Orbán Viktor: Magyarországon lehet tünteni, de nem szabad rendőröket megdobálni

2023. május 8. – 14:18

frissítve

Orbán Viktor: Magyarországon lehet tünteni, de nem szabad rendőröket megdobálni
Orbán Viktor az országgyűlés 2023. februári ülésén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktort a diákok múlt szerdai tüntetéséről és a készülő státusztörvényről is kérdezték az ellenzéki képviselők az azonnali kérdések órájában hétfőn a parlamentben.

  • A miniszterelnök azt mondta: a törvényeket mindenkinek be kell tartania. A miniszterelnök szerint lehet tüntetni, de nem szabad építési telekre törvényellenesen behatolni, és tilos rendőröket dobálni.
  • A pedagógusok megérdemlik szerinte, hogy legyen nekik egy külön, életpályamodellt szabályozó törvényük, mint ahogy külön törvények vonatkoznak az egészségügyi és rendvédelmi dolgozókra is. A státusztörvény tervezetének vitája zajlik most, az egyeztetések után benyújtják a javaslatot az Országgyűlésnek.
  • Orbán szerint szükség van iparkamarára, és a kormány nem utasíthatja Parragh Lászlóékat arra, hogy töröljék el a kötelező kamarai díjat.
  • Az akkumulátorgyárakban dolgozók fizetése 60 százalékkal előzi meg a feldolgozóiparban dolgozókét, és alulról lehet Orbán szerint becsekkolni a termelőiparba, majd utána jöhet a fejlesztés-innováció.
  • Varga Judit arról beszélt, a legnagyobb hazai és nemzetközi ellenszéllel szemben is sikerült Magyarországnak teljesítenie azt, amit az Európai Bizottság felé vállalt, a pedagógusbérek emelése és a kisvállalkozások támogatása most már Brüsszel kezében van.

Orbán Viktort, Varga Juditot és Lantos Csabát is kérdezhették az országgyűlési képviselők az elmúlt egy órában. Közvetítésünket lezárjuk.

Fokozódik a háborúpártiak nyomása hazánkra – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az azonnali kérdések órájában. A háborúpárti zsarolás része lett szerinte az uniós források kifizetése is. Magyarország azonban nem hajlandó változtatni az álláspontján – mondta Hollik, majd Orbánt idézte: „no migration, no gender, no war.” Miután a magyar kormányfő erről beszélt, Daniel Freund, EP-képviselő úgy reagált, hogy akkor nem lesznek uniós források. Holliknak ezt felidézve a Tanú című film híres jelenete jutott eszébe, amikor „a vallomást összekeverték az ítélettel”.

„A helyzet úgy áll, hogy az amerikai baloldal, a sorosista NGO-k, a teljes dollárbaloldal és a baloldali többségű Európai Parlament mind azt követelik a brüsszeli bürokratáktól, hogy éljenek vissza a hatalmukkal, vegyék semmibe az uniós jogszabályokat, és politikai alapon ne adják oda a Magyarországnak járó forrásokat, csak azért, mert mi merünk a béke pártján állni” – fogalmazott Hollik, majd azt kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztertől, hogy lehet-e tenni valamit a zsarolással szemben.

„Közel öt esztendeje vagyok tagja annak a honvédő csapatnak, amely a hazánk ellen indított jogállamisági dzsiháddal szemben védi a hazát, és számomra mindig is egyértelmű volt, hogy ezek a jogállamisági eljárások alapvetően politikai támadások, egy politikai boszorkányüldözés zajlik hazánk ellen” – válaszolt párttársának Varga.

Az is egyértelmű volt az igazságügyi miniszternek, hogy a ceruzát a magyar baloldal keze fogja Brüsszelben, és az újabb és újabb brüsszeli követelések mögött valójában a hazai és nemzetközi baloldal áll.

„Azonban a helyzet, hogy a legnagyobb hazai és a legnagyobb nemzetközi ellenszéllel szemben is sikerült Magyarországnak teljesíteni azt, amit vállalt” – jelentette ki Varga. Azt állította, hogy a múlt héten megszavazott igazságügyi reform tervezetéről több héten át konzultáltak az Európai Bizottsággal és a civil szervezetekkel, azt azonban nem említette meg, hogy az igazságügyi reformot végül a vagyonnyilatkozati törvény módosítójába tették be az utolsó pillanatban. „A pedagógusbérek emelése, a kisvállalkozások támogatása Brüsszel kezében van” – tette hozzá.

Ilyenkor is kibubik az, hogy miért probléma, ha nincs a kormányban önálló környezetvédelmi miniszter – reagált Orbánnak Kanász-Nagy. Amit ön mondott, az harminc éve még igaz volt, a klímaválság azonban átrajzolta a helyzetet – tette hozzá. Az LMP-s képviselő nem érti, a kormány miért az értéklánc legvégén próbál becsekkolni az akkugyártásba, és nem az elején: a tudás-fejlesztést támogatják.

Orbán a viszontválaszban megmagyarázta, hogy egyrészt az akkumulátorgyárakban dolgozók fizetése 60 százalékkal előzi meg a feldolgozóiparban dolgozókét. Másrészt egész Európában akkumulátorgyárakat építenek. Harmadrészt felülről nem lehet becsekkolni a termelőiparba szerinte, és előbb meg kell tanulni a működést. Példaként az autógyártást említette: azért hoznak ma kutatási központot az autógyártó cégek Magyarországra, mert már tudunk autókat gyártani.

„Elektromos autókról beszélve sok minden jut az embernek az észbe, de a döglött ló nem”. Orbán szerint jelenleg egész Európa elektromos autókat tervez és épít. „Megértem, hogy ha meglát engem, akkor azonnal az akkumulátorgyártás jut eszébe, ezzel most már együtt kell éljek, úgy látom” – tette hozzá a miniszterelnök viccelődve.

Orbán szerint az akkumulátorgyárak jól végiggondolt iparpolitikai döntések: Magyarországon a legszigorúbb természetvédelmi normák vannak érvényben, így ha valami környezetszennyező, akkor még „lópatkógyár” sem épülhet. „Mindenki nyugodhat lehet Magyarországon, ha a környékén gyár épül ott minden környezetvédelmi szabályozást be fognak tartani”. A vízgazdálkodási kérdésekre azt mondta a miniszterelnök, hogy Magyarországon vízbőség van, így annak megtartásán kell dolgozni. A munkaerővel kapcsolatos kérdésekről elmondta, hogy a munkahelyeket elsősorban magyar munkavállalók kapják meg.

Van egy ló, amire önök felszálltak, és lovagolni próbálnak rajta – mondta a kormány politikájáról Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője. A kormány akkumulátorgyarmatot csinálna az országból szerinte, nagy összeszerelő üzemmé tennék Magyarországot, ahelyett, hogy a tudásba fektetnének, a pedagógusok bérét emelnék. A közepesen fejlett országok csapdájába maradunk ezzel a kormányzati politikával – magyarázta Kanász-Nagy.

Kanász-Nagy Máté – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Kanász-Nagy Máté – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az akkugyárak zabálják az energiát és a termőföldeket – folytatta az LMP képviselője, aki szerint ez a ló mintha megdöglött volna. „Ha valaki, akkor ön biztosan tudja, mit kell csinálni, ha döglött lóval találkozik” – mondta Orbán Viktornak.

Berki Sándor, a Párbeszéd képviselője arról kérdezte az energiaügyi minisztert, hogy hogyan változott a 60 napon túl lévő tartozással rendelkező háztartások száma az utóbbi időben. „Energiaszegénység, ezt a szót szeretném kiemelni: több mint 8000 gyerek nevelkedik olyan családban, ahol gyertyával világítanak este” – mondta. Azt kérdezte, hogy mit tesz a kormány azokért, akik enegiaszegénységben élnek.

Lantos Csaba azt mondta, hogy sajnálatos, ha valóban nyolcezer gyerek él lámpa nélkül. „A kormány azt teszi, hogy életben tartja a rezsicsökkentést.” Lantos szerint Magyarországon a legolcsóbb az áram Európában. „Magyarországon a kormány mindent megtesz a magyar családokért, az áramért és a gázért kért összeg megfizethető” – mondta Lantos.

Az egyedüli segítség, amit kínálni akarnak a vállalkozásoknak, az hitel. Vannak azonban olyan vállalkozások, amelyek nem fogják tudni hitelből túlélni a válságot – mondta Lukács László György Orbánnak. A hitel önmagában nem segítség, tételes segítség kell szerinte, és egy szimbolikus üzenet. Ilyen üzenet lenne az 5 ezer forintos kamarai tagság eltörlése. A vállalkozásoknak nem hitelre, hanem közvetlen segítségre van a Jobbik frakcióvezetője szerint szükségük.

„Az a kép alakul ki a szemem előtt, hogy önök valójában nem a kamara mostani vezetésével értenek egyet, hanem nem akarnak kamarát” – válaszolta Orbán a Jobbik frakcióvezetőjének. A kamaraellenesség a miniszterelnök szerint ilyen gazdasági helyzetben előnytelen a vállalkozásoknak, és Orbán kiáll amellett, hogy szükség van iparkamarára, amely összefogja a vállalkozásokat, és javaslatokat tesz a kormánynak.

A miniszterelnök szerint a kormány nem tehet meg akármit. „Mi nem utasíthatjuk a kamarát, hogy szedjen pénzt, mi arra utasíthatjuk a kamarát, hogy legyen kötelező tagsági díj.” Orbán szerint ők a kamaraellenes hangokat nem támogatják, azt pedig, hogy a tagdíjat mire használják fel, arról a kamara testületei tudnak dönteni. „Hiába címzi nekem ezeket a kérdéseket, erre nem tudok, és nem is akarok válaszolni” – mondta.

Orbán szerint ha nem lenne kamara, akkor nem tudnának ilyen kedvező hiteleket meghirdetni, amik nélkül „semmilyen ilyen jellegű hitelezés nem lenne ma Magyarországon”.

Eltörölné az iparkamara kötelező tagságát és a kötelező évi 5 ezer forintos kamarai díjat a Jobbik-Konzervatívok – mondta Lukács László György, a párt frakcióvezetője. Arról beszélt, Parragh Lászlóék 236 millió forintért vettek chatbotot a kamarai díjakból, de „pofás székházra” is jutott a vállalkozók által befizetett összegből.

A konzervatívok szerint ez nem normális. Arról kérdezte a miniszterelnököt Lukács, hogy hajlandó-e a kormány támogatni a Jobbik kezdeményezését, és mit gondol Orbán az iparkamara ostoba költekezéseiről? „Stop kamara! Stop Parrgah László!” – mondta a Jobbik frakcióvezetője.

Kunhalmi Ágnes szerint Orbán világosan beszélt: a hivatásrendiség az állam politikai célját szolgálja, azaz a NER fennmaradását. A képviselő szerint ha szakmai kérdésekről lenne szó, akkor vállalta volna a kormány, hogy a bérminimumhoz köti a pedagógusok bérét. „Mondja ki bátran, hogy mi a NER és mi a keresztény konzervatív rendszer, amit épít”.

Orbán elnézést kért Kunhalmitól: „Hát legyen: mi egy olyan törvényt szeretnénk, ami jó a magyar diákoknak, ami jó a magyar pedagógusoknak”. Orbán szerint 2010-hez képest 1400 milliárddal többet költenek oktatásra. „Önök voltak azok, akik egyhavi bért elvettek tőlük” – mondta.

Van Magyarországon néhány szakma, amiket mi hivatásszakmának nevezünk. A hivatásszakmáknak sajátos jogi szabályozásra van szükségük. Ilyenek az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok valamint a katonák – mondta Orbán Viktor.

A pedagógusokat nem most választjuk le a közalkalmazottak általános jogi kategóriájáról, újdonság e tekintetben nincs – fogalmazott a miniszterelnök. A pedagógusok megérdemlik Orbán szerint, hogy legyen nekik egy külön, életpályamodellt szabályozó törvénye. Az úgynevezett státusztörvény tervezetének vitája tart most, és azt ígérte Orbán, az egyeztetések után benyújtják a javaslatot parlamentnek.

Kunhalmi Ágnes arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy amennyiben az ország olyan hely, ahol bárki elmondhatja a véleményét, akkor a pedagógus státusztörvény miért tartalmazza, hogy a pedagógusok nem fejthetik ki nyilvánosan a véleményük. Arról is érdeklődött, hogy a pedagógus szakmára mint „hivatásszakmára” tekint-e a kormány? Ezt utoljára Mussolini Olaszországban valósították meg – mondta Kunhalmi.

„A kérdést sajnos nem sikerült megérteni, úgy látom” – reagált Orbán válaszára Gelencsér Ferenc. A Momentum elnöke ismét azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mi a véleménye arról, hogy a rendőrség gumibottal ütötte „az igazságukért kiálló ártatlan fiatalokat” múlt szerdán a Karmelitánál.

Gelencsér Ferenc – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gelencsér Ferenc – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Arra kérem a szülőket, a diákokat, a tanárokat és Önt is, hogy tartsák be a törvényeket, és a törvények keretei között fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat” – válaszolta Orbán.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar parlamentben akkor lehet valaki képviselő, ha esküt tesz. „Az eskü világosan beszél: a törvényeket betartjuk, és mindenkivel betartatjuk.” Orbán szerint az ellenzék ennek az ellenkezőjét teszi, és folyamatosan törvénytelenségre bujtogatják az embereket. „Magyarországon lehet tünteni, szoktak is tüntetni. Van azonban, amit lehet. Nem lehet építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni, és rendőröket sem lehet megdobálni. Még egyszer kérem, tartsa be képviselői esküjét” – fogalmazott.

„Önnek a torkához szorították már a gumbitot egy embertelenebb rendszerben, amikor az igazságért állt ki. Pontosan tudja, milyen érzés” – mondta Gelencsér Ferenc Orbán Viktornak az azonnali kérdések órájában. Azt kérdezte a miniszterelnöktől a múlt szerdai tüntetés után, hogy elítéli-e, hogy „a magyar rendőrség gumibotokkal ver ártatlan fiatalokat és könnygázt vet be azok ellen, akik az igazságért tüntetnek, ahogy egykoron ön”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!