Donáth Anna: A választók nem hülyék, hagyjuk már abba az infantilizálásukat

2023. június 27. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Még nem döntötte el a Momentum, hogy Karácsony Gergelyt fogják-e támogatni a következő önkormányzati választáson, mindenesetre budapesti lakosként Donáth Anna nagyon elégedett vele, és üdvözli, hogy a Lánchíd autómentes lesz – erről is beszélt a 444.hu-nak adott interjújában a Momentum európai parlamenti képviselője, a párt arca.

Donáth Anna február elején, egy masszív plakátkampány után tért vissza a közéletbe, akkor a Telex is készített vele interjút. Most a 444.hu például arról is kérdezte, hogy mi lett jobb az ellenzéki szavazóknak attól, hogy ő visszatért, mire azt mondta, sok az elégedetlen ember, akik úgy érzik, nem hallgatják meg őket.

„És szükségük van arra, hogy úgy érezzék, hogy az ő véleményük az nem egyszerűen egy pici zaj a nagyban, hanem azt valaki felhangosítsa. Azok a problémák, amiket ők nap mint nap megélnek, legyen szó arról, hogy be tudnak-e vásárolni aznap még a boltban, vagy a hétvégéig kitart-e a fizetésük, egészen addig, hogy lesz-e matektanár a gyerek iskolájában. Súlyos problémák vannak, és úgy érzik, hogy őket nem hallgatják meg.” Ezeket a problémákat hangosítja ki ő az Európai Parlamentben vagy akkor, amikor az Európai Bizottsághoz fordul.

Szóba került a nőisége is, azaz hogy mennyire nehéz nőként boldogulni a politikában, hiszen a szlovák elnök és az új-zélandi miniszterelnök is visszalépett, és az indokok között azt is említették, hogy felőrölték őket azok a támadások, amiknek egy részét azért kapták, mert nők. Donáth azt mondta erre, hogy politizálni kemény, nehéz feladat, de azt tapasztalta, hogy „ha az emberben van elég humorérzék és kitartás, akkor igenis van helye annál az asztalnál. Ne akarjuk egyből elfogadni azt, hogy hát, maximum összehúzzuk magunkat. Nem, ott a helyünk. Azóta, hogy ezt ennyire tudatosan, szem előtt tartva kezelem, nem érzem azt, hogy a nőiségem vagy a női mivoltom miatt hátrányból indulok.”

Persze, a nőisége miatt szerinte jobban ki van szolgáltatva pl. a kommentelőknek is, és kétségtelenül emiatt is nehezebb nőként boldogulni. „Bármit csinálok, az első és az utolsó megjegyzés is az, hogy hogy nézek ki, a tartalomtól függetlenül. És akkor ez még a legenyhébb változat. Amilyen típusú fenyegetéseket, szexuális tartalmú kommenteket kapunk, biztos vagyok benne, hogy a férfi politikusok, ha kapnak is, nem ilyen mennyiségben és nem ilyen minőségben. Ehhez gyomor kell. Én ehhez sok segítséget kapok, kollégáktól, barátoktól, mert anélkül nem menne. Normális érzetű embernek nincs gyomra ahhoz, amit mi kapunk női képviselőként.” Arra a kérdésre hogy milyen segítséget kap ehhez, jár-e pszichológushoz, azt mondta, „is”.

Szóba került a kordonbontás (ennek szimbolikus jelentősége van Donáth szerint), és az is, hogy várhatóan el fogják fogadni a státusztörvényt, amely miatt Donáth az Európai Bizottságot is megkereste. „A státusztörvényről én nem akarok velük vitatkozni. Töröljék el a csudába, mert a státusztörvény nem szól másról, mint hogy rabszolgasorba taszítsák a tanárokat” – mondta, majd azt, hogy ő nem hajlandó elfogadni, hogy végül a parlamenti többség megszavazza azt.

Arra, hogy mi lesz, ha megszavazzák, azt mondta: mennek tovább. „A státusztörvény tényleg szembemegy olyan EU-s elvárásokkal, hogy az elfogadása kötelezettségszegési eljáráshoz vezet. Tudom, ilyenkor azt szokták mondani, hogy kit érdekel, az egy lassú folyamat. Ha eljutunk arra a szintre, hogy Európai Bírósági ítélet van, és a kormány ezek után sem hajlandó változtatni, annak az eredménye nagyon súlyos, napi szinten mérhető büntetés lesz.”

A török választásról beszélve a magyarra is áttértek, amiről Donáth azt mondta, hogy „több mint kétmillió ember azt mondta, függetlenül attól, hogy milyen volt a kampány, függetlenül, hogy milyen hibák voltak benne, hogy ebben a rendszerben nem akar élni. Kétmillió ember nagyon sok. Ezt vegyük komolyan.” A legfontosabb tanulság szerinte az, hogy az országban nagyon sokan vannak, akik nem ebben a rendszerben akarnak élni, és innentől kezdve a politikai elitnek a feladata megtalálni, hogy mi az az ajánlat, amivel nemcsak őket, hanem még több embert lehet hívni.

„Nem próbálgatni kell leváltani a rendszert, meg kell érte dolgozni. Akkor is, ha tíz-húsz-harminc évről beszélünk” – tette hozzá az EP-képviselő, aki nem szeretne belehazudni a választók szemébe, és azt mondani, hogy „tök egyszerű a megoldás, szavazz rám, és akkor ennyi volt. Hiszen a választók nem hülyék, hagyjuk már abba az infantilizálásukat. Negyedszerre van kétharmad. Akármilyen mellébeszélésnek nem dőlnek be már a választók.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!