Előfordul, hogy a nevelőszülőktől kell megvédeni a gyerekeket

Legfontosabb

2023. április 01. – 11:30

Előfordul, hogy a nevelőszülőktől kell megvédeni a gyerekeket
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A nevelőszülői rendszer nincs felkészülve a különleges szükségletű gyerekek gondozására, több gyereket is bántalmaznak a nevelőszüleik – derült ki, miután az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalból átfogó vizsgálatot indított a nevelőszülőknél élő gyerekek körülményeinek rendszerszintű feltárására. Az ombudsman a belügyminiszternek azt javasolja, fontolja meg a nevelőszülőkre vonatkozó rendelet módosítását. A belügyminiszter szerint a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a nevelőszülői ellátásra.

Az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalból átfogó vizsgálatot indított a nevelőszülőknél élő gyerekek körülményeinek rendszerszintű feltárása érdekében. Az elmúlt időszakban több névtelen beadvány érkezett az ombudsmanhoz arról, hogy a nevelőszülőkhöz helyezett gyerekek rossz tárgyi feltételek között élnek, a nevelőszülők bántalmazzák őket, akadályozzák a kapcsolattartásukat. A Telexen nemrégen írtunk hosszabban egy olyan esetről, amikor a hivatásos nevelőapa szexuálisan bántalmazhatott egy gondozott kislányt. Az egyik gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatója szerint

az elmúlt időszakban az egyik nevelőszülői hálózatnál többször merültek fel súlyos szakmai és etikai problémák. Az igazgató aggályosnak tartotta a nevelőszülők kiválasztását, az alkalmasságuk vizsgálatát, a felkészítésük folyamatát, és azt is, hogy a működési engedélyt kiadó hatóság vizsgálja-e a jogszabály szerinti előírásokat, feltételeket.

Több nevelőszülő is az alapvető jogok biztosához fordult, mert szerintük a nevelőszülők mind erkölcsi, mind anyagi helyzetüket tekintve a szociális ágazat perifériájára szorultak. Mindezek miatt Kozma Ákos jogi és szakmai tájékoztatást kért a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárának álláspontjáról. Az átfogó vizsgálat eredményeit összegezte a nemrég megjelent jelentésében.

Van olyan vármegye, ahol kilenc esetben nevelőszülők követtek el bántalmazást

Kozma Ákos megkérdezett több nevelőszülői hálózatot, történt-e a hozzájuk tartozó gyerekeknél valamilyen „rendkívüli esemény” 2021-ben. A rendkívüli esemény többnyire bántalmazást jelentett. Ezek alapján például:

  • A Szent Ágota Szolgáltató Békés Vármegyei Nevelőszülői Hálózatához tavalyelőtt három panasz érkezett gyerekbántalmazás vagy annak gyanúja miatt.
  • A Fejér vármegyében működő Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központhoz tartozó nevelőszülőknél 2021-ben 15 alkalommal történt rendkívüli esemény, ez 23 gyereket érintett. A gyerekek bántalmazását 11 esetben gyerekvédelmi szakember, egy esetben a területi védőnő, három esetben pedig a nevelőszülő jelezte. Fizikai bántalmazás vagy annak gyanúja 8, fizikai/érzelmi bántalmazás vagy annak gyanúja egy esetben, érzelmi bántalmazás vagy annak gyanúja két esetben, elhanyagolás vagy annak gyanúja egy esetben merült fel. További három gyereket online zaklattak szexuálisan. A panaszok szerint a bántalmazást kilenc esetben a nevelőszülő vagy hozzátartozója követte el.
  • A Hajdú-Bihar vármegyei központú Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ keretében tevékenykedő nevelőszülőknél 2021-ben 12 alkalommal történt rendkívüli esemény, 19 gyerek érintett.
  • A Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében működő nevelőszülői hálózatában 2021-ben két alkalommal történt rendkívüli esemény. A Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény tájékoztatása szerint a nevelőszülői hálózatban történt bántalmazásokról jellemzően a nevelt gyerekek panaszbejelentései alapján szereztek tudomást, mindegyik eset a gondozási hely módosításával és rendőrségi eljárással végződött. Az eljárások a rendőrségi szakaszban lezárultak, elmarasztalás egyik esetben sem történt.
  • A Cívis Humán Szociális és Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózatnál Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2021-ben egy esetben történt rendkívüli esemény. Egy csecsemőkorú gyereket bántalmaztak, amit a gyerek kezelőorvosa észlelt, a csecsemő emésztőrendszeri tünetekkel került kórházba. A gyereknek bordatörése volt, hasi szervei sérültek és koponyaűri vérzése volt, ezek vetették fel a bántalmazás gyanúját. Az ügyben rendőrségi feljelentés történt, és kezdeményezték a gyerek gondozási helyének azonnali megváltoztatását.

Nincsen elég férőhely, nehéz elhelyezni a gyerekeket

Az alapvető jogok biztosa jelentésében a nevelőszülői hálózatok működési problémáira is kitért. Vizsgálata szerint a gyerekek nevelőszülői elhelyezésének nehézségei miatt egyre több gyereket kell megyén kívül elhelyezni. Ez azért lehet probléma, mert a nevelt gyerekek elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy a testvéreket ne válasszák el egymástól, és a gyerekek a vér szerinti szülőktől se legyenek távol, máskülönben a kapcsolattartás nehézkessé válik.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az Országgyűlés plenáris ülésén, 2022. október 5-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az Országgyűlés plenáris ülésén, 2022. október 5-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat jelentése szerint probléma, hogy nincsen elég nevelőszülő a 0–3 éves korosztályba tartozó gyerekek gondozására, a szakemberek tapasztalatai alapján a nevelőszülők nem kapnak elegendő szakmai támogatást. A szakmai feladatok elvégzésében ellátási nehézséget okoz az is, hogy a nevelőszülők átlagéletkora magas, és nincsen utánpótlás az ágazatban.

„Összességében a nevelőszülői rendszer nem felkészült a különleges szükségletű, elsősorban a halmozottan sérült, fogyatékossággal élő gyermekek gondozására a nevelőszülői családban. Ugyancsak hiányzik a speciális szükségletű, például pszichiátriai gondozott gyermeket vállaló nevelőszülő is”

– olvasható a jelentésben.

Az említett problémák miatt az alapvető jogok biztosa a gyermek- és ifjúságvédelemért is felelős belügyminiszternek azt javasolja, fontolja meg a nevelőszülőkre vonatkozó rendelet módosítását. Kozma Ákos szerint a módosítás része lehetne, hogy a nevelőszülői tanácsadókhoz tartozó esetek maximális számát csökkentsék, és jogszabály írja elő a pszichológusok alkalmazásának körülményeit.

Illetve azt kéri, vizsgálják meg a nevelőszülői díj emelésének lehetőségét.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatójának Kozma Ákos azt javasolja, dolgozza ki a nevelőszülők kiválasztásának egységes szakmai szempontrendszerét; vizsgálja meg, hogyan lehetne biztosítani a professzionális szupervízió igénybevételének lehetőségét. Illetve vizsgálja meg, hogyan lehetne elérni, hogy kevesebbszer legyen szükség a gondozási hely megváltoztatására.

Belügyminiszter: A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a nevelőszülői ellátásra

Kozma Ákos a jelentésében azt írja, hogy a belügyminiszter szerint a

kormányzat kiemelt figyelmet fordít a gyermekvédelmi szakellátáson belül a nevelőszülői ellátásra.

Ennek keretében a belügyminiszter szerint az elmúlt években több olyan intézkedés történt, amelyek egységesen fejlesztették, népszerűsítették és támogatták a nevelőszülői gondoskodást, így növelve annak szakmai és társadalmi megbecsülését. Például 2014. január 1-je óta valamennyi nevelőszülő egységes nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban van, a nevelőszülői díj a minimálbér értékéhez kötött, a nevelőszülők teljes körű egészség- és nyugdíjbiztosítási jogosultságot kapnak, a nevelt gyerekek után is családi adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe. A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony mellett időkorlátozás nélkül lehet keresőtevékenységet végezni, ha az a gyerek, fiatal felnőtt ellátását nem veszélyezteti. 2021. január 1-jétől a nevelőszülőt a nála elhelyezett speciális, különleges vagy kettős szükségletű gyerek után megillető többletdíj mértéke a minimálbér öt százalékáról hét százalékra emelkedett.

2022. január 12-én az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma a „Nevelőszülői hálózatok infrastrukturális fejlesztésének támogatása 2022” (NEVHÁLÓ2022) címmel pályázatot hirdetett. A program célja, hogy támogatást nyújtson a nevelőszülői családok gondozási tevékenységéhez és a különleges szükségletű, a speciális szükségletű és kettős szükségletű gyerekek ellátását fejlesztő eszközök beszerzéséhez. A felhívásra 33 pályázatot küldtek be, a belügyminiszter tájékoztatása szerint minden pályázó kapott támogatást.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!