsvállalata, a 4iG dolgozta ki és biztosítja.

A képviselő szerint az eszköz alkalmas lehet arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyeljék az idős embereket, ami adatvédelmi aggályokat vet fel. Azt mondta, a kormánypárt az órákat az EU-val fizetteti ki, miközben „horribilis áron veszi meg azokat, és a haverok irgalmatlan pénzeket keresnek rajta”.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a 2022-es választási kampányban előfordult, hogy fideszes aktivisták hívták fel az idősek karján lévő készüléket, de volt olyan is, hogy maga Orbán Viktor szólalt meg a Gondosórán. „Egyik nap a segélyhívó csörgött, azt sem tudtam először, hogy ez a készülék ad ki hangot, úgy tudtam, nem lehet róla telefonálni. A készüléknek nincs kijelzője se, ezért nem látszott, hogy milyen számról hívnak” – mesélte egy nyugdíjas az RTL Híradónak. A hívást az SOS gombbal tudta felvenni, mire egy női hang megkérdezte, hogy ő kicsoda, majd elmondta, hogy szombathelyi számot akart hívni. Itt egy kis zavar állt be a beszélgetésben, de utána a nő folytatta, és „elkezdett a Fidesz-KDNP listás szavazásra buzdítani, agitálni”.

A Válasz Online háttércikke szerint a Gondosórákon kampányolás nem volt tudatos a Fidesz részéről, valószínűbb, hogy az eszközökhöz tartozó SIM-kártyák számai korábban olyan emberekhez tartoztak, akik szerepeltek a Fidesz támogatói listáin.

A kormány eddig nem sok mindent árult el a Gondosóra program részleteiről. A projekttel összefüggésben Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója rendszeresen sikertörténetről számol be. Múlt hétvégén arról írt a Facebook-oldalán, hogy már több mint 60 ezer 65 év feletti regisztrált az ingyenes Gondosóra szolgáltatásra, ami eddig több mint 10 ezer életet mentett meg és 200 ezer hétköznapi ügyben tudott segíteni. Hozzátette, hogy a diszpécserközpont munkatársai közel 15 ezer órán keresztül beszéltek az ügyfelekkel.

A Népszava megkereste Nyitrai Zsoltot és a gondosora.hu weboldalt üzemeltető Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.-t, hogy megtudják, mennyibe kerül egy ilyen óra, konkrétan milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg ezek az eszközök, és hogy hol található a száz főt alkalmazó diszpécserközpontjuk. Válaszokat egyelőre nem kaptak.

Frissítés 2024. április 25.: A Kormányzati Központ Szolgáltató Kft. a cikkünk megjelenése után küldött levelében azt írta, a Gondosóra programban valójában nem használtak fel EU-s forrást, „mivel a Magyarországnak jogszabály szerint járó forrásokat az Európai Bizottság visszatartja, jelenleg a magyar kormány, az állami költségvetésből finanszírozza a programot”. Hozzátették: a Gondosóra program a magyar kormány támogatásával elindult és a Széchenyi Terv Plusz program keretében, a Magyarországi Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze forrásából megvalósuló, államilag biztosított szociális, jóléti szolgáltatás. Ehhez képest a program honlapjának fejlécében továbbra is az van feltüntetve, hogy a program az Európai Unió finanszírozásával, a Next Generation EU helyreállítási terv részként valósult meg.

A Kormányzati Központ Szolgáltató Kft. állítása szerint a Gondosóra programban használt jelzőeszköz GPS-alapú helymeghatározó funkciója az irányadó jogi keretek és szabályok révén nem szolgálja a felhasználók nyomkövetését vagy megfigyelését. „A programban rendszeresített eszközökkel csak a diszpécserek tudnak kommunikálni, harmadik fél számára nem elérhetők. Más bejövő vagy kimenő hívásokat nem lehet fogadni vagy küldeni a készüléken. A Gondosóra szolgáltatása során a SIM kártya titkosítása és biztonságos beállítása révén nem fordulhat elő olyan, hogy a diszpécserszolgálaton kívül más illető bejelentkezik a felhasználó készülékén” – írták. Ehhez képest az RTL 2022. március 30-i Híradójában felvételt mutattak be arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hangüzenetét lehetett hallani az egyik Gondosóra készüléken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!