21 Kutatóközpont: A Telex a legmegbízhatóbb lap

2023. február 22. – 14:36

21 Kutatóközpont: A Telex a legmegbízhatóbb lap
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz lapot – köztük a Telexet – választott ki olvasottság alapján a 21 Kutatóközpont a Média-iránytűjéhez, amiben egy függőleges (megbízhatóság) és egy vízszintes (pártosság) tengelyen értékelte a lapokat öt-öt szempont alapján. A lapokat úgy választották ki, hogy lefedjék velük a kormánypárti és kormánnyal kritikus platformokat is. Újságonként összesen 50 cikket néztek végig, amiket megadott hetekről választottak ki. A tíz kiválasztott lap közül a Telex lett a legmegbízhatóbb lap az 1,6-os pontszámával, míg a pártosság tengelyen a Blikk áll a legközelebb a teljes pártatlansághoz a -0,1-es, enyhén kormánypárti értékkel.

Összesen végül 500 cikket néztek végig, és tíz szempont alapján pontozták őket, melyből öt a minőséget, öt a pártosságot mérte. A minőségnél vizsgálták, hogy pontos-e a forrásmegjelölés, nézték a clickbaitszerű címet és leadek tartalmát, a téma bemutatását, alaposságát, de azt is, hogy a szerző azonosítható-e, vagy hogy mennyire véleményes, szenzációhajhász a cikk, a stílus. A pártosságnál vizsgálták azt, hogy az adott közéleti szereplőket mennyire érik támadások, konkrét jelzők, és figyelték, hogy a témaválasztás kedvez-e a kormánynak vagy a velük szemben álló kritikus szereplőknek.

A pozitív vagy negatív hangulatú fotók, videók is a pártosság szűrésére voltak alkalmasak, és itt is nézték a szubjektív véleményeket aszerint, hogy kormányzati vagy kormányhoz közel álló szereplőről vagy kormánykritikus szereplőről fogalmaz meg pozitív vagy negatív véleményt. Idevették még a szereplők megszólaltatását, azaz hogy minden érintettnek lehetőséget biztosított-e a lap az álláspontjának kifejtésére.

Az egyes változókat egy ötfokú, -2-től +2-ig terjedő skálán értékelték. A minőségi dimenzióban a -2 a legalacsonyabb minőségnek felel meg, a +2 pedig a legmagasabb minőséget képviseli. A pártosság tekintetében -2-nek
kódolták a lehető leginkább kormányoldali tartalmakat és +2-nek a leginkább kormánykritikus tartalmakat. Öt kódoló párhuzamosan értékelte az összes médiacsatornát, hogy ezzel is mérsékeljék az elfogultságot.

Az eredmény így néz ki:

MédiaMegbízhatóságPártosság
Telex1.60.4
444.hu1.40.6
24.hu1.20.2
Index1.2-0.3
hvg.hu10.3
Blikk0.5-0.1
Magyar Nemzet0.5-0.8
Mandiner0.3-0.7
Origo0.1-0.9
Ripost-0.1-0.9

A kutatóközpont azt írja, hogy a minőségben a legmagasabb érték az irányadó és követendő, így a Telex ebben a felsorolásban győztesként hozható ki, míg a pártosság tekintetében, azaz a kormánykritikus és a kormánypárti tartalmak közötti lehető legnagyobb egyensúlyt a Blikk éri el.

Hozzáteszik azonban, hogy egy másik lehetséges értelmezés szerint a sajtó mindenkori feladata a hatalom birtokosainak ellenőrzése és kritikája, ezért ebből az aspektusból közelítve az ideális pont a koordináta-rendszer jobb felső sarka, azaz a kifogástalan minőség és az éles kormánykritika. A felmérésből az látszik még, hogy a a kormánykritikus sajtó jellemzően magasabb minőséget képvisel, mint a kormányközeli.

A 21 Kutatóközpont társadalomkutatással, közvélemény-kutatással, piackutatással, politikai elemzéssel és tanácsadással foglalkozik. Magukról azt írják, hogy céljuk a magyar társadalom politikai tájékozottságának, nyitottságának, demokratikus gondolkodásának erősítése. A 21 Kutatóközpont igazgatója, Róna Dániel politológus 2010 és 2012 között egy kormányzati háttérintézményben dolgozott, később segítette mind a Párbeszéd, mind a Momentum munkáját (utóbbit jelenleg is), de részt vett Karácsony Gergely kampányában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!