Októbertől nem derül ki, hogy hány tanár hiányzik a rendszerből

2023. október 4. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oktatási Hivatal a jövőben nem fogja bekérni az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát. Így nemcsak a nyilvánosság, de a szakszervezetek sem tudják majd követni, hogy mekkora a pedagógushiány – írja a Rtl.hu.

A közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől nem mérik, hogy hány pedagógusi állás van betöltetlenül, és az Oktatási Hivatal honlapján sem jelenítik már meg ezt az adatot. Az Rtl megkérdezte az Oktatási Hivatalt, hogy miért nem kíváncsiak a jövőben a betöltetlen álláshelyek számára. Az OH azzal hárított, hogy

„a kérdés jogszabályalkotói hatáskörbe tartozik; benne az Oktatási Hivatal nem illetékes”.

Az Rtl-nek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy ezzel a kormány „a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nem létezővé tenni”. Az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvánosak, ezeket használták a szakszervezetek is. Ezentúl ezeket az adatokat ők sem ismerik majd, így ők sem tudják majd pontosan megmondani, hány tanár hiányzik. Totyik szerint áprilistól kezdve kisebb felmondáshullám tapasztalható a jogállásváltásról szóló, úgynevezett státusztörvény miatt.

„Az angoltanár külföldre ment, és onnan tartja meg az órát, a matekot a tesiszakos tanítja” – a pedagógushiányról, ami egyre több iskolában állít elő sajátos helyzetet ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!