Magántanárokkal oldják meg a nyelvtanítást több állami iskolában

2023. december 21. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Nyelviskolákkal kötött megbízási szerződést a Közép-Pesti Tankerületi Központ, miután több, általuk fenntartott intézményben csak így tudják hiánytalanul biztosítani az idegennyelv-tanítást – ismerte el a Népszavának a tankerületi központ.

A lap az írja, a Közép-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a magántanárok óraadóként vannak jelen az iskolákban, és a „magas színvonalú feladatellátás érdekében” a központ garanciákat épített be a szerződésekbe. Az intézményfenntartó szerint a visszajelzések alapján a magántanárok munkájával az iskolavezetők, a tanulók és a szülők is elégedettek.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint a jelenség is a tanárhiány jele, és szerinte a magántanárokat csak úgy tudják az állami intézményekbe csábítani, ha óradíjban magasabb bért kínálnak nekik, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak – ugyanakkor erről egyelőre nincs hivatalos információ. Ha tényleg többet keresnek ott, akkor szerinte a jövőben nőhet azoknak a pedagógusoknak a száma, akik átvándorolnak a magasabb kereseteket kínáló magánszférába, ahol még az iskolai adminisztrációs terhektől és a legtöbbször kifizetetlen túlmunkáktól is megszabadulhatnak.

A Népszava az esetekről a tankerületeket irányító Klebelsberg Központnál (KK) is érdeklődött, akik azt írták, a tankerületi központok felelősek azért, hogy a pedagógusok foglalkoztatása jogszerű legyen, a jogszabályok sem zárják ki az ilyen foglalkoztatás lehetőségét, a legfontosabb az, hogy a pedagógus a megfelelő képesítéssel rendelkezzen, és hogy az oktató-nevelő munka megfelelően biztosított legyen.

A szerződtetett magántanárok számával és óradíjával kapcsolatban a Telex is kérdéseket küldött a Közép-Pesti Tankerületi Központnak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!