Szeptemberben megszűnik a gödi Piarista Szakképző Iskola, az odajáró diákoknak máshol kell befejezniük a tanulmányaikat

Legfontosabb

2023. június 11. – 07:02

Szeptemberben megszűnik a gödi Piarista Szakképző Iskola, az odajáró diákoknak máshol kell befejezniük a tanulmányaikat
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik szeptemberben a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium, új diákokat már nem vesznek fel az intézménybe, a most odajáróknak más iskolákban kell befejezniük tanulmányaikat – tudta meg a Telex. Az iskolát fenntartó Piarista Rend Magyar Tartománya lapunknak küldött válaszában a megszűnés okairól azt írta:

„Az évek óta csökkenő diákszám, amely az idei évben kritikusan alacsony volt, az intézmény fenntarthatóságának egyre nagyobb terhe, a ránk bízottakról való felelős gondoskodás figyelembevételével rendünk vezetősége úgy határozott, hogy a 2022/2023-as tanév az utolsó év Gödön ebben a szakképzési formában.”

Erről az iskola munkatársait, a szülőket és a diákokat is tájékoztatták még a 2022-es tanév vége előtt. Válasza szerint a fenntartó gondoskodik arról, hogy az idei tanév végén minden tanuló másik szakképző intézményben folytathassa tanulmányait.

Ebben az iskolában integráltan tanították a tanulási nehézséggel küszködő diákokat

A gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégiumot 32 évvel ezelőtt alapította meg a Piarista Rend Magyar Tartománya. A piaristáknak nemcsak Gödön, hanem több városban is van iskolájuk, például Budapesten, Vácon, Kecskeméten. A gödi intézmény honlapja szerint a szakképző iskolában olyan szakmákat lehet tanulni, mint az ács, asztalos, épület- és szerkezetlakatos és karosszérialakatos. Gödön a 2018–2019-es tanévben elindult egy olyan évfolyam, amelyben a diákok egyéni, személyre szabott oktatási formában, csoportokban, az „Orientációs Team” vezetésével haladnak.

Információink szerint a legtöbben nem is Gödről, hanem a környező településekről járnak az intézménybe, ami hiánypótló volt a tanulási nehézségekkel küszködő diákok életében.

Az iskolában ugyanis integráltan oktatják azokat a tanulókat, akik a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján

  • érzékszervi: enyhén hallássérült (hallókészülékes);
  • értelmi: enyhe értelmi fogyatékos vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küszködnek.

Emellett vállalják olyan „beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek, tanuló (BTM) nevelését, oktatását, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az életkorához viszonyítottan jelentősen alulteljesít, társas kapcsolati problémákkal, tanulási, magatartásszabályozási hiányosságokkal küzd, közösségbe való beilleszkedése, továbbá személyiségfejlődése nehezített vagy sajátos tendenciákat mutat, de nem minősül sajátos nevelési igényűnek”.

Egy szülő a Telexnek azt mondta: nagyon sajnálja, hogy megszűnik az iskola, mert már évekkel ezelőtt eltervezte, hogy a BTM-es tanulási nehézséggel küszködő gyerekének ez az iskola lehet a megfelelő választás. „Így nagyon rosszul érintett, amikor megtudtam, hogy bezár az iskola. A nyolcadikos gyerekemnek hasonló jellegű iskolát csak Vácon találtunk. Sajnos ahol lakunk, Dunakeszin, csak és kizárólag gimnáziumok és erősen matekközpontú technikumok vannak” – mondta lapunknak a szülő.

Egy másik édesanya gyereke a gödi Piarista iskolában tanult, de már tavaly szeptemberben iskolát váltott, amikor az előző tanév vége előtt kiderült az iskola megszűnése. Lapunknak az édesanya azt mondta: így értelmetlenné vált a továbbtanulás.

„Az egészben az fáj, hogy az itteni srácok legtöbbje SNI-s tanuló, és a középiskolák válogatnak, hogy hány gyerek lehet egy osztályban ilyen tanuló, vagy nem is kell nekik. Így még jobban megnehezítették a lehetőséget, hogy szakmájuk legyen, ez egy kudarc” – mondta az édesanya.

Még nem lehet tudni, mi lesz az ingatlannal

A gödi ingatlan további hasznosításának lehetőségét jelenleg is keresi a tartomány vezetősége. Egy értékes épületről van szó, az intézmény honlapja szerint „az iskola magvát egy olyan villa alkotja, amelyben valaha a Nobel-díjas Wigner Jenő töltötte gyerekkorát”. A második világháború után a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) tulajdonába került a telek, amelyen oktatóközpontot alakított ki. Az épületegyüttest egészítette ki a piarista rend elsősorban a német állam és a német püspöki kar támogatásával. 2008-ban a gödi piarista szakképző iskola megvette az ingatlant az önkormányzattól.

Még 2017-ben, előző munkahelyünkön írtunk arról, hogy bruttó 22 milliárd forintot adna a kormány a Piarista Rend Magyar Tartomány öt iskolájának felújítására. Ebből a 22 milliárd forintból 3,8 milliárd forint jutott volna a gödi piarista iskolára. A dokumentum szerint azért volt szükség ekkora támogatásra, mert „sem az intézmények maguk, sem a Piarista Rend Magyar Tartománya, a fenti intézmények fenntartója nem rendelkezik az érintett intézmények ingatlanjainak átfogó felújításához elegendő forrással”. A piaristák tájékoztatása szerint végül ezt a pénzt nem kapta meg a kormánytól az iskola, így az abból tervezett beruházások nem valósultak meg, csupán az engedélyezési és kiviteli tervek készültek el az öt intézményre.

Ez a gödi intézménynél 2018-ban 188 millió forintot jelentett. Sem beruházásra, sem felújításra nem kapott támogatást az iskola azóta. Az iskola udvarán van ugyan egy felújított épület, de a fenntartó tájékoztatása szerint az a karosszérialakatos műhely, amelyet önerőből újítottak fel 2006 körül. Egy energetikai korszerűsítést támogató pályázatból pedig napelemekkel tudták felszerelni az intézményt.

2020-ban a sátoraljaújhelyi kollégium teljes felújítására kapott támogatást, amelynek összértéke 1,8 milliárd forint volt. Tavaly év végén pedig a mosonmagyaróvári intézmény közvetlenül kapott támogatást arra, hogy az iskolának átadott volt levéltár épületét átalakítsák tantermekké. Erre közel egymilliárd forint támogatást kapott az iskola.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!