Civilek megmentenének egy pusztulásra ítélt gólyafiókát, de a nemzeti park nem akar a természet rendjébe avatkozni

2023. június 4. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Természetvédők kérték az Őrségi Nemzeti Parkot, hogy emeljenek ki egy fehérgólya-fiókát egy ostffyasszonyfai fészekből, mert minden valószínűség szerint el fog pusztulni, és ezt bárki végigkövetheti kamerán is. A nemzeti park viszont nem enged a kérésnek, mert nem akarnak a természet rendjébe beleavatkozni.

Az Időkép kameráján bárki követheti a Vas vármegyei Ostffasszonyfán, a művelődési ház kéményén rakott gólyafészek életét. A két szülő négy fiókát nevel, ami elég nagy feladat számukra. A Birdmania Madárpark és Természetvédelmi Központ szerint a nagyobb bajt az jelenti, hogy a legkisebb fióka bő egyhetes késéssel kelt ki testvéreihez képest, amely méretei miatt jelentős hátrányban van az élelemért folyó tülekedésben, így jó eséllyel el fog pusztulni. A szülők ugyan hordják szakadatlan az élelmet nekik, de a felosztó-kirovó rendszerünk nem működik tökéletesen.

A Birdmania Madárpark munkatársai kimentenék a fészekből a legkisebb madarat, de ezt csak a területileg illetékes Őrségi Nemzeti Park (ŐNP engedélyével tehetnék meg. Az ŐNP tájegységi igazgatója, Harsányi Krisztián azt válaszolta a Birmandi megkeresésére, hogy a nemzeti park nem akarja kimenteni a fiókát, mert az a természet rendje, hogy ha elpusztul. Az ŐNP pedig ahhoz sem járult hozzá, hogy más szervezet tegye ezt meg.

Az ostffyasszonyfai gólyafészek – Fotó: Időkép.hu
Az ostffyasszonyfai gólyafészek – Fotó: Időkép.hu

Nem ez az első eset, hogy valakik weben is népszerű fiókát akarnak megmenteni. 2020-ban egy gemenci feketególya-pár nevelt fiókákat, de a táplálékhiány miatt kénytelenek voltak elpusztítani a háromból a leggyengébbet. Ez is követhető volt webkamerán. A Gemenc ZRt. hiába magyarázta, hogy ez a faj fennmaradása szempontjából elfogadható jelenség, a természetet idealizálók tömege kezdte követelni a másik két fiók megmentését. Ott sem teljesítették a kérést, a megoldás az lett, hogy lekapcsolták az élő közvetítést.

Magyarországon a fehérgólya-állomány nagyságát évről-évre követik, bár néhol vannak nagyobb madárelhullások, az utóbbi években nagyjából stabilizálódott a létszámuk. Számukra fő veszélyforrást a szigeteletlen magasfeszültségű oszlopok és a klímaváltozás jelenti, utóbbi táplálékszegénységet okozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!