Szentkirályi Alexandra: Az infláció kapott egy gyomrost, és térdre rogyott

2023. augusztus 13. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a kormányzati intézkedések felére csökkentették az élelmiszerárak inflációját Magyarországon. Az MTI beszámolója szerint a szóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: megfelelő eszközöket alkalmaztak az infláció leszorítására, amely „kapott egy gyomrost, és térdre rogyott”, de a küzdelemnek még nincs vége, a cél pedig az egy számjegyű inflációs ráta elérése.

Szentkirályi szerint jó esély van arra, hogy ezt a célt az eredetileg várt év vége helyett akár már októberben el lehet érni. Ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is így véli.

A kormányszóvivő megjegyezte, hogy júliusra 17,6 százalékra csökkent az infláció mértéke, ami az előző hónaphoz képest két és fél százalékos csökkenést, az élelmiszerárak tekintetében pedig 0,9 százalékos mérséklődést jelent. Az árstopok augusztus eleji kivezetésével kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy szerinte ez az intézkedés árcsökkentésre kényszerítette a nagy multinacionális áruházláncokat, a 62 termékkategória közül már 52-ben látható az árleszorító hatás.

Magyarországon januárban 25,7 százalékon tetőzött az infláció, azóta csökken az éves alapon számolt drágulás mértéke. Ez főleg azért van, mert az infláció külső okai nagyrészt elmúltak, és a bázishatás is játszik: azaz hónapról hónapra egyre magasabb tavalyi értékkel hasonlítjuk össze az ideit.

Bár sikernek tűnhet, hogy Magyarországon ennyit mérséklődött az infláció az elmúlt fél évben, nemzetközi összehasonlításban ez még mindig nagyon magasnak számít. Az Eurostat adatai szerint júniusban például 19,9 százalék volt az infláció Magyarországon, miközben az euróövezetben ennek kicsit több, mint a negyede, mindössze 5,5 százalék.

A nagy kérdés, hogy mi okozza ezt a különbséget. Tusványoson megpróbáltuk megkérdezni erről a kormánypártok vezető politikusait, akik többek között az energiafüggőséggel, az ukrán gabona importjával, exportfüggőséggel magyarázták a különbséget. A teljes videó itt nézhető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!