Több mint ezren vonultak idén a Kitörés Emléktúrán

2024. február 10. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ezren indultak el szombat délután Budáról a Budai-hegység felé a sokak által szélsőjobboldalinak tartott Kitörés Emléktúrán. A felvonulás útvonalán kis távolságonként rendőrök felügyelték a menetet, az esemény előtt néhány órával antifasiszta tüntetést tartottak Budán.

A Kitörés Emléktúrát minden évben február 10-én tartják az 1945-ös kitörés emlékére. Akkor a Hitler parancsára budai várba szorult magyar és német katonák megpróbáltak kitörni a városból, amit körbezártak a szovjet csapatok. A kitörés nem járt sikerrel, több tízezren meghaltak, csak néhány száz ember jutott el a Dunántúlon állomásozó magyar és német csapatokhoz.

Mi a Diós árokban találkoztunk a Kitörés Emléktúra résztvevőivel, akik a járdán, és néha az egyik sávot elfoglalva meneteltek a Svábhegy felé. A résztvevők nagy része jelzés nélküli katonai ruhát viselt, egy kisebbség sima túracuccban menetelt. A sétálók többsége magyarul beszélt, de rendszeresen lehetett hallani német mondatokat is.

A Kitörés Emléktúra résztvevői a Szent János Kórháznál és a Diós árokban – Fotó: Weiler Vilmos A Kitörés Emléktúra résztvevői a Szent János Kórháznál és a Diós árokban – Fotó: Weiler Vilmos
A Kitörés Emléktúra résztvevői a Szent János Kórháznál és a Diós árokban – Fotó: Weiler Vilmos

A Kitörés Emléktúrán a korábbi években rendszeresen feltűntek az SS és a második világháborús Wehrmacht, illetve az akkori magyar hadsereg egyenruháit viselő túrázók. Köztük akkor volt, aki horogkeresztes vagy nyilaskeresztes zászlót vitt magával – a résztvevők egy része tehát egyértelműen szélsőjobboldali.

A szervezők szerint ez viszont csak egy megemlékezés az 1945-ös kitörés halottairól és azokról, akik „mérhetetlen szenvedések árán, de életben maradtak”. Nem így gondolják azok, akik a délutáni antifasiszta tüntetésen vettek részt, szerintük a Kitörés Emléktúra egy neonáci felvonulás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!