Az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen tanult a magyar katonai titkosszolgálat főigazgató-jelöltje

2023. október 30. – 10:57

Az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen tanult a magyar katonai titkosszolgálat főigazgató-jelöltje
Tajti Norbert, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-jelöltjének hétfői meghallgatása 2023. október 30-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ötven éves, korábban Svájcban és Ausztriában volt katonai képzésen, majd Ciprusban volt békefenntartó, háromszor járt Afganisztánban, és kétszer volt továbbképzésen az Amerikai Egyesült Államokban, utóbb az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen, három és fél éve pedig a miniszterelnöki kabinetirodánál dolgozik – derült ki Tajti Norbert, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-jelöltjének hétfői meghallgatásán a Parlamentben.

A vezérőrnagyot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mutatta be az országgyűlés honvédelmi bizottsága előtt. Mint közölte, nem nehéz belátni, milyen súlya van a katonai titkosszolgálatnak most, amikor hétről hétre új, beláthatatlan katonai konfliktusok követik egymást.

Hozzátette, hogy a magyar hadseregben végbe ment a fiatalítás, ezt követni kell a társszerveknél is. A miniszter elmondása szerint a korábbi főigazgató, az öt és fél évig ezen a poszton szolgáló Béres János altábornagy saját kérésére választanak új szakembert a testület élére. Szalay-Bobrovniczky szerint Béres János kiváló szakember, folytatni fogja a munkáját, de már nem a hadsereg kötelékében.

A miniszter közölte azt is, hogy szerinte Tajti megszemélyesíti a fiatal, dinamikus vezetői kultúrát, amire most szükség van. Kiváló képzettségű, az alapoktól minden lépcsőt végigjárt, elsősorban amerikai képzéseken vett részt, kiemelkedő az afganisztáni tevékenysége, mondta.

Tajti Norbert bemutatkozó beszédében elmondta, hogy 1973-ban született, 50 éves. Tíz évig a budapesti őrezredben szolgált, Svájcban, Ausztriában vett rész továbbképzéseken, Ciprusban volt ENSZ békefenntartó. Ezután átkérte magát a különleges műveleti egységbe, ahol 2008 és 2018 között volt. Ez idő alatt háromszor járt Afganisztánban, és kétszer volt továbbképzésen az Amerikai Egyesült Államokban, utóbb az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen. Három és fél éve, lényegében a koronavírus-járvány kitörése óta a miniszterelnöki kabinetirodánál (katonai iroda) dolgozik.

A vezérőrnagy a bemutatkozás után vázolta főigazgatói terveit, ám azt már zárt ülésen tette, így arról nem tudunk beszámolni.

A magyar hadsereg „fiatalítását”, azaz a főtisztek tömeges felmentésének az alapját az az idén januári kormányrendelet teremtette meg, ami lehetővé tette, hogy a miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Emögött egyesek NATO-mentesítést, mások észszerű reformot látnak.

Ennek esett áldozatául Ruszin-Szendi Romulusz volt vezérkari főnök is, aki májusban volt 50 éves, vagyis 45 elmúlt, és az előírt 25 helyett már 28 év szolgálati ideje volt. Így vélhetően a tömeges kirúgásokat lehetővé tevő „fiatalítás” áldozata lett. Ahogy a „fiatalítás” címszó alatt léptették elő Tajti Norbertet is, aki, mint kiderült, szintén 50 éves.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!